Hammel Furniture har fået hul igennem syd for Hamburg

- Made in Denmark bliver tillagt stor værdi i Tyskland, og Danish Design er en døråbner. Uden havde vi ikke fået foden inden for dér. De har et helt andet hierarki dernede, og du skal forbi mange instanser, før du kommer ind, men når du først er dér, så er det også et marked, der er kendt for at køre stabilt, siger Jens-Ole Staghøj, direktør hos Hammel Furniture, om mulighederne syd for grænsen. Foto: Axel Schütt

Hammel Furniture har fået hul igennem syd for Hamburg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hammels møbelfabrik fra 1961 er klar med både nye design og et produktionsmiljø, der for alvor skal sparke eksportdøren op på vid gab til blandt andet det tyske marked. Det er dog den tidløse og klassiske Mistral-reolserie, som har holdt virksomheden i gang gennem krisetider, og som stadig tegner sig for mere end halvdelen af omsætningen.

HAMMEL: Der blæser nye vinde over møbelproducenten Hammel Furniture.

Mistral - det kendte, skandinaviske reolsystem til opbevaringsformål i 16 forskellige farver og utallige kombinationer - er ikke længere ene om at sørge for medvinden hos direktør Jens-Ole Staghøj og kollegerne på Anbækvej. Et nyt og grebløst design markedsført som Edge by Hammel kendetegnet af skarpe linjer har efterhånden været i handlen i et års tid, og reolen har lynhurtigt etableret sig gennem salg i mere end 130 danske og udenlandske butikker.

Serien er skabt som alternativ til møbelfabrikkens folkelige klassiker med en mere urban målgruppe og især det tyske marked for øje. Derfor vakte det også stor glæde hos Hammel Furniture, da møbelproducenten for nylig landede en stor kunde med 80 butikker i netop Tyskland.

- Det er stort for os og et gennembrud på mange måder. Både i Tyskland, men også i forhold til vores egen selvforståelse her i huset. Det viser hvor langt vi er kommet på vores rejse, og det er vi stolte over, fortæller Jens-Ole Staghøj.

Tidslinje
1961: Verner Kristensen og Søren Didriksen etablerer Hammel Møbelfabrik A/S2000: Torben Kristensen overtager ledelsen efter sin fars død

2004: Dania Capital overtager virksomheden efter betalingsstandsning i november 2003

2005: Produktion og administration bliver samlet på den nuværende adresse på Anbækvej i Hammel

2009: Hammel Møbelfabrik bliver erklæret konkurs i oktober, mens en investorkreds ledet af Hans Houlind i november køber virksomheden, der får navnet Hammel Furniture

2010: Hammel Furniture overtager i oktober alle aktiviteter i Gangsø. Gangsøs administration og produktion flytter fra Fårvang til Hammel Furnitures lokaler på Anbækvej

2014: Ejerkredsen bliver ændret. Jens-Ole Staghøj overtager direktørstolen fra Hans Houlind, som i stedet tager posten som bestyrelsesformand

2018: Jon Skovhus Knudsen erstatter Hans Houlind som formand for bestyrelsen
Hammel Furniture beskæftiger 60-65 medarbejdere og har i alt 25.000 kvadratmeter under tag på Anbækvej. Her er Vagn Pedersen og Helene Christensen er i gang i montage-afdelingen. Foto: Axel Schütt
Hammel Furniture beskæftiger 60-65 medarbejdere og har i alt 25.000 kvadratmeter under tag på Anbækvej. Her er Vagn Pedersen og Helene Christensen er i gang i montage-afdelingen. Foto: Axel Schütt

Dobbelt turnaround i 2010

Direktøren har været ombord siden 2009, hvor virksomheden var i strid modvind. I oktober samme år blev Hammel Møbelfabrik erklæret konkurs og en ny ejerkreds etablerede i stedet Hammel Furniture A/S i november.

Den gamle møbelfabrik, som Verner Kristensen og Søren Didriksen stiftede tilbage i 1961, havde også været ramt af en betalingsstandsning i 2003, mens det rekonstruerede Hammel Furniture i 2010 overtog bordproducenten Gangsø i Fårvang og flyttede alle aktiviteter til Anbækvej inden for et halvt år.

- Set i bagspejlet skulle vi aldrig have gjort det. Vi købte Gangsø på toppen og gennemførte to turnarounds oveni hinanden. Det var to kulturer, som skulle mødes. Det er en svær øvelse. Heldigvis havde vi vores Mistral-serien, der holdt os oppe, og som vi stadig dyrker big time, siger Jens-Ole Staghøj.

Det tidløse design fra 1990'erne er fortsat særdeles populært. Mistral bidrager med mere end halvdelen af den samlede omsætning. En omsætning, som Hammel Furniture først og fremmest henter hjem i Danmark og det øvrige Skandinavien.

- I Danmark skal vi kæmpe for at holde vores niveau, mens der endnu er et stort potentiale for os i Norge og Sverige. Det jagter vi nu sammen med nye markeder som Tyskland og Schweiz, forklarer Jens-Ole Staghøj

Hammel Furniture A/S
Regnskab 2017 i 1.000 kroner (2016)Bruttoresultat: 23.315 (22.932)

Personaleomkostninger: 19.286 (17.920)

Primær driftsresultat: 2.067 (2.861)

Resultat før skat: 1.311 (2.111)

Årets resultat: 1.006 (1.644)

Balancesum: 42.352 (34.652)

Egenkapital: 13.611 (12.605)

Afkastningsgrad: 4,9 procent (8,3 procent)

Soliditetsgrad: 32,1 procent (36,4 procent)
Overfladebehandling er et af de områder, som Hammel Furniture satser på og selv varetager, fordi fabrikken på den måde kan sikre, at kvaliteten er i orden. Foto: Axel Schütt
Overfladebehandling er et af de områder, som Hammel Furniture satser på og selv varetager, fordi fabrikken på den måde kan sikre, at kvaliteten er i orden. Foto: Axel Schütt

Investerer i fremtiden

Hammel Furniture har haft positive bundlinjer i de seneste seks regnskaber. Senest et overskud på 1 mio. kroner i 2017. Et ifølge direktøren acceptabelt resultat med store investeringer i nye maskiner taget med i betragtning.

- Vi kunne godt have haft en pænere bundlinje, men vi har investeret i vores produktion, så vi kan arbejde fleksibelt og omstille os hurtigt. Det tager tid at køre nye linjer ind, men vi vil hellere begynde med det nu end vente tre år, eller når tingene er begyndt at eksplodere imellem hænderne på os, fortæller Jens-Ole Staghøj og fortsætter:

- Vi kører kun med dagskift nu, og vi vil nemt kunne gange op i produktionen med faktor tre eller fire, men det kræver, at vi får mere eksport ind. Vores nye serie, Edge by Hammel, håber jeg, kan nå samme potentiale som Mistral. Samtidig kan serien også være med til at åbne døre til nye markeder for Mistral, og det er det, som vi er klar til nu.

Hammel Furniture beskæftiger i alt 60-65 medarbejdere.

- Tidligere havde vi konstant fokus på drift og omkostninger. Vi snakkede dagligt om likviditet og cash-flow, men nu kigger vi mere fremad end tilbage. Vi er blevet mere offensive både med hensyn til vores branding af Mistral og nye produkter, og så er vi proaktive salgsmæssigt med egne sælgere på vejene i både Sverige og Tyskland. Vi udvikler os stille og roligt. Vi laver penge, og der er styr på forretningen. Det har været step-by-step, siden vi var helt nede og vende. Nu er vi offensive med en jysk tilgang, siger Jens-Ole Staghøj med et smil.

Per Andreasen samler et skab i produktionen hos Hammel Furniture. Foto: Axel Schütt
Per Andreasen samler et skab i produktionen hos Hammel Furniture. Foto: Axel Schütt

AR-værktøj viser vej

Direktøren satser i øvrigt på, at der er nye by Hammel-bordfamilier klar fra 2019. Igen for at have flere forretningsmæssige ben at stå på. Derudover er Hammel Furnitures nye Augmented Reality-app, hvor kunden via sin smartphone eller tablet selv kan lege med forskellige reolsystemer og farver på væggen derhjemme, et eksempel at give merværdi og flere funktioner til både forhandlere og forbrugere.

- Det er et værktøj, der gør købet nemmere, og som dansk leverandør skal vi være med helt fremme her. Vi er ikke de billigste i markedet, og så er vi nødt til at tilbyde noget andet og mere, siger Jens-Ole Staghøj og tilføjer, at opskriften på succes som møbelproducent i Danmark handler om tilvalg og ikke mindst fravalg.

- Du skal vælge dine kampe med omhu. Vi har valgt at satse på pladeforarbejdning, overfladebehandling, montage og logistik som vores kerneområder. Før havde vi for eksempel både produktion af massivtræ og finértræ her, men det foregår ude af huset nu, fordi det er der andre, der kan gøre bedre og billigere end os. Til gengæld har vi ekstrem fokus på vores hygiejnefaktorer som leveringssikkerhed, kvalitetskontrol og troværdighed. Det er dér, vi skal gøre en forskel, slutter by Hammel-direktøren.

Hammel Furniture har fået hul igennem syd for Hamburg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce