Fuld fart frem for fødevareparken

Anne-Marie Hansen har stået i spidsen som direktør for Agro Food Park siden oktober. Hun glæder sig over tilgangen af kinesiske Wellingo Nutrition og Aarhus Universitets institut for fødevarevidenskab. Pressefoto

Fuld fart frem for fødevareparken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arlas globale innovationscenter, de danske landmænds videncenter Seges og Aarhus Universitets fødevareinstitut er snart samlet på samme sted. Senest har verdens vel nok hurtigstvoksende fødevareklynge, Agro Food Park i Skejby, også trukket den første kinesiske virksomhed til sig.

AARHUS: Aarhus Universitet satte spaden i jorden ved Agro Food Park nord for Aarhus i marts.

Byggeriet af universitetets kommende institut for fødevarevidenskab er i gang, og i slutningen af 2019 skal den 9000 kvadratmeter store udvidelse inklusive drivhuse stå klar, så 140 medarbejdere, forskere og studerende kan rykke ind.

I 2017 åbnede Arla Foods sit globale innovationscenter kaldet Native samme sted, og denne sommer er det insemineringsvirksomheden Viking Danmark, der kan åbne sit nye domicil i Agro Food Park, som samler mere end 80 virksomheder - små som store - inden for landbrugs- og fødevaresektoren.

- Vi er godt på vej til at blive den innovationspark, som vi gerne vil være, og hvis vi kigger rundt omkring i Europa efter videnstunge virksomheder samlet på et sted, så ligger de typisk på jord tæt ved et universitet, men her er det omvendt. Det er universitetet, der synes, at vores miljø er så interessant for dem, at de har lyst til at være i det, og det er vi selvfølgelig næsegrus begejstrede over, siger Anne-Marie Hansen, direktør for Agro Food Park, og tilføjer, at der allerede er masser af samarbejde mellem vidensinstitutioner, universitetet og virksomhederne i innovationsparken.

Beboerundersøgelsen 2017
Siden 2013 har Agro Food Park hvert år gennemført en beboerundersøgelse blandt virksomhederne med fokus på udvikling, samarbejde og tilfredshed - og i 2017 for femte år i træk. Her er nogle af resultaterne:
  • 50 procent havde vækst i antallet af medarbejdere, og 50 procent havde uændret antal medarbejdere i forhold til 2016. Det er en markant fremgang fra sidste års undersøgelse, hvor kun 18 procent af vores virksomheder blevet flere medarbejdere end i 2015.
  • 50 procent havde også vækst i omsætningen sammenlignet med 2016.
  • 90 procent vurderer, at placeringen i Agro Food Park i enten høj grad, nogen grad eller beskeden grad har haft positiv indflydelse på udviklingen. 10 procent mener ikke placeringen har haft nogen indflydelse.
  • Tæt på 80 procent har introduceret nye produkter eller ydelser på markedet i 2017, heraf har tre ud af fire introduceret mindst to nye produkter eller ydelser. Og forventningen til 2018 ligger mindst på niveau med 2017.
  • Næsten 90 procent har konkrete projekt- eller forretningssamarbejder med andre i Agro Food Park, og hver femte virksomhed har mere end 5 samarbejder. Estimeret var der i 2017 omkring 200 samarbejder på kryds og tværs i Agro Food Park.
  • 70 procent vurderer, at der er et større forretningsmæssigt potentiale, hvis man havde et større kendskab til de øvrige virksomheder og institutioner.
  • 65 procent samarbejdede med en eller flere forsknings- og uddannelsesinstitutioner, og over 80 procent har udenlandske samarbejder.
  • 40 procent har udenlandske medarbejdere ansat.


Kilde: Agro Food Park
Sådan kommer Aarhus Universitets nye institut for fødevarevidenskab til at tage sig ud i Agro Food Park. De omtrent 9000 kvadratmeter skal stå indflytningsklar ved udgangen af 2019. Illustration: Aarhus Universitet
Sådan kommer Aarhus Universitets nye institut for fødevarevidenskab til at tage sig ud i Agro Food Park. De omtrent 9000 kvadratmeter skal stå indflytningsklar ved udgangen af 2019. Illustration: Aarhus Universitet

Netværk og matchmaking

Et estimat for 2017 fortæller, at der var mere end 200 forskellige samarbejder på kryds og tværs mellem virksomhederne i Agro Food Park, som står på to ben - nemlig udlejning af lokaler og grundsalg til selskaber og institutioner, der ønsker at etablere sig i vidensmiljøet som for eksempel Arla, Aarhus Universitet og Viking Danmark.

- Det er ikke kun kvadratmeter, vi lejer ud, men også kubikmeter i form af netværk og at matche virksomheder med hinanden, så de udnytter de muligheder og kompetencer, der er hos naboerne. Det er vores mål at bidrage til erhvervets konkurrenceevne og give hele branchen et rygstød ved, at virksomheden bliver stærkere, blandt andet fordi de er her og ikke et andet sted. Derfor har vi også forskellige konsulentfirmaer på stedet, der tilbyder serviceydelser som økonomistyring, kommunikation og rekruttering, så virksomhederne i stedet kan koncentrere sig om deres kerneforretning og skabe innovation, forklarer Anne-Marie Hansen.

Agro Food Park huser alt fra landbrugets videnscenter Seges med mere end 600 medarbejdere til enkeltmands-startups, og netop blandingen af store organisationer og de mindste selskaber er ifølge Anne-Marie Hansen en del af forklaringen på succesen.

Agro Food Park
Etableret 9. september 2009 på 100 ha. jord - heraf fem ha. forsøgsmarker - mellem land og by nord for AarhusHjemsted for 80 virksomheder, hvor en tredjedel er startups, og arbejdsadresse for mere end 1000 medarbejdere fra enkeltmandsforretninger, vidensinstitutioner og foreninger til store firmaer med 650 ansatte

Arla åbnede sit globale innovationscenter Arla Native i Agro Food Park januar 2017.

Aarhus Universitet tog i marts første spadestik til et nyt fødevareinstitut og en bygning på mere 9.000 kvadratmeter (inklusive 2.500 kvadratmeter drivhuse) til uddannelser og forskning inden for fødevareudvikling, som forventeligt skal stå færdig i slutningen af 2019, hvor 140 nye medarbejdere og studerende vil flytte ind i Food-parken.

Viking Danmarks nye domicil på Koldkærgård-grunden står færdigt i løbet af sommeren 2018.

1. juni 2018 udvider Agro Food Park sit udlejningsareal med 618 kvadratmeter pavillon.

Bygningsarealet er i dag på 45.000 kvadratmeter, som løbende bliver udvidet.

Østjylland er kendt som Danmarks spisekammer, idet mere end 33 procent af Danmarks samlede eksport på fødevareområdet produceres i Business Region Aarhus.

Østjylland har den højeste koncentration af fødevarerelateret viden i Europa. Der er 110.000 studerende på videregående uddanne og mere end 700 forskere og specialister inden for fødevarer og landbrugsområdet.

Kilde: Agro Food Park

Udviklingshub eller spinout

- Virksomhederne har en indbyrdes tiltrækningskraft på hinanden, og vi er med tiden blevet mere bevidste om, hvad der er det rigtige mix. For der sker noget, når virksomheder vokser i størrelse. Deres energi og agilitet ændrer sig. Til gengæld har de en volumen, der er interessant for de små at arbejde sammen med, siger Agro Food Park-direktøren.

Omkring 60 procent af de mere end 1000 medarbejdere, der i dag har Agro Food Park som deres arbejdssted, er ansat i en virksomhed, hvor de har mere end 100 kolleger. 20 procent af virksomhederne er mellemstore med 20-100 ansatte, mens 10 procent har henholdsvis 5-10 eller 1-5 medarbejdere på lønningslisten.

En af de nye virksomheder, der er flyttet ind i Agro Food Park, er Engnices datterselskab Wellingo Nutrition, der skal hjælpe den kinesiske producent af babymad med at blive en global virksomhed. Det er milliard-forretningens Engnices første aktivitet uden for Kina, og den første kinesiske virksomhed i Agro Food Park.

Anne-Marie Hansen peger samtidig på to væsentlige bevæggrunde for, at virksomheder gerne ser sig selv som en del af innovationsmiljøet:

- Region Midtjylland er generelt det område i Danmark, hvor der er den største andel af højtuddannede beskæftiget inden for landbrug og fødevare, og for nogle virksomheder er det attraktivt at have en udviklingshub og højtuddannede medarbejdere siddende i vores miljø. Der er også flere store selskaber, som vælger at starte en spinout her, fordi der kan være fordele i, at det sker væk fra koncernadressen.

Fuld fart frem for fødevareparken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce