Aarhus-selskab overgår sig selv: Resultat tæt på en halv milliard kroner

Økonomichef Helle Østergaard Kristiansen og direktør Henrik Lind kan glæde sig over, at Danske Commodities præsterede et rekordresultat i 2017, hvor energimarkedet ellers var presset. Det århusianske energihandelsselskab øgede omsætningen med 79 procent fra 25 mia. kroner til 41 mia. kroner. Foto: Michael Svenningsen

Aarhus-selskab overgår sig selv: Resultat tæt på en halv milliard kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danske Commodities kan se tilbage på sit bedste resultat nogensinde. Energihandelsselskabet, som Henrik Lind stiftede i Aarhus for 14 år siden, præsenterer et overskud på 449 mio. kroner før skat i sin årsrapport for 2017.

AARHUS: Der var for alvor medvind på de europæiske energimarkeder for Danske Commodities i 2017.

Faktisk var der fremgang på alle fronter for det århusianske handelsselskab, som torsdag 15. marts offentliggør sit bedste resultat nogensinde med et overskud på 449 mio. kroner før skat mod 251 mio. kroner i 2016. Altså en forbedring på hele 79 procent.

- Jeg er mega-stolt af det hårde og fokuserede arbejde, som vores dygtige og dedikerede medarbejdere leverer, og alle i organisationen har god grund til at ranke ryggen. Vi har trodset et presset marked, hvor marginerne er faldet, ved at øge vores handelsvolumen betragteligt, og det viser bare, at vi kan mere, end vi selv tror, forklarer Henrik Lind, stifter og CEO.

Omsætningen voksede med 65 procent i 2017 til 41 mia. kroner. Handlen med elektricitet steg 80 procent til 22 mia. kroner, mens 19 mia. kroner kom fra handel med gas - en stigning på 50 procent.

Det samlede resultat sender Danske Commodities op på en national 14. plads målt på toplinjer. Opskriften er en skalerbar forretningsmodel.

- Vi har vækstet vores toplinje flere år i træk uden at øge omkostningerne ud fra et fokus på hele tiden at gøre forretningen smartere. Vi er i gang med den sidste del af vores tre års strategi, hvor vi blandt andet har fået flere nye systemer for risikostyring og planlægning. Det betyder, at 99 procent af alle vores handler inden for el-området nu bliver automatisk registreret i vores ETRM-system (Energy Trade og Risk Management), som er linket op på ERP-systemet (Enterprise Resource Planning) og videre til robotter i finansafdelingen. Det er rygraden i forretningen, siger Helle Østergaard Kristiansen, CFO i Danske Commodities, om baggrunden for resultatet.

Danske Commodities' årsrapport
Nøgletal 2017 (2016)

Omsætning: 41 mia. kroner (25 mia. kroner)

Omsætning el-handel: 22 mia. kroner (12 mia. kroner)

Omsætning gashandel: 19 mia. kroner (13 mia. kroner)

Bruttoresultat: 770 mio. kroner (631 mio. kroner)

Resultat før finansielle poster: 416 mio. kroner (251 mio. kroner)

Resultat før skat: 449 mio. kroner (251 mio. kroner)

Likvide beholdninger: 802 mio. kroner (775 mio. kroner)

Egenkapital: 788 mio. kroner (623 mio. kroner)

Egenkapitalforrentning: 50 procent (32 procent)

Antal ansatte gennemsnit: 262 (272)

Stærkere end nogensinde

Den væsentligste del af succesen er dog stadig håndholdt, tilføjer Henrik Lind:

- Det er medarbejderne, der skal komme med idéerne. Det er fortsat vores absolut vigtigste ressource, men kombinationen mellem teknologi og mennesker gør en stor forskel. De seneste tre år er vi vækstet med en smallere, men både mere erfaren og fokuseret organisation.

Danske Commodities talte ved årets udgang 290 medarbejdere, og de skal i løbet af 2018 i gang med at udarbejde en ny tre-årig strategi, der skal gøre forretningsmodellen endnu stærkere i fremtiden og sikre fortsat vækst i det 14 år gamle energihandelsselskab.

- Vores store styrke ligger i at være agile og fleksible på markederne, og Danske Commodities har potentialet til at udvikle sig yderligere i de kommende år. Det gælder både inden for kerneforretningen, handel med nye råvarer og på nye markeder. Vores platform er stærkere end nogensinde, og det samme gælder den kultur, vi har skabt sammen med vores passionerede medarbejdere i virksomheden, slutter Henrik Lind.

Ud over den bedste bundlinje i selskabets historie kan direktøren også glæde sig over, at medarbejderne i 2017 rangerede Danske Commodities ind blandt Danmarks 25 bedste arbejdspladser i analysehuset Great Place to Works store undersøgelse. Med den højeste score i DC-historien, naturligvis.

Aarhus-selskab overgår sig selv: Resultat tæt på en halv milliard kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce