Store udbud lukker små fødevarevirksomheder

Antallet af bl.a. kødgrossister i Danmark er skrumpet ind, fordi små og mellemstore fødevarevirksomheder har svært ved at byde ind, når staten og kommunerne køber kød, fisk og grønt til kantiner, plejehjem og sygehuse. Arkivfoto: Vibeke Volder

Store udbud lukker små fødevarevirksomheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødevaredanmark og et flertal i Folketinget lægger pres på regeringen for at ændre det offentliges indkøb af kød, fisk og grønt hos tre udenlandske koncerner. De små danske virksomheder skal have en chance.

Nedtur: Mælkegrossisten er forsvundet, og antallet af kødgrossister i Danmark er skrumpet ind til 10, fordi små og mellemstore fødevarevirksomheder har svært ved at byde ind, når staten og kommunerne køber kød, fisk og grønt til kantiner, plejehjem og sygehuse.

Det offentliges indkøb er via Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) samlet til ordrer i milliardklassen, hvor kun tre store spillere med udenlandske ejere kan byde ind. Men det vil 700 små og mellemstore fødevarevirksomheder under organisationen Fødevaredanmark og et flertal i Folketinget ændre:

- Loven om Udbud skal sikre, at også de mindre fødevarevirksomheder får lov at byde ind på offentlige opgaver, og den omfattende brug af totalleverandører er ikke i udbudslovens ånd, argumenterer Torsten Buhl, direktør i Fødevaredanmark.

Udbud annulleret
Klagenævn for Udbud annullerede i februar et udbud fra SKI til en værdi af 1,6 mia. kr. over fire år.Nævnet underkendte aftalen mellem SKI og vinderen Hørkram, som var blandt de tre firmaer, som bød på det offentlige indkøb. De to andre var Dansk Cater A/S og Foodservice Danmark A/S.

SKI køber hvert år ind på vegne af det offentlige for 300 mia. kr.

55 procent af selskabet er ejet af staten, resten af Kommunernes Landsforening.
Michael Gertz har vundet over større leverandører. Tidligere kunne hans firma  BF-Oks byde sig til ved 150 udbud om året, men SKI har centraliseret statens og kommunernes indkøb, så kun helt store spillere kan være med. Arkivfoto
Michael Gertz har vundet over større leverandører. Tidligere kunne hans firma BF-Oks byde sig til ved 150 udbud om året, men SKI har centraliseret statens og kommunernes indkøb, så kun helt store spillere kan være med. Arkivfoto

Mister omsætning

Udbudsloven bygger på et direktiv fra EU, og Klagenævnet for Udbud annullerede i februar et tidligere udbud på 1,6 millarder kroner fra SKI til leverandøren Hørkram. Med de store udbud har mindre kødgrossister som BF-Oks A/S ikke en mulighed for at byde på ordrer fra det offentlige, som det var muligt for år tilbage. Michael Gertz ejer BF-Oks A/S med 44 ansatte på Fyn og har fulgt udviklingen de seneste år.

BF-Oks A/S har har mistet omkring en tredjedel af sin omsætning, fordi SKI har samlet et halvt hundrede kommuners indkøb. Tidligere gik kommunerne ud med egne udbud.

- Svendborg Kommune tog egne udbud for plejehjem og fælleskøkkener og havde en lokal kødmand, grøntmand og fiskemand plus en totalleverandør til resten. Vi er en mellemstor virksomhed, dækker hele Danmark og havde 150 udbud om året, hvor vi kunne vinde nogle stykker. De økonomisk rigtige vandt opgaven, men de senere år er kommuner gået sammen om at købe ind, forklarer Michael Gertz.

Mindre stabile kunder

En konsekvens af de store fælles indkøb er, at antallet af kødgrossister ifølge Michael Gertz er svundet ind til en halv snes i Danmark, og mælkegrossisterne er helt væk. Halvdelen af grøntleverandørerne er væk, og resten er pressede.

- De store udbud har smadret en underskov af leverandører til det offentlige. Tidligere havde vi i BF-Oks en omsætning mellem 25 og 35 procent på offentlige kunder, hvor vi nu kun har ganske få kommuner. Men sjovt nok har vi oplevet at vinde over totalleverandørerne. Senest i Svendborg, hvor jeg var seks-syv procent billigere, siger Michael Gertz.

BF-Oks har i stedet fundet omsætning i hotel- og restaurationsbranchen, men kunderne her er mindre stabile, og det gør hverdagen mere usikker både for virksomhedsejere og ansatte.

- Vi kan kun knokle på for at få en større andel hos restauranter og hoteller, som er en mere sæsonbetonet branche. En offentlig kontrakt over fire år med det offentlige med til at skabe stabilitet for små og mellemstore virksomheder, og det er nemmere at investere med offentlige kontrakter. Det gør også arbejdsmarkedet mere roligt for de 44 ansatte, som skal have løn hver dag, forklarer Michael Gertz.

Store udbud lukker små fødevarevirksomheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce