Investorklumme: Danskerne går glip af afkast i stor stil


Investorklumme: Danskerne går glip af afkast i stor stil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Helle Snedker kundedirektør, Formuepleje
Nicolai Lorenzen
Erhverv. 

Danskernes indlånskonti er polstret som aldrig før. 900 milliarder kroner har danskerne stående i banken - og det er i en tid, hvor man nærmest intet får i rente. Dermed udhuler danskerne værdien af deres egne penge i stedet for at investere dem og opnå et afkast af pengene.

Forleden kunne man læse, at danskernes indlån i banken er steget til 900 milliarder kroner.

På godt tre år er beløbet steget fra 775 milliarder kroner - eller over 5 procent om året, viser tallene fra Finans Danmark. I samme ombæring ligger danskernes nye investeringer i aktier, investeringsbeviser og obligationer på stort set samme niveau som i 2016.

At formuen er steget i det tidsrum, skyldes ene og alene kursgevinster. Var endnu flere af de 900 milliarder kroner blevet investeret, ville værdien af dem altså have været endnu højere.

Danskerne snyder med andre ord sig selv for penge, længere er den sådan set ikke. Det er ærgerligt og ikke særligt klogt for nu at sige det mildt.

Formentlig er det stadig et latent granatchok fra finanskrisen for 10 år siden, der får danskerne til at polstre sig. Vi afdrager mere gæld og er generelt blevet mere påpasselig, og det er så absolut en god ting, men vi skal passe på med, at polstringen ikke bliver for tyk.

Som et absolut minimum burde ambitionen være, at pengene ikke mistede købekraft. Når 900 milliarder står i banken på den måde og samler støv til 0 eller tæt på 0 procent i rente, og priserne samtidig stiger 1-1,5 procent om året, så mister pengene deres værdi og danskerne købekraft.

Det kan være fint og fornuftigt at have penge stående i banken, hvis man ved med sikkerhed, at man skal bruge dem inden for en treårig periode. Men det er med sikkerhed ikke tilfældet for alle de 900 milliarder kroner, som danskerne har stående i banken.

De fleste af dem bliver der først brug for om lang, lang tid, og så er det altid bedre at have investeret pengene frem for at lade dem stå.

Som en god tommelfingerregel er det altid godt at have et indestående med tre månedslønninger til rådighed til uforudsete begivenheder, men ellers er der ingen grund til, man ikke investerer pengene. Det er aldrig bedre at lade være med at gøre noget.

Er man bange for risikoen for at tabe penge, kunne man i det mindste begynde med at finde nogle investeringer med lav risiko, hvor man måske får et afkast på 3 procent om året - på den måde bliver man alligevel 16 procent rigere over en femårsperiode.

Ved man med sikkerhed, at man først skal bruge pengene om 10 år eller mere, er der slet ingen grund til at have dem stående i banken. Så skal man ud af at overveje de nye muligheder for Aktiesparekonto, aldersopsparing eller lignende for at sikre sig mest muligt afkast.

Det kræver en indsats, men ligesom vi gør os umage med at finde de bedste og billigste priser på diverse prisportaler som Momondo og Pricerunner, så kan man faktisk gøre det samme i investeringsverdenen. Her leverer Morningstar et sammenligningsværktøj, hvor man kan sammenligne investeringer med den risikoprofil, der passer til dig.

Skal jeg være lidt skrap, så er der faktisk ikke rigtig nogen undskyldninger for ikke at komme i gang. Lige nu er der alt for mange, der snyder sig selv og går glip af gode afkast, fordi vi partout insisterer på at spare op i banken uden at få nogen merværdi ud af vores 900 milliarder kroner.

Så mange penge er også med til at skabe arbejdspladser og udvikling af ny teknologi. Når man investerer, sætter man samtidig penge ud at arbejde.

Det sætter mennesker på arbejde og skaber mulighed for udvikling inden for eksempelvis bæredygtighed. Også derfor skal i hvert fald nogle af de 900 milliarder på banen.

Investor
Klummen er leveret til Erhverv+ af Formuepleje, der er Danmarks største bankuafhængige kapitalforvalter med cirka 65 milliarder kroner under forvaltning og har cirka 11.000 investorer.

Formuepleje investerer i aktier, obligationer, virksomhedsobligationer og ejendomme. Hovedsædet ligger i Aarhus, og der er over 90 medarbejdere, som primært har base i Aarhus og København.

Virksomheden blev grundlagt af Claus Hommelhoff og Erik Møller i 1986, mens Niels B. Thuesen har været administrerende direktør siden 2012.

Investorklumme: Danskerne går glip af afkast i stor stil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce