Fra elitesport til iværksætter: Rebellen fra ridesporten går stadig sine egne veje

Susan Kjærgaard blev udelukket fra landsholdet i slutningen af 1999, da hun satte spørgsmålstegn ved træningsmetoderne i forbundet, og blev taget til nåde igen et år senere. I 2007 stod hun på ny i forreste linje - som bannerfører for en mere hestevenlig elitesport - da en tilsvarende sag blussede op igen. - I dag er vi heldigvis ikke længere i opposition, og det er accepteret at stille spørgsmål, hvis man synes en grænse bliver overtrådt, siger hun. Foto: Johan Gadegaard

Fra elitesport til iværksætter: Rebellen fra ridesporten går stadig sine egne veje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Susan Kjærgaard blev landskendt som rebelen i ridesporten, der turde sige eliten imod og gå sine egne veje. At tro på sine beslutninger og kunsten at tænke positive tanker forsøger hun i dag at give videre til de ryttere og instruktører, hun uddanner på sit kursuscenter Blue Berry Hill uden for Kjellerup.

KJELLERUP: - Du kan tåle at rive ned to gange og alligevel blive dansk mester.

Susan Kjærgaard husker sin glædestrålende svenske træner og det budskab, som han sendte hende ind til sidste runde med ved DM i Aalborg for 20 år siden. Hendes første danmarksmesterskab var jo så godt som hjemme, kunne hun forstå.

Men sådan gik det selvfølgelig ikke. For ekvipagen rev hurtigt ned de tilladte to gange på de op til 1,6 meter høje og 1,80 meter bredde forhindringer, og da det skete også en tredje gang, måtte hun atter se DM-guldet forsvinde.

I dag bruger hun sin sorte søndag som eksempel på dårlig ledelse.

- Jeg havde ikke den rigtige strategi og manglede én, der fortalte mig, at nu skulle jeg bare holde fokus og ride fejlfrit, for det handler om at sætte fokus på dér, hvor man skal eller gerne vil hen. I stedet brugte min træner en negation. Han sagde, hvad jeg skulle undgå, siger Susan Kjærgaard, der driver kursusstedet Blue Berry Hill uden for Kjellerup.

Klar-parat-startup
Det giver ingen ETCS-point i at have dyrket sport på eliteniveau. Tværtimod spænder satsningen på at nå helt i mål med sin idræt for nogle ben på uddannelsesvejen. Men en ungdom i et præstationsmiljø og med vinderkultur tæt på hverdag kan alligevel vise sig som stærke kompetencer senere i livet, når lyset bliver slukket i hallen eller på stadion, og det er tid til at kigge på nye karriereveje.I serien Klar-parat-startup møder vi en række eliteidrætsudøvere, som er på vej eller er kommet helt ud på den anden side af sporten. Hvad tager de med af værdifulde erfaringer, når (stjerne)støvet lægger sig, og hvad laver de i dag? Denne gang møder vi Susan Kjærgaard, der er tidligere elite- og landsholdsrytter i ridebanespringning.

For der er tilsyneladende flere fællestræk, som iværksætteren deler med elitesportsudøveren. I netværket Viljestyrken har iværksætteren Jonathan Løw samlet 100 tidligere og nuværende eliteidrætsudøvere for at finde snitflader og inspirere til at lykkes med nye drømme i livet.

Viljestyrken er samtidig et video- og podcastprojekt, hvor du blandt andet kan høre Susan Kjærgaard fortælle mere om samarbejde og ledelse.
Efter halvandet år som professionel springrytter i USA vendte Susan Kjærgaard hjem til Danmark og etablerede forretningen Blue Berry Hill mellem Viborg og Silkeborg. I første omgang fik hun et cvr-nummer for at sælge heste til USA. Navnet Blue Berry Hill er hentet fra en klassiske Fats Domino-sang med samme titel, og her har hun fundet den frihed og rummelighed inden for ridesporten, som hun gerne giver videre til ambitiøse ryttere og instruktører. Foto: Johan Gadegaard
Efter halvandet år som professionel springrytter i USA vendte Susan Kjærgaard hjem til Danmark og etablerede forretningen Blue Berry Hill mellem Viborg og Silkeborg. I første omgang fik hun et cvr-nummer for at sælge heste til USA. Navnet Blue Berry Hill er hentet fra en klassiske Fats Domino-sang med samme titel, og her har hun fundet den frihed og rummelighed inden for ridesporten, som hun gerne giver videre til ambitiøse ryttere og instruktører. Foto: Johan Gadegaard

Sæt lys på din retning

Det begyndte med et cvr-nummer for at kunne sælge heste til USA, men siden 2010 har 35 instruktører været igennem hendes egen, private uddannelse, og her er det forbudt at anvende negationer. Så vidt muligt i hvert fald. Et nyt hold fuldt booket med 13 kursister er netop begyndt på det ét-årige forløb.

- Når man går til undervisning, så handler det jo om at blive bedre, og det indeholder selvfølgelig et element af, at der er noget, som man ikke er god til. Men hvis vi kun sætter lys på det, der skal forbedres, så udvikler personen sig ikke. Man må gerne tale om, hvad der ikke fungerer, men der skal altid være en retning, hvor vi skal hen, og det er først og fremmest det, som vi skal italesætte. Det gælder både for rytteren og instruktøren, men sådan er det også for den solo-selvstændige eller virksomhedslederen, fordi negationer spænder ben og skaber usikkerhed næste gang, det er tid til at træffe en beslutning, siger Susan Kjærgaard.

Hun tilføjer som et andet centralt aspekt i ledelse, hvad enten der er tale om forholdet mellem rytter og hest, lærer og elev, eller leder og medarbejder værdien i at signalere til omverdenen, at man tror på den vej, der er valgt:

- Hvis du ikke selv tror på det, at I kan komme over forhindringen sammen, så kommer hesten heller ikke til det, og hvis den verbale og nonverbale kommunikation ikke matcher hinanden, så fejler tilliden. Sådan er det også for fodboldtræneren eller mellemlederen, påpeger hun.

Susan Kjærgaard
Født 26. marts 1976 på Hillerød Sygehus

Tidligere konkurrence- og landsholdsrytter i ridebanespringning

Meritter:

Har vundet nordisk guld for hold, vundet ranglisten i Danmark, haft seks Top 3-placeringer ved DM og været placeret som nummer 76 på verdensranglisten i sin aktive konkurrencetid.Været en del af det danske landshold i 12 år - som junior, young rider (ungrytter) og senior med placeringer ved blandt andet Nations Cup, World Cups og EM samt vundet bronze ved ungheste-VM til følge.

Beskæftigelse:

Driver sit eget kursuscenter Blue Berry Hill ved Kjellerup, hvor hun blandt andet uddanner ryttere og instruktører på sin egen private berider-uddannelse. Undervisningen bygger på vidensbaseret hestetræning og de bedste elementer fra horsemanship, akademisk ridning, klassisk dressur og moderne konkurrenceridning for at frembringe sunde, arbejdsvillige og velafbalancerede heste til respektfulde ryttere med passion, indføling og rideglæde.
- Som springrytter ville jeg helst ride som den første i klassen ved Grand Prix-stævnerne, fordi jeg var god til at træffe den beslutning, der passede til min hest og ikke mindst holde ved beslutningen, forklarer Susan Kjærgaard. Foto: Johan Gadegaard
- Som springrytter ville jeg helst ride som den første i klassen ved Grand Prix-stævnerne, fordi jeg var god til at træffe den beslutning, der passede til min hest og ikke mindst holde ved beslutningen, forklarer Susan Kjærgaard. Foto: Johan Gadegaard

Med stædighed kommer du langt

Susan Kjærgaard lærte i ridesporten at stå fast på egne beslutninger, og hun var kendt fra en ung alder i at gå sine egne veje - og ofte fra et utraditionelt udgangspunkt:

- Jeg sad første gang på en hest som fire-årig. Det blev hurtigt en hobby, og jeg elskede heste, men i begyndelsen af teenageårene fik min far (Hans Kjærgaard, red.) øjnene op for, at sporten også indeholder et stort konkurrenceelement. Han er tidligere håndboldspiller og elitetræner i Dansk Håndbold Forbund, men da vi hverken havde mange penge eller de rigtige forbindelser, fik vi at vide, at det ville være så godt som umuligt for mig at nå til tops.

- For eksempel havde vi ikke råd til, at jeg kunne ride på seks heste om dagen, som det hed sig ville være nødvendigt, men i stedet købte min far en trampolin og en ét-hjulet cykel, så jeg kunne øve min balance på den måde. Han sagde også, at jeg skulle varme op forud for stævner, og det gjorde jeg så i skjul, for det var helt uhørt dengang. I dag er det almindeligt i sporten.

Som ungrytter begyndte Susan Kjærgaard også at benytte mentaltræning og engagerede sig med den 10-dobbelte verdensmester i kanoroning og coach, Arne Nielsson. Bestemt heller ikke hverdagskost i miljøet dengang.

Fra udelukkelse til Danmarks bedste

I 1999 kom Susan Kjærgaard for alvor i modvind inden for ridesporten, da hun udtalte sig kritisk om uetiske metoder, der blev benyttet i forbindelse med træningen på det landshold, som hun selv var en del af. Resultatet blev en udelukkelse fra landsholdet i et år.

I stedet benyttede hun muligheden for at planlægge sine stævner selv til at gå 200 pladser frem på verdensranglisten, og Susan Kjærgaard var i år 2000 den mest vindende danske springrytter, da hun blev taget til nåde igen.

Hendes placering som nummer 76 i verdenen var det bedste danske resultat på det tidspunkt, og den anden halvdel af ekvipagen, Castana Enemærke, blev den mest vindende danskavlede springhest nogensinde.

- Vi fandt hende på en mark i Jylland og betalte 25.000 kroner. Jeg red selv hesten til og blev smidt af mange gange, men Castana Enemærke blev min billet til større muligheder, og vi endte med at få bud på flere mio. kroner, fortæller Susan Kjærgaard.

Efter elitekarrieren rejste hun til USA og tog sin endelige beslutning i 2005 om at formidle viden om heste og ledelse i stedet for at konkurrere.

Hellere tabe end at tabe sig selv

Susan Kjærgaard fortryder ikke sine valg - hverken de kontroversielle eller karrieremæssige. Fordi de har været hendes egne.

- Du må aldrig tabe din egen vej, for hvis du bare følger andres input, risikerer du at blive side-linet. Hellere at gå sin egen vej og lærer af det end at forfølge andres idéer og tabe sig selv. Det giver dig også et stærkere ståsted den dag, du møder modvind, forklarer hun.

Den private ride-instruktør-uddannelse på Blue Berry Hill er et eksempel på det samme.

- Det er et alternativ til berider-uddannelsen, og mit bud på at trække ridesporten i en mere evidensbaseret og hestevenlig retning, og med mit mindset på, hvordan man formidler læring. Hvis jeg skulle have uddannelsen valideret via andre, ville det fra mit synspunkt være med en forringelse i uddannelsen til følge, og det vil jeg ikke, siger Susan Kjærgaard.

På kursuscentret i Kjellerup skeler hun heller ikke til, om rytteren er til fjordheste eller varmblod. Her er der rummelighed til begge dele.

Sæt dit ego til side

Susan Kjærgaards passion er stadig heste tilsat kunsten at formidle viden. Hun har en bog på vej sammen med Janne Winther Christensen, der forsker i blandt andet stressfølsomhed, frygtsomhed og indlæringsevne hos heste ved Aarhus Universitet i Tjele.

Dyrenens Beskyttelse har udtrykt interesse for bogprojektet, og Susan Kjærgaard forventer, at udgivelsen er klar til tryk i løbet af efteråret:

- Jeg brænder for at formidle for at flytte så meget som muligt så hurtigt som muligt, og jeg har altid været drevet af at skabe forståelse hos andre. Det handler ofte om at øve sig i at sætte sit ego til side og fokusere på, hvad man vil opnå eller udnytte for at blive bedre, men du kan ikke flytte noget som helst, hvis du er optaget af dit eget ego.

Fra elitesport til iværksætter: Rebellen fra ridesporten går stadig sine egne veje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce