Mens du knokler i din virksomhed: - Vennerne står ikke bare og venter

Erhvervspsykolog Søren Braskov fra HumanAct. Pr-foto

Mens du knokler i din virksomhed: - Vennerne står ikke bare og venter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det vakuum, der kan opstå efter et generationsskifte, kan opleves nemmere, hvis man har gjort sig klart, hvem der er de rigtige venner. - Det er noget, der skal opbygges lang tid i forvejen, rådet fra erhvervspsykolog Søren Braskov.

DANMARK: Telefonen kimer, medarbejderne venter på svar, og mailboksen bugner. Fra flere sider er der folk, som vil i kontakt med dig, der er ikke timer nok i døgnet, og du er den, det hele drejer sig omkring.

Men pludselig bliver der stille. Helt stille.

Sådan oplever mange ejerledere tiden efter et generationsskifte eller salg af virksomheden. Det tomrum er lettest at komme i møde, hvis man har forberedt sig på det, siger erhvervspsykolog Søren Braskov fra HumanAct.

- Det er vigtigt at vide, hvad det er for et netværk, du har. Du skal finde ud af, om du har venner, som også er der, når du ikke er en del af virksomheden. Om man grundlæggende har noget sammen, når der ikke længere er noget forretningsmæssigt, forklarer Søren Braskov.

- Forberedelsen ligger i at opdyrke, at få fat i og at understøtte de venner, man har, og det skal man gøre ret lang tid i forvejen, for de står ikke bare og venter.

I en god forberedelse ligger også at gøre sig tanker om, hvad man vil bruge tiden på.

Det er godt at forberede sig på tiden bagefter, og at det er noget, der skal bygges op. Man er nødt til at gøre det klart for sig selv, hvad man drømmer om, og hvad man vil bruge tiden til, når man nu ikke har sin virksomhed mere.
Erhvervspsykolog Søren Braskov, HumanAct

Når alt er muligt

For når man står der med al den tid i verden, man kan drømme om, kan det være svært at overskue, hvad man egentlig har lyst til at bruge den på. Det skal man gøre sig nogle tanker om på forhånd, anbefaler Søren Braskov.

- Rigtig mange mennesker drømmer mest, når de oplever at være pressede. Så går de og tænker, at det kunne være fedt at tage ud og rejse, at bygge en båd, eller hvad ved jeg. Jeg råder tit til, at man opretter et Word-dokument, hvor man skriver, at "når jeg er færdig med at arbejde, vil jeg ...", fortæller han.

- Mange ejerledere har prioriteret virksomheden frem for alt andet, og min erfaring er, at det er godt at forberede sig på tiden bagefter, og at det er noget, der skal bygges op. Man er nødt til at gøre det klart for sig selv, hvad man drømmer om, og hvad man vil bruge tiden til, når man nu ikke har sin virksomhed mere.

- Når livsværket er afhændet, kan det desuden være en god idé at have professionel hjælp at læne sig op ad, siger erhvervspsykologen.

En person uden aktier

- Jeg siger det ikke kun, fordi jeg selv er psykolog, men jeg mener, det er vigtigt at kunne søge råd eller hjælp hos én, som ikke har nogen interesse i virksomheden, forklarer Søren Braskov.

- Mange ejerledere taler indgående med banken, med advokater, revisoren og med familien om, hvad der skal ske, men de er alle personer med forskellige interesser. Du er nødt til at finde et menneske, der er frigjort af det, for det handler om anerkendelse af, at det er en svær situation, og her er der brug for en coach eller sparringspartner, som kan både udfordre og hjælpe.

En coach eller anden sparringspartner kan for eksempel hjælpe til at reflektere over, hvordan den nye hverdag kommer til at se ud.

- Det kan være at udfordre på, hvor mange gange man har tænkt sig at kigge forbi virksomheden, og hvordan medarbejderne vil have det med det? Eller den søn, som måske har overtaget, uddyber Søren Braskov.

- Det er rigtig vigtigt, at man igen og igen får talt om forventninger, roller og adfærd, og der skal være et rum, hvor man kan tale om, hvordan det er gået. Her kan der være brug for en medierende part, og det kan også være en fra bestyrelsen. Men det er min erfaring, at der er brug for en person, som kan facilitere en god proces.

Mens du knokler i din virksomhed: - Vennerne står ikke bare og venter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce