Helle styrer en af Danmarks største toplinjer

Helle Østergaard Kristiansen har været en del af Danske Commodities siden 2010 og med på stort fra hele vækstrejsen fra dengang virksomheden talte 30 medarbejdere til i dag knap 300 ansatte, som handler med el og energicertifikater på kryds og tværs af Europa. Foto: Axel Schütt

Helle styrer en af Danmarks største toplinjer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helle Østergaard Kristiansen er CFO i Danske Commodities - en af Danmarks største virksomheder målt på omsætning - der agerer i en evig foranderlig energisektor. Og så er hun mor til tre og ved at lære at drikke whisky.

Det hænder slet ikke så sjældent, at Helle Østergaard Kristiansen må kæmpe imod forudindtagethed i forretningsverdenen, når hun er 'ude i felten' sammen med Henrik Lind, direktør og stifter af energihandelsvirksomheden Danske Commodities.

For den knap 40-årige Vice President hører selvfølgelig hjemme i HR-afdelingen - Head of Human Capital som det hedder i DC-regi. Ifølge automat-fordommene i hvert fald.

På visitkortet står der CFO, VP Head of Finance & IT i stedet, og hun er den af de fire VP'ere i Danske Commodities med flest ansatte under sig. 141 medarbejdere - knap halvdelen af den samlede stab - refererer til hende.

- Det er rart at være med til at bevise, at kvinder også godt kan have styr på tal, og i DC er jeg beviset på, hvor langt man kan komme med drive, ambitioner og faglighed, siger Helle Østergaard Kristiansen.

Og netop tallene er store i Danske Commodities. Målt på omsætning hører Aarhus-virksomheden til i den nationale Top 25, og resultatet på den primære drift var i 2016 på en kvart milliard kroner.

Danske Commodities
Stiftet i 2004 i Aarhus af Henrik LindBlandt de 25 største virksomheder i Danmark målt på omsætning.

Har genereret mere end 1,8 mia. kroner efter skat i firmaets historie.

Resultat af primær drift var i 2016 ca. 250 mio. kroner (EBIT)

Har 289 ansatte (1. oktober 2017) fra 28 forskellige lande og handler p.t. i 36 markeder

Ikke bange for at tage en chance

Helle Østergaard Kristiansen har været med, siden hun forlod 'trygheden' i den konservative bank- og sparekassesektor i 2010 og gik ombord i erhvervseventyret Danske Commodities.

- Dengang var det en mindre, men allerede succesfuld virksomhed med 30 ansatte på vej ud på en vækstrejse i et spændende og komplekst marked med enorme muligheder både på produkter og geografi, og jeg har aldrig været bange for at tage en chance. Vi er blevet store på meget kort tid, og det har været en væsentlig opgave samtidig at modne og professionalisere vores processer, forklarer Helle Østergaard Kristiansen og fortsætter:

- Hos Den Jyske Sparekasse og Sparekassen Østjylland stod jeg i mesterlære som CFO. Det var i de sidste rekordår. Så kom finanskrisen, som også var superlærerig.

Det handlede her om finansiel konsolidering, årsrapporter, risk management og compliance (implementering af nye regler). Det gør også hos Danske Commodities - blandt andet. Først som CRO (Chief Risk Officer) med ansvar for markeds-, kredit- og valutarisici samt likviditetsstyring. I 2014 overtog hun også finansafdelingen og fik CFO-titlen, og fra 2015 fulgte IT-funktionerne med.

Priser som vinden blæser

Danske Commodities handler med energi og certifikater tværs af 36 lande. Det sker for eksempel ved at købe overskudsproduktion ét sted, og så sælge det dér, hvor der er et øjeblikkeligt underskud. På den måde er Danske Commodities med til at optimere hele energimarkedet foreløbig i Europa inklusive Tyrkiet, mens det næste naturlige skridt er at kigge endnu længere ud over grænserne.

- Markedet står aldrig stille, og vi handler 24-7-365. Love og regulativer ændrer sig konstant og dermed også vores vilkår. Desuden vinder vedvarende energikilder som solceller og vind mere og mere frem. Det betyder, at prisen på energi i højere grad kommer til at afhænge af vejret. Når solen skinner, eller vinden blæser, så falder prisen og vice versa. Når prisen på el pludselig stiger, så stiller det store krav til vores likviditet og styr på risici og udsving. Vi skal på én gang være agile og fleksible, for det er markedet, og samtidig være så lean som muligt og omkostningsfokuserede, siger Helle Østergaard Kristiansen.

En anden udfordring for Danske Commodities' analytikere, tradere og advokater er, at markedspladsen Europa langt fra er en ens størrelse.

- De mest modne og liberale markeder er Norden og Tyskland, hvor der er meget likviditet og adgang til el-børser, så det altid er muligt at få en pris, mens Østeuropa er det modsatte. Her er personlige relationer ofte nødvendigt for at lave en handel, fortæller Helle Østergaard Kristiansen.

En balanceret vækststrategi

Den igangværende tre-årige DC-strategi 2016-2018 bærer titlen 'One Team. Creating Profitable Growth' og retter sig både mod nye markeder og produkter og eksisterende af slagsen. Indtjeningsmæssigt vokser Danske Commodities i perioden med 20-30 procent om året, og også på volumen vækster virksomheden. Der flød rundt regnet 20 mia. kroner gennem maskineriet i 2016.

- DC har også fremadrettet gode muligheder. Både markederne og vores platform er til det. Vi skal bevare både vores fundament og drive til at udfordre status quo, siger Helle Østergaard Kristiansen.

Derfor kan hun også sagtens indfri sine egne ambitioner - både på et personligt og forretningsmæssigt plan - samme sted et stykke tid endnu. For der er altid udviklingspotentiale. Også for en leder:

- Min rolle er at skabe værdi ved at sætte retningen, træffe beslutninger og spotte talenter, og det er jeg god til, mens jeg nok kunne blive bedre til at stoppe op engang imellem og fejre succeser, men jeg er som regel for hurtigt videre.

Helle Østergaard Kristiansen har ingen deciderede forbilleder som leder. Hun tager det bedste med sig fra dem, hun møder, og der er mange dygtigere af slagsen, men hvis skal nævne én, er det hendes CFO-pendant hos Arla, Natalie Knight.

- Jeg har mødt hende et par gange, og hun har gjort indtryk hver gang.

Mor til tre og single malt

At gå en karrierevej har som sådan heller ikke været en aktiv beslutning for Helle Østergaard Kristiansen.

- Det er naturligt for mig at søge indflydelse og tage ansvar.

Hun er i øvrigt mor til tre børn i skolealderen for nu at skyde endnu en velkendt fordom om kvinder og karrierer ned. Den ældste fik Helle Østergaard Kristiansen for 13 år siden, da hun netop var begyndt at læse til cand.merc.aud, mens den yngste er otte år, og hun byttede reelt sin barsel ud med topjobbet hos Danske Commodities.

- Det handler først og fremmest om at prioritere og at gå på kompromis, som alle står overfor. Vi har fundet vores måde at gøre det på, og i modsætning til en sygeplejerske eller politibetjent har jeg et fleksibelt job.

Og så kan Helle Østergaard Kristiansen godt lide whisky. Som forretning forståes. I fjor gik hun på opfordring ind i bestyrelsen for det anerkendte vestjyske destilleri i Stauning.

- Jeg ved ikke noget om whisky og drikker det heller ikke, men jeg er ved at lære det. Der er som regel smagsprøver til vores bestyrelsesmøder, men jeg skal jo køre hjem. Jeg faldt først og fremmest for historien og de mennesker, der står bag, og her byder jeg ind med mine kompetencer. Jeg er så analytisk anlagt, så jeg kigger mere på regnskaber, end at det handler whisky. I DC er jeg vant til at have med en dygtig bestyrelse at gøre, og det er en god udfordring for mig også at sidde på den anden side af bordet. Stauning Whisky står på mange måder samme sted, som DC gjorde for nogle år siden med hensyn til modenhed og at være klar til en vækstrejse, og det er jeg glad for igen at prøve at være en del af.

Helle styrer en af Danmarks største toplinjer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce