Det er jo ikke givet, at ejerlederen også er den bedste til at lede virksomheden

Poul Konrad Beck gik ned med stress, da alt i virksomheden pegede på ham midt i 00'erne. Siden har han lært at elske og bruge sin professionelle bestyrelse til at skabe værdi i virksomheden. Foto: Morten Pape

Det er jo ikke givet, at ejerlederen også er den bedste til at lede virksomheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En stress-sygemelding fik Poul Konrad Beck til at ændre sin tilgang til bestyrelsen og professionalisere arbejdet i Dansands øverste ledelseslag. Direktøren lærte på den hårde måde, at en virksomhed kan ikke blive ved med at vokse, hvis det hele ligger på ét bord.

ADDIT: Poul Konrad Beck er vant til at grave dybe huller.

Efter sand forstås. Gemt under overfladen gennem 22 mio. år i grusgraven ved sandværket i Addit. Helt ned til 70 meter i dybden og 30 meter under grundvandsspejlet bliver det hvide silicium-holdige guld pumpet op.

- Da vi begyndte herude, lå skrænten helt oppe ved bygningerne, forklarer Poul Konrad Beck og peger langt frem foran sig.

Afstanden fra fabrikken og det automatiserede anlæg til kanten af graven fortæller en del om udviklingen i Dansand grundlagt af Poul Erik Beck tilbage i 1971. Dengang havde enhver vognmand sin eget sandhul at grave i, og familiens erhvervsmæssige stamtræ går også tilbage til transportforretningen Jens Konrad i Silkeborg fra 1932. Konrads svigersøn Poul Erik så imidlertid en forretning i industriel produktion af kvartssand, og det er det fundament, som sønnike Poul Konrad i dag bygger videre på.

Dansand anno 2018 producerer 350.000 ton sand om året til vidt forskellige formål lige fra gør-det-selv husprojekter, golfbaner og sportsarenaer til elementer inden for byggeindustrien og jernstøberier i Europa, Amerika og Mellemøsten. Ja, Poul Konrad Beck sælger sand i et utal blandinger nærmest ned til Sahara.

Dansand
Grundlagt i Silkeborg i 1971 af Poul Erik Beck.

Flyttede i 2002 sit kontor ud til sandsværket i Addit ved Brædstrup i Horsens Kommune. Dansand bliver dog fortsat betragtet som en Silkeborg-virksomhed.

Producerer 350.000 ton sand om året. Halvdelen bliver eksporteret, ligesom forretningen henter halvdelen af sin omsætning fra detailhandlen.

Forretningen er delt ud på fire hovedområder: Industri & byggeri, Sport & fritid, Gør-det-selv og Miljø.

Poul Konrad Beck og belgiske Sibelco - verdens største producent af kvartssand - ejer hver 50 procent af virksomheden.

Regnskabet for 2017 landede på et overskud på 26 mio. kroner før skat (EBIT).
Dansand har to store gravesteder med syv kilometers mellemrum. Et i Addit ved virksomhedens sandværk og hovedkontor samt et i Voervadsbro. Derudover køber Dansand andre råvarer hos underleverandører blandt andet fra sandboringer i Nordsøen. Foto: Morten Pape
Dansand har to store gravesteder med syv kilometers mellemrum. Et i Addit ved virksomhedens sandværk og hovedkontor samt et i Voervadsbro. Derudover køber Dansand andre råvarer hos underleverandører blandt andet fra sandboringer i Nordsøen. Foto: Morten Pape

Tysk detailsalg trækker læsset

Halvdelen af produktionen bliver solgt på eksportmarkederne med Tyskland og Norge som de største af slagsen. Samtidig henter Dansand en halvdel af sin omsætning fra detailhandlen via 3000 butikker og byggemarkeder, så langt sydpå som Italien. 1700 af forhandlerne er i øvrigt tyske, så her er Dansand ganske godt med.

I alt forlader 30.000 euro-paller eller 1,6 mio. sække årligt sandværket i Søhøjlandet på BtC-kontoen. En konto, der først blev åbnet for 10 år siden.

Det var dengang, finanskrisen bankede på. Også i Addit. Poul Konrad Beck lukkede bare ikke op. I stedet skruede han op for investeringerne.

- Når alle andre har problemer, så er det dem, der har muligheden for det, som også har forpligtelsen til at holde hjulene kørende. Vi havde kapitalen til det, og når man arbejder i råstofbranchen, så er man vant til at have de lange briller på. Vi har råstoffer nok til, at vi også kan være her om 100 år, og hvis vores eksisterende kunder i byggeindustrien ikke længere ville købe så meget, så måtte vi finde nogle nye kunder. Det fik os til at satse på detailmarkedet og især Tyskland, og siden er der jo kommet gang i den gamle forretning igen, så den er kommet tilbage til os, forklarer Poul Konrad Beck.

Dansands automatiske anlæg kører døgnet rundt, og fra kontrolcentret styrer medarbejderne, hvor meget af hver sandtype, der skal i en enkelte blanding til kunder både i form af bulk- og detailsalg. Foto: Morten Pape
Dansands automatiske anlæg kører døgnet rundt, og fra kontrolcentret styrer medarbejderne, hvor meget af hver sandtype, der skal i en enkelte blanding til kunder både i form af bulk- og detailsalg. Foto: Morten Pape

Automatiserer sig til vækst

Strategien, som strækker tilbage fra år 2000, og etableringen af den topmoderne fabrik i 2002 understreger evnen til at tænke langsigtet.

- Allerede dengang kunne vi godt se, at manglen på arbejdskraft ville blive en væsentlig udfordring. Derfor satte vi os for at automatisere alt, hvad der kan automatiseres, og når vi nu kigger på en version 2.0 af strategien, så handler det fortsat om at automatisere så vidt muligt, for ellers vokser vi ikke. Hvis vi eksempelvis gerne vil øge vores omsætning en halv gang, kan jeg ikke bare hyre flere folk, for de er der simpelt hen ikke. Til gengæld kan det godt være, at vi må skule lidt mindre til payback-tiden på investeringerne denne gang, siger Poul Konrad Beck.

Han tilføjer, at fabrikken havde en overkapacitet på 80 procent i begyndelsen. Sådan er det ikke længere, men anlægget er stadig mere end up-to-date. Det kører i døgndrift og kan fjernovervåges via computeren. Derfor behøver Poul Konrad Beck kun godt 40 ansatte alt i alt.

Kunderne har deres egne opskrifter i systemet, og hvert læs bliver kvalitetskontrolleret helt ned til det mindste sandkorn. Der er fuld dokumentation og sporbarhed hele vejen rundt.

Omkring 1,6 mio. sække med sand eller 30.000 paller forlader Dansands fabrik i Addit ved Brædstrup om året til BtC-kunderne, mens virksomheden årligt fylder 2,7 mio. sække i alt. Foto: Morten Pape
Omkring 1,6 mio. sække med sand eller 30.000 paller forlader Dansands fabrik i Addit ved Brædstrup om året til BtC-kunderne, mens virksomheden årligt fylder 2,7 mio. sække i alt. Foto: Morten Pape

Videnskabligt forhold til sand

For sand er ikke bare sand. Det er en videnskab for sig i Dansands regi, hvor hverken materiale eller viden får lov til at stå alene, for det er netop kombinationen, der er succesformlen.

En succes, som verdens største producent af kvartssand Sibelco fik øjnene op for i 1999, hvor den belgiske gigant med 11.000 medarbejdere worldwide overtog 50 procent af virksomheden. Ejerforholdet mellem Poul Konrad Beck og Sibelco er fortsat fifty-fifty.

- Vi er som et lille laboratorium for dem, og de giver os adgang til alle de mineraler, som vi skal bruge i vores produkter, fortæller Dansand-direktøren om rollefordelingen.

Sibelco har også et par pladser i den professionelle bestyrelse, der er Dansands solide bagland. En bestyrelse, som Poul Konrad Beck har lært at arbejde med og få et værdifuldt udbytte af - på den hårde måde.

Ramt af ejerlederens forbandelser

Poul Konrad Beck fandt sig selv i et dybt, mørkt hul for 12 år siden.

Han vågnede en morgen uden hverken at kunne åbne øjnene eller bevæge sig. Kroppens reaktion på et alt for operativt arbejdsliv som den altomfavnende ejerleder.

- Op til midten af 00'erne kørte jeg alt selv. Jeg mødte klokken fem og var hjemme igen klokken 22, for jeg havde jo fornemmelsen af, at flyvemaskinen ville falde ned, hvis jeg ikke var der. Alt pegede på mig, fortæller direktøren og fortsætter:

- Og jeg troede bare, at det handlede om at gøre bestyrelsen tilfreds ved at fortælle dem det, de gerne ville høre. Jeg så den slet ikke som en sparringspartner. Dansand var ramt af alle ejerlederens forbandelser på én gang: Magtcentralisering, tantebestyrelsen, ingen uddelegering, familien i baggrund, og en direktør, der på ingen måde satte sig selv i spil.

Han peger på, at familien både kan være et kæmpeaktiv i en ejerledet virksomhed, men det kan også blive en udfordring som splitter mere, end den samler. Han taler af egen erfaring og varmt for, at dansk erhvervslivs DNA - de små og mellemstore virksomheder - alle får sig en professionel bestyrelse:

- Du skal have nogle at sparre med, og det er altså ikke dem derhjemme, for det er jo ikke givet, at ejerlederen også er den bedste til at lede virksomheden. Men hvem tør sige det?

Sæt røven i klaskehøjde

For Poul Konrad Beck var løsningen at smide magten og sætte sin egen forfængelighed til side. Men han måtte have hjælp hos erhvervspsykologen Joan Siiger.

- Jeg skjulte de ting, som jeg ikke var god til ved at skubbe det til side. For hvem har lyst til at sætte sin egen røv i klaskehøjde? Men det er reelt det, du er nødt til at gøre som ejerleder. På et tidspunkt kan en virksomhed ikke blive større, hvis det hele ligger på ét bord. Derfor er det vigtigt at vide, hvad du er god til, og hvad du skal have andre til at dække af, og der bliver den professionelle kritik og dialog i bestyrelsen værdiskabende.

- Problemet for mange ejerledere er alt det, der ikke bliver sagt, men som burde blive fremført. Det er netop det, som en dygtig bestyrelsesformand formår. Det er personen, der forstår at lade bestyrelsen arbejde og holder kæft, når det er nødvendigt, siger Poul Konrad Beck.

Dansand har i dag sat bestyrelsens arbejde i system. Der bliver blot holdt to fysiske møder om året i seminarform over en-to dage og derudover et par skype-møder.

Der er samtidig sat måltal på arbejdsfordelingen. 15 procent af tiden går med henholdsvis safeguarding (compliance og kpi'er) og supporting (støtte til direktionen). Resten af mødetiden - 70 procent - står der shaping på - det handler udelukkende om at udvikle virksomheden og sætte mål og rammer for fremtiden.

Værdier bag modige beslutninger

Det er højsæson lige nu hos Dansand. Omsætningen er 4,5 gange så stor i maj som i december, så det er nu lageret skal stå sin prøve, men det er også en branche-sandhed, at en kold påske hurtigt koster en million kroner på bundlinjen.

Regnskabet er altid lukket med sorte tal, og resultatet i 2017 sluttede på 26 mio. kroner før skat. Et tilfredsstillende facit, men også et par millioner under rekorden fra året før. Det skyldes ifølge direktøren først og fremmest betydelige investeringer på det nye forretningsområde Dansand Miljø og tilbagegang i leverancerne til offshore-industrien.

- 70 procent af vores omsætning ligger fra marts til og med juli. Derfor har vi primært fokus på det operationelle nu. I efteråret beslutter vi os for næste års fokusområder, som så bliver implementeret henover vinteren. Sådan ser vores årshjul i bestyrelsen overordnet set ud, slutter Poul Konrad Beck og peger på virksomhedens fire værdier - hæderlighed, fremdrift, fællesskab og omhu - som afgørende grundsten for hele organisationen:

- Værdierne giver mandsmod, når vi skal træffe store beslutninger. For eksempel hvis en kunde ikke ophører sig ordentligt, så kan det med afsæt i værdierne være i orden for sælgeren at sige nej. Også selv om det er en stor kunde, vi risikerer at miste.

Dansand-direktøren har selv en række bestyrelsesposter på cv'et. Han er blandt andet medlem af repræsentantskabet i Jyske Bank og næstformand i superligaklubben Silkeborg IF.

Fra fodboldverden ved han, at 2-0 er en farlig føring. Derfor må god indtjening heller aldrig føre til for stor tilfredshed.

- Platformen skal altid brænde en lille smule, som han udtrykker det.

Det er jo ikke givet, at ejerlederen også er den bedste til at lede virksomheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce