Olsen Wings har fundet sin niche: Små vinger gør store forskelle i vindens verden

Olsen Wings runder 10 år som anerkendt nicheproducent af små møllevinger. Foto: Flemming Krogh

Olsen Wings har fundet sin niche: Små vinger gør store forskelle i vindens verden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Olsen Wings runder 10 år som anerkendt nicheproducent af små møllevinger. Masser af innovative tanker præger fabrikken i Odder, der stadig arbejder i kilowatt og vingelængder op til 15 meter, men alligevel formår direktør Troels Ette og Co. at gå forrest i en vindblæst branche. Og direktøren - nå ja; han er uddannet bassist fra det klassiske musikkonservatorium.

ODDER: Et par robotter er i gang med at CNC-udfræse komponenter til nogle af de små vinger, som Olsen Wings i Odder gennem 10 år har specialiseret sig i at producere til mindre mølletyper op til 500 kilowatt.

I dag er robotter ikke et særsyn i branchen, men moderne teknologi ligger i virksomhedens dna, og det computerkontrollerede maskineri har været en del af Olsen Wings helt fra begyndelsen i 2008.

- Det var ikke noget, man så dengang, og da ingeniørerne på DTU på et tidspunkt var færdige med et to-årigt projekt til 25 mio. kroner for at få en robot til at fræse, havde vi allerede været i gang med det i tre år, fortæller Troels Ette, direktør i Olsens Wings, som han ejer fifty-fifty sammen med bestyrelsesformand Karl Kristian Bro.

Faktisk var det netop robotinteressen, der fik direktøren med om bord. Troels Ette boede nabo til grundlæggeren Søren Olsen, som siden 1988 havde arbejdet med kompositter, og nu ville han gerne have robotter ind i produktionen. Implementeringen kom Troels Ette til at stå for. Han havde både interessen, tiden, evnerne og ikke mindst det rette gåpåmod.

Og så gik han ellers i gang.

Virksomhedsportræt af Olsen Wings i Odder, som producerer vinger til mølleindustrien -. mindre møller vel at mærke. Vi møder CEO, Troels Ette, og bestyrelsesformand Karl Kristian Bro.. Flemming Krogh.
Direktør Troels Ette implementerede CNC-fræse robotterne hos Olsen Wings, før ingeniørerne hos samarbejdspartneren DTU havde færdiggjort et forskerprojekt, der viste, at robotfræsning overhovedet kunne lade sig gøre. Foto: Flemming Krogh

Direktør fra konservatoriet

Det er værd at bemærke, at Troels Ette deler baggrund med de færreste direktører i vindmøllebranchen. Han uddannet bassist ved det klassiske musikkonservatorium, og det er en del af 'forretningshemmeligheden', mener han.

- Jeg har været vant til at gå ind i et rum for mig selv og øve i timevis, indtil jeg kunne løse opgaven, og så gå ud og performe. Det var det samme med robotterne, og det har givet en skæv tilgang til udviklingsarbejdet på fabrikken. Havde jeg været ingeniør, var jeg aldrig gået i gang med det, for så havde jeg nok ikke turdet, siger Troels Ette med et smil.

Direktøren engagerede sig mod at købe ejerandele i virksomheden, som dengang blot talte nogle få ansatte. I dag går 30 mænd og kvinder rundt i de ni haller med samlet 5000 kvadratmeter, som tidligere husede hedengangne Randers Møbelfabrik. Her har Olsen Wings lejet sig ind siden 2012, men der er netop underskrevet en købsaftale for fabriksbygningerne på Århusvej, så Troels Ette og Karl Kristian Bro er nu herrer i egen virksomhed, mens de fortsat lejer en fjerdedel af møbelfabrikkens administrationsbygning på samme matrikel.

Akkurat som vindmøller i landskabet er flest, så har Olsen Wings også tre vinger til at generere omsætningen. Den oprindelige produktion af egenudviklede vingetyper, udviklingsopgaver for de største spillere i branchen - der er for tiden gang i seks af slagsen - og så det nye forretningsben, Refurbisment. Det vil sige renovering af mindre - typisk ældre Vestas eller Siemens - møller, som stadig kan gøre stor gavn andre steder i verden, hvor store installationer ikke er muligt, og hvor vindenergi i små mængder har stort potentiale.

2018-teknologi til gamle møller

- Med et sæt nye vinger og måske en ny styring kan en ældre mølle godt komme til ære og værdighed igen og tjene 15 år mere. Vores næste mål er derfor at gå endnu mere aktivt ind i dette marked. Vi har allerede projekter i Italien, Skotland og Irland samt aftaler i USA og Estland for 2018, og erfaringerne fra de første vinger er gode. Ved at bruge helt ny vingeteknologi på for eksempel en gammel Vestas-mølle kan vi opnå en bedre ydelse på 30 procent, forklarer Troels Ette.

Direktøren tilføjer, at Olsen Wings som de første i verden snart kan levere vinger, der er både 2D- og 3D-dynamisk testet via et EU-projekt. Det gør det muligt at simulere 20 års maksimal belastning på tre måneder:

- Vores vinger på 15 meter er de mindste i projektet, som for vores del vil være færdigbehandlet her i begyndelsen af året. Resultatet bliver skaleret op til vinger på over 100 meter, som det i dag tager et år at teste, men det kan man jo ikke vente på.

Olsen Wings arbejder også sammen med et par universiteter om at udvikle vinger, der kun overfører de kræfter, der er nødvendige og som ikke taber energi til strukturen.

- Det koster selvfølgelig på bundlinjen at udvikle, men hvis vi skal være foran de andre, så skal vi også være dem, der interesserer os for disse ting, siger Troels Ette.

Og det gør de så hos Olsen Wings.

Virksomhedsportræt af Olsen Wings i Odder, som producerer vinger til mølleindustrien -. mindre møller vel at mærke. Vi møder CEO, Troels Ette, og bestyrelsesformand Karl Kristian Bro.. Flemming Krogh.
Olsen Wings tæller i dag 30 ansatte. Her er Tommy Jensen i gang med at slibe i finishafdelingen. Der er omtrent 30 forskellige kvalitetssikrings opgaver på hver vinge, der forlader fabrikken i Odder. Foto: Flemming Krogh

En tvungen turnaround

Bundlinjen har det nu meget godt for tiden. Det første store overskud landede Olsen Wings med årsregnskabet for 2016. Resultatet før skat lød på godt 4 mio. kroner. Forklaringen på succesen er blandt andet en tvungen turnaround med øget fokus på eksportmarkedet for fire år siden.

- I efteråret 2013 havde vi meget travlt på det subsidiestyrede marked for danske husstandsmøller. Vi havde 11 ansatte lige efter sommerferien, og ved julefrokosten var vi 22. Men samtidig opstod der tvivl om tilskudsordningen på grund af EU-regler. Dengang lå 80 procent af vores omsætning på hjemmemarkedet, mens 20 procent var eksport, og vi valgte at skære forretningen til og satse på eksporten på både eksisterende og nye markeder. Vi mærkede effekten allerede i 2014, og det lykkedes at bibeholde vores omsætning til trods for, at 60 procent forsvandt i Danmark, forklarer bestyrelsesformand Karl Kristian Bro.

Dermed nåede Olsen Wings også i 2014 en omsætning på ni mio. kroner, og eksportsatsningen skulle vise sig som den helt rigtige. Fra både 2014 til 2015 og 2015 til 2016 omtrent fordoblede vinge-virksomheden omsætningen, og forventningen lyder på 33-34 mio. kroner i netop afsluttede 2017.

Virksomhedsportræt af Olsen Wings i Odder, som producerer vinger til mølleindustrien -. mindre møller vel at mærke. Vi møder CEO, Troels Ette, og bestyrelsesformand Karl Kristian Bro.. Flemming Krogh.
De største producenter i branchen for vindenergi arbejder i dag i megawatt og vingelængder på den anden side af 100 meter, men hos Olsen Wings i Odder er de først nået til udvikling af 25 meter-vingen. Foto: Flemming Krogh

Tæt samarbejde med DTU

80 procent af omsætningen bliver nu hentet hjem til Odder fra udlandet med Italien og Storbritannien som de største markeder, men Olsen Wings opererer også uden Europa - for eksempel i USA og Japan. Omtrent to tredjedele af den samlede omsætning kommer i øvrigt stadig fra hovedgebetet - produktion af møllevinger - mens udviklingsprojekter for andre virksomheder genererer den sidste tredjedel. Det kan være om erosion og vedligeholdelse af vinger, der generelt hører til blandt de største udfordringer i industrien.

Udviklingen hos Olsen Wings foregår i tæt samarbejde med DTU i Risø og Lyngby, der ofte er med helt inde i maskinrummet, hvor ingeniører og forskere blandt andet leverer regnekraft i forbindelse med tunge test.

- Nogle af de projekter, som er i gang her, har et rigtigt stort potentiale, og hvis du er innovativ, kan det også lade sig gøre at producere i Danmark. Derfor linker vi os op med de bedste i markedet. Det kan handle om alt fra hastighed til materialevalg, for når møllevingerne vokser - nu til mere end 100 meter - så stiller det også nye krav, forklarer direktøren og fortsætter:

- De store firmaer er gode til at producere, mens vores rolle for dem er at være platformen, der kan være innovativ i en fart. Og det er ikke kun, fordi vi er smarte. Vi har en størrelse, der gør det muligt for os at være agile. Hvis det kræver at købe en nyt materiale hjem fra USA eller flytte ressourcer, så er det ikke nødvendigt at spørge i flere led.

Mens direktør Troels Ette er uddannet klassisk bassist fra musikkonservatoriet og været med siden begyndelsen, så har bestyrelsesformand Karl Kristian Bro en mere traditionel baggrund som cand.merc. fra handelshøjskolen. Foto: Flemming Krogh

State-of-the-art i Odder

Olsens Wings har for nylig udvidet staben med både en økonomidirektør og en teknisk direktør, som medbringer en ph.d. i kompositmaterialer for også at styrke kompetencerne til udvikling internt.

- Vi skal hele tiden flytte os videnmæssigt. Udviklingen af vores største vinger på 10 og 15 meter er for eksempel blevet til i samarbejde med Væksthus Midtjylland, som hjalp med at finde midler til projekterne. Det er state-of-the-art i stedet for copy-paste af noget, der var engang. Vores kunder er mølleproducenter i hele verden, og kunderne henvender sig her, fordi de ved, at vi kan løse opgaven. Når en mølle skal ind i et nyt land, så er det ofte nødvendigt med mange regne- og ingeniørtimer, fordi nok er der nogle internationale standarder på området, men der er typisk også et nationalt niveau, som møllen skal passe ind i, siger Troels Ette og tilføjer, at ansatte i andre virksomheder elsker at komme forbi fabrikken i Odder, fordi det fungerer som deres eget lille værksted:

- Min filosofi har altid været, at det skal være sjovt at arbejde her, og det gælder for både medarbejdere og eksterne, for jeg synes ikke selv, det er sjovt at arbejde, hvis ikke folk har det godt og er glade. Det er vigtigt for mig, og det er den gejst, der er i firmaet, som vi skal være gode til at bevare i fremtiden, slutter den konservatorie-uddannede direktør.

Olsen Wings har fundet sin niche: Små vinger gør store forskelle i vindens verden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce