Dansk fremstød for bæredygtighed og fødevarer

Det danske eksportfremstød for blandt andet bæredygtighed og fødevarer i Dubai i februar var planlagt til at falde sammen med verdens næststørste fødevaremesse Gulfood, som hvert år finder sted i ørkenstaten. Pressefoto

Dansk fremstød for bæredygtighed og fødevarer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mere end 35 danske virksomheder trodsede den danske februar-kulde for i stedet at forsøge at indfange lidt eksportmæssig solskin i Emiraterne på markederne for fødevarer, vand, energi og affaldshåndtering. Samtidig er Dubai udset som gateway-land til forretningsforbindelser i Mellemøsten, Indien, Pakistan og Iran.

ØSTJYLLAND: Businesscasen er klar for de 35 danske virksomheder, som i februar deltog et dansk eksportfremstød i De Forenede Emirater med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i spidsen.

For Dubai - det næststørste emirat - er i gang med at etablere sig som 'verdenshub' for erhvervsaktiteter med en lufthavn, der er på vej til at blive verdens største af sin slags, og som såkaldt gateway-land til ikke bare de syv emirater, men også det øvrige Mellemøsten, Indien, Pakistan og Iran. Dubai er 'open for business' modsat andre lande i regionen - typisk af politiske årsager - og derudover er Dubai særlig interessant for nogle af de forretningsområder, som danske virksomheder er stærkest på.

Et nyt af dem er bæredygtighed. Dubai har indledt en transformation fra olievækst til ny vækst med større fokus på ressourceforbruget. Det skal blandt andet komme til udtryk i forbindelse med verdensudstillingen Expo 2020, som om to år finder sted i emiratet. Der er desuden tale om et af verdens 10 vandfattigste land, hvorfor rent drikkevand og vandspild står højt på dagsordenen.

Derfor deltog en række østjyske virksomheder med speciale inden for vandløsninger under fremstødet i februar - heriblandt AVK, Desmi, Grundfos og Kamstrup.

Også for fødevarevirksomhederne er Emiraterne et interessant eksportmarked, fordi føderationen importerer omkring 85 procent af deres fødevarer. Det fik blandt andre Arla, Inomega3 (Uldum), Leighton Foods (Tilst) og Organic Denmark (Åbyhøj) til at tage turen til Dubai.

- Der er tale om et underforsynet marked med en høj vækstrate, og det er alt andet lige nemmere at komme ind på et marked, hvor efterspørgslen vokser frem for et sted, hvor du skal ind og skubbe en konkurrent ud. Samtidig har de penge at købe for og er villige til at betale for kvalitet, og det gør markedet ekstra interessant for danske virksomheder med generelt høje produktionsomkostninger, siger Leif Nielsen, branchedirektør, DI Fødevarer.

Samlet set forventer Dubai en årlig vækst på tre procent i de kommende fem år.

Fødevareeksport til Mellemøsten
Den danske fødevareklynges eksport til Mellemøsten er steget med 70 procent de seneste 10 år - fra omkring 3,5 mia. kroner i 2008 til 6 mia. kroner i 2017.Saudi-Arabien er den største aftager med 2,3 mia. kroner i 2017 efterfulgt af Forenede Arabiske Emirater (800 mio. kroner) og Oman (573 mio. kroner).

De tre nævnte nationer stod for 62 procent af fødevareklyngens samlede eksport til Mellemøsten i 2017. I 2008 var der tale om 55 procent for de samme eksportdestinationer.

Hovedgrupperne for eksporten i 2017 var mælk og mejeriprodukter (cirka 1,5 mia. kroner) samt korn, morgenmadsprodukter og tilberedte næringsmidler fremstillet af mel og stivelse (cirka 2,1 mia. kroner).

Den mellemøstlige region er relativ befolkningsrig - næsten 400 mio. indbyggere - med en solid købekraft. Samtidig er regionen afhængig af import af fødevarer.

Kilde: DI Fødevarer, Danmarks Statistik

Dansk fremstød for bæredygtighed og fødevarer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce