Butiksejere: Afgiftssænkelser vil ikke stoppe grænsehandlen

Butikchef i Rema 1000 i Tønder, Thomas Jordt, glæder sig over de lavere afgifter, men understreger, at det ikke er svært at drive butik i sønderjylland. Det drejer sig bare om andre prioriteringer og om godt købmandsskab, siger den unge butikschef. Foto: Frederikke Lillerøj

Butiksejere: Afgiftssænkelser vil ikke stoppe grænsehandlen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hverken lokale butiksejere, Coop eller Fleggaard forventer, at de ændringer i afgifterne regeringen præsenterede i weekenden får stor betydning for grænsehandlen. Alligevel glæder de lokale butikker sig over udsigten til lavere afgifter.

Afgifter: Da regeringen i weekenden offentliggjorde nye afgiftssænkelser på en række varer, kaldte erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) pakken for en ambitiøs grænsehandelspakke. Men ifølge både Coop og Fleggaard vil afgiftssænkelserne ikke betyde det store i forhold til grænsehandlen.

Hos Coop, der står bag butikker som Fakta, SuperBrugsen og Kvickly, forventer man dog at se et øget salg af nødder, når afgiften først nedsættes og siden fjernes.

- Vi har kunnet se, at salget har været meget følsomt over for prisstigninger. Når prisen er steget, har folk taget nødder med fra Tyskland, når de alligevel har været ved grænsen. Der vil et prisfald have en betydelig effekt, og vi forventer en markant stigning i vores salg af mandler og nødder, siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør hos Coop.

Erhvervspakken
Søndag præsenterede regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre en ny aftale om erhverv og iværksætteri, der skal ruste danske virksomheder til fremtiden.Udover at sænke afgiften på en række varer blev der også præsenteret andre forslag, i alt er der 35 forskellige initiativer. Blandt andet skal der ske en lempelse af elvarmeafgiften for at fremme den grønne omstilling. Derudover blev der også fremsat en række forslag, der skal forbedre turismen og skabe vækst i landdistrikerne.

Glæde i Tønder

I Tønder glæder butikchef i Rema 1000, Thomas Jordt, sig over, at nøddeafgiften og emballageafgiften er blevet fjernet: 

- Det betyder rigtigt meget. Mandler og marcipan er store grænsevarer, så hvis folk handler ved os i stedet, er det jo fantastisk. Men hvor meget man kommer til at kunne mærke det, det tør jeg ikke spå om. Men jeg tror helt sikkert, at der kommer et modtræk fra Fleggaard efter det her, siger den sønderjyske købmand og bliver bakket op af butikschefen fra nabobutikken.

 - Alle afgiftnedsættelser i den retning er gode, men jeg er i tvivl om effekten. Jeg mener jo, at vi skal have differentieret moms, så vi kan konkurrere med dem på den anden side af grænsen. Men jeg synes, at flere sønderjyder bliver mere bevidste om at handle i Danmark, og det her kan jo være med til, at folk afslutter deres indkøb i Danmark i stedet for at tage en tur over grænsen for at købe mandler og sodavand, fortæller Kim Møller, butikschef i Fakta Tønder. 

Andre fordele i Tyskland

På den modsatte side af grænsen er administrerende direktør for Fleggaards butikker, Mike Simonsen, ikke bekymret for sit salg, efter afgiftssænkelserne blev meldt ud.

- Hvis jeg skal være ærlig, tror jeg ikke, at der er nogen, der kører herned alene for at købe en pose mandler. Vi har 10.000 forskellige varer, så en enkelt varegruppe kommer ikke til at betyde noget, siger han og fortsætter: 

- Vi har altid mulighed for at være 18 procent billigere på grund af momsen. Derudover er avancen i Danmark meget høj i forhold til Tyskland. Vi har også lavere omkostninger, da overenskomsten og lønningerne ikke er lige så høje her.

Heller ikke Jens Juul Nielsen fra Coop tror, at den nuværende afgiftsnedsættelse alene vil betyde meget for grænsehandlen. Han forudser, at danske bryggerier fortsat vil køre øl og vand ned over grænsen, hvorefter danskerne vil hente det igen i små biler, hvilket han kalder meningsløst.

Butiksejere: Afgiftssænkelser vil ikke stoppe grænsehandlen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce