I 2030 skal al fattigdom være afskaffet: Svaret blæser i vinden

I første omgang vil Vestas vidrerudvikle en af deres eksisterende møller til brug i Kenya. På længere sigt, vil de måske udvikle en mølle specielt til micro-grid.

I 2030 skal al fattigdom være afskaffet: Svaret blæser i vinden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I 2030 skal al fattigdom være afskaffet - i hele verden. Mandag lagde Ulla Tørnes og Kristian Jensen vejen forbi Aarhus og Vestas, der er en af de private virksomheder, der skal være med til at løfte den enorme opgave.

AARHUS: Ambitionsniveauet er lige så tårnhøjt som den største Vestas-mølle. I 2030 skal al fattigdom være afskaffet, lyder det første af FN´s 17 verdensmål.

Regeringen har en plan for den danske indsats. De kalder den for Danida Market Development Partnerships. Det betyder, at de offentlige bistandskroner skal geares i samarbejde med det private erhvervsliv.

I Aarhus præsenterede finansminister, Kristian Jensen, og minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs, mandag programmet hos Vestas.

- Vi samarbejder med Vestas, der har et produkt, som vil være relevant for mange lande at investere i. Det, vi kan med udviklingsbistanden, er, at hjælpe med at bane vejen, så Vestas kan få markedsandele på et meget afgørende område, når det handler om udvikling. Energi er forudsætningen for, at vi kan skabe vækst, og vækst er forudsætningen for, at vi kan skabe job. Det handler om at skaffe lokalt produceret el og dermed også el i landsbyen, siger Ulla Tørnæs.

Ulla Tørnes og Kristian Jensen, fik en virtuel tur til toppen af en hav-vindmølle. 3D biografen er indrettet inden i den vindmølle nacelle (møllehoved), der er placeret indendørs hos Vestas i Aarhus.
Ulla Tørnes og Kristian Jensen, fik en virtuel tur til toppen af en hav-vindmølle. 3D biografen er indrettet inden i den vindmølle nacelle (møllehoved), der er placeret indendørs hos Vestas i Aarhus.

Partnerskab er vejen frem

Vestas modtager otte millioner kroner - sammen med den danske organisation VedvarendeEnergi og UNEP DTU Partnerships - til et projekt i Kenya, der integrerer en mindre vindturbine med solenergi i et samlet netværk. Bæredygtig energi er ét af de 17 verdensmål.

- Vi ser det ikke som en forretning i sig selv, men som en mulighed for fremtidige forretningsområder. Med det nye partnerskab kan der udvikles nogle spændende ting. Man kigger på micro-grids, på stand-alone-anlæg, siger Anders Vedel Executive Vice President & CTO Vestas.

Micro-grids er mindre selvstændige anlæg, der kan producere, lagre og distribuere elektricitet. Perfekt i lande med ingen eller dårligt udviklet infrastruktur. Men teknologien kan også bruges i andre sammenhænge.

- Først og fremmest handler det om, hvad vi kan bidrage med i det konkrete projekt i samarbejdet mellem partnerne. Men det er samtidigt et segment, der ikke rigtigt er nogen, der har fat i i dag. De samme teknologier kan bruges i den industrialiserede verden. Vi ser allerede private sætte møller og solceller op. Det er der også fabrikker, der er begyndt at gøre - lave deres egen strøm. Når markedet bevæger sig den vej, er det klart, vi gerne vil forstå, hvad det er, der bliver arbejdet med, siger Ander Vedel.

Der er jo meget ambitiøse mål. Alene det, at ville afskaffe al fattigdom inden 2030, er det ikke svært at forestille sig?

- Det kommer bestemt ikke til at ske, blot ved at definere de 17 områder, der skal arbejdes på. Det sker ved, at der er globalt fokus på målene. Vestas ser i den sammenhæng meget konkret på, hvilke af de 17 mål vi kan bidrage til at få opfyldt, siger han.

Bistandskronerne rækker meget længere, når de geares i samarbejde med private virksomheder.
Bistandskronerne rækker meget længere, når de geares i samarbejde med private virksomheder.

Så urealistisk er målene måske i virkeligheden ikke.

- De foregående otte FN-mål, Millennium Development Goals, der løb frem til 2015 og blandt andet skulle halvere antallet af ekstremt fattige i verden, blev alle indfriet - bortset fra mødre-dødeligheden og ligestilling.

Et andet godt tegn er, at kendskabet til de nye mål allerede nu er lige så stor, som den var til de foregående mål, siger Marianne Lynghøj Pedersen, der er særlig rådgiver for Ulla Tørnes.

Det betyder, at man i dag har et andet udgangspunkt end for 15 år siden, da det primært handlede om at udrydde ekstrem fattigdom.

De 40 millioner, der var afsat på finansloven 2016, fordeles til fem virksomheder. Men der er flere penge på vej. I 2017 er der afsat 60 millioner til Danida Market Development Partnerships.

De otte millioner, Vestas får del i, virker måske som småpenge, når man tænker på alle verdens fattige - eller prisen på ministerbiler. Men der er flere penge på vej.

Regeringen vil på længere sigt oprette en ny verdensmålsfond på fem milliarder kroner. Det beløb geares til 30 milliarder via samarbejdet med private virksomheder.

Finansministeren glæder sig også over gearingen af ulandsbistanden som følge af samarbejdet med de private virksomheder.

- Med verdensmålene følger en prisseddel på billioner af dollars, som er helt urealistisk for mig og resten af verdens finansministre at betale. Det er en fælles opgave. For hele verdenssamfundet. Og for at komme i mål kræver det, at vi inddrager den private sektor med noget, der ligner stormstyrke, siger han.

I 2030 skal al fattigdom være afskaffet: Svaret blæser i vinden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce