Velux åbner vinduet til fremtiden

Kristian Justesen har været direktør for fabrikkerne i Østbirk og Brædstrup siden februar 2017, men direktøren er opdraget i Velux med mere end 20 år samlet set i virksomheden. Pressefoto

Velux åbner vinduet til fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skal østjyske virksomheder lykkes i en ny digital produktionsverden, bliver det afgørende at involvere medarbejderne på alle niveauer og tænke data ind i alle nye investeringer. Det vurderer Kristian Justesen, Velux-direktør for vinduesfabrikkerne i Østbirk og Brædstrup.

ØSTBIRK: Ved en produktionslinje på vinduesfabrikken Velux i Østbirk står 22 medarbejdere. De sætter ruder fra naboafdelingen i Brædstrup i rammen, samler den med karmen og monterer beklædninger i aluminium, kobber eller zink.

Et lille RFID-tag (Radio Frekvens Identifikation) følger hvert vindue rundt i produktionen og bærer informationer om størrelse og variant, og på den måde kan linjen selv omstille de forskellige arbejdsstationer. Der kan være 40 forskellige vinduer på produktionslinjen ad gangen, og tagget hjælper operatøren med visuelle standarder og styklister.

Tagget hos Velux er bare et eksempel på, hvordan data spiller en afgørende rolle i et moderne produktionsapparat anno 2018. Den fjerde industrielle revolution er i gang, og den østjyske vinduesgigant med mere end 75 års historie at fortælle har for længst indledt tidsrejsen som en naturlig forlængelse af standardiserede processer som lean og automatisering via robotter.

- Vi har forberedt os på flere områder og især vores evne til at automatisere os, og en mere databaseret produktion er nu næste skridt. Vi er begyndt på rejsen, men slet ikke i mål endnu. Det er et nyt paradigmeskifte, som ændrer måden, vi tænker, investerer og agerer på. Det er en bevægelse væk fra idéen om, at den enkelte ved bedst til i stedet at tro på de data, vi har til rådighed, og her er kunsten at vælge de rigtige data ud, forklarer Kristian Justesen, direktør for 350 Velux-ansatte - heraf cirka 300 timelønnede og 50 funktionærer - ved Østbirk Bygningsindustri i Østbirk og Velterm i Brædstrup.

I slutningen af september er Velux i Østbirk vært ved en konference om netop Industri 4.0 og transformationen til nye produktionsmetoder. Her åbner virksomheden vinduet til fremtiden og fortæller om egne erfaringer for små og mellemstore virksomheder. Det sker i samarbejde med Business Horsens og Business Region Aarhus.

Fra buzzword til bundlinje
Hvad: Gratis arrangement for produktionsvirksomhederHvor: Velux i Østbirk

Hvornår: 25. september 2018 klokken 8.00-15.30.

Hvorfor: Digitalisering, data, robotter og 3D-print. Mulighederne er mange, men hvordan kommer din virksomhed i gang? Hvad er det rigtige for jer, hvor skal I sætte ind, og hvad kræver det? Af direktion, organisation og pengepung?

Program med tre tematiserende spor - organisation, forretningsmodeller og dataopsamling.

Oplægsholdere:

Anders Hvid - Medstifter af og CEO for DareDisrupt og ekspert i, hvordan teknologisk udvikling påvirker markeder, mennesker og virksomheder.

Erick Thürmer - CEO i familievirksomheden Thürmer Tools, der producerer gevindværktøj.

Velux A/S fortæller om deres Industri 4.0 erfaringer.

Tilmelding: Senest 15. september via www.businesshorsens.dk

Arrangører: Velux, Business Region Aarhus og Business Horsens
Et RFID-tag placeret på vores karmkomponent. Det bliver senere på Veluxs montagelinje skjult af andre komponenter. Pressefoto
Et RFID-tag placeret på vores karmkomponent. Det bliver senere på Veluxs montagelinje skjult af andre komponenter. Pressefoto

At forebygge eller forudsige

Kristian Justesen ser en række fordele i nye, datastyrede arbejdsgange. Det gælder både i en produktions- og værdimæssig kontekst. Først og fremmest kan data være med til at gøre arbejdsdagen lettere for den enkelte medarbejder, men det handler også om bedre sikkerhed, arbejdsmiljø og kvalitet for eksempel i forhold til vedligehold.

- Før i tiden arbejdede alle med reaktiv vedligehold. Altså når skaden var sket. Så begyndte lean-rejsen og med den tanken om forebyggende vedligehold, og nu via data bliver vi i stand til at arbejde med forudsigeligt vedligehold, når teknologien kobler variabler sammen, der fortæller, hvornår det er tid til at skifte en mekanisk del. Det betyder, at vi kan stille væsentlig større krav til vores nede-tid og reducere spild, forklarer Kristian Justesen.

- Industri 4.0 var tidligere bare et buzzword inden for industrien. Nu kan vi også se effekten på bundlinjen, for der skal jo altid være en business-case, og casen kan også sagtens holde i en mindre virksomhed, vurderer han.

Investerer i data og mennesker

Vejen frem er ifølge Kristian Justesen ikke at revolutionere den eksisterende forretning, men i stedet at tænke Industri 4.0 og data ind i alle nye investeringer.

- Den største fejl, vi kan begå, vil være at ændre alt, hvad vi har nu til noget nyt i morgen, for det handler også om, at vi skal have hovedet med. Dataopsamling bliver oftest nedprioriteret, når virksomheder investerer, men i dag tilstræber vi altid at få det med fra dag 1, fordi vi kan se, at det gør os hurtigere i forhold til at køre investeringen ind, og fordi vi risikerer at komme til at mangle dataene senere, hvis vi ikke får det med fra begyndelsen, siger Kristian Justesen.

Velux-direktøren peger på, at selv om data kan være med til at lette arbejdet for den enkelte, så stiller udviklingen også krav til kompetenceudvikling af medarbejderne. I det hele taget er involvering af ansatte på alle niveauer i virksomheden afgørende for at lykkes i en ny industrielle tidsalder.

- Derfor spiller medarbejderinvolvering i Industri 4.0-projekter og udvikling en fremtrædende rolle i vores strategiske og taktiske tilgang på fabrikkerne, fortæller han.

Først forandring, så forståelse

Velux begyndte for snart tre år siden introduktionen af det interne værktøj Yammer til forbedring af kommunikation og involvering - en slags Facebook for de 10.000 ansatte på verdensplan. Formålet er at reducere afstanden mellem ledelse og medarbejdere samt mellem kolleger i organisationen.

Endnu et skridt mod digitalisering af virksomheden, og der er hele tiden flere ansatte, der ser værdien af det nye arbejdsredskab. En medarbejder kan i dag stille spørgsmål via Yammer og måske finde svaret hos en kollega i netværket.

- Jeg vil sige, at det går forbavsende godt. Vi har vænnet os til at arbejde med robotter og ny teknologi, og vi ved af erfaring, at det giver bedre og ikke færre arbejdspladser. Det vil være forkert at underkende den industrielle udfordring, som vi står overfor, men vi er bedre rustet nu end for 5-10 år siden. De fleste er i dag vant til at have en smartphone i hænderne hver dag. Vi omgiver os med data og informationer hele tiden, og det havde været en større forandringsproces, hvis udviklingen var sket samtidig med, at den første iphone kom.

- Vi skal alle vænne os til, at vi ikke længere behøver at have det hele i hovedet. Dataene hjælper os. Det bliver nemmere for os allesammen, men vi skal igennem den menneskelige proces at forstå det, siger Kristian Justesen.

Velux åbner vinduet til fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce