Nystartet malervirksomhed: Hellere herlig hverdag end økonomisk vækst

Jeppe Borup Sønderkjær mener, at malerbranchen fungerer godt til at tage imod folk, der har svært ved at finde sig til rette på arbejdsmarkedet. - I mange andre fag kræver det, at du har diverse diplomer, men i malerbranchen er der ikke helt de samme krav til, hvad du skal kunne i forvejen, siger han.

Nystartet malervirksomhed: Hellere herlig hverdag end økonomisk vækst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jeppe Borup Sønderkjær har startet malervirksomheden Karmahåndværkeren, hvor trivsel og social ansvarlighed er i højsædet, og hvor en del af overskuddet går til at sikre børns rettigheder.

GRANSLEV: Da Jeppe Borup Sønderkjær fra Granslev grundlagde sit malerfirma tidligere på året, var han fast besluttet på, at virksomheden ikke skulle være, som håndværkerfirmaer er flest. Han ville nemlig skabe en arbejdsplads, hvor det ikke er den økonomiske vækst, men højden til loftet og overskuddet til at hjælpe andre, der er centrum.

- Mine forældre er lige gået på pension, og vi har i den forbindelse talt meget om deres tid på arbejdsmarkedet. Der ikke er nogen af dem, der siger, at det, de savner ved deres arbejde, er prestigen. Det er heller ikke pengene. Det, der var vigtigst for dem, var deres kollegaer og den hverdag og det fællesskab, de havde med dem, fortæller Jeppe Borup Sønderkjær og tilføjer:

- De snakke, jeg har haft med dem, har sat noget i gang i mig, og jeg kan med hånden på hjertet sige, at mit mål med firmaet af samme grund ikke er økonomisk vækst. Jeg skal selvfølgelig kunne betale regningerne, men hovedformålet er at skabe en herlig hverdag for alle, som er involveret i virksomheden. Det gælder både mig selv og mine kunder, men især også mine ansatte, når jeg når så langt.

Jeg ved godt, at jeg skiller vandene. Nogle synes, det, jeg har gang i, er fedt, men der er helt klart også nogle, der synes, jeg er latterlig.
Jeppe Borup Sønderkjær, grundlægger af malervirksomheden Karmahåndværkeren.

Det handler om karma

Jeppe Borup Sønderkjærs malerfirma har fået navnet Karmahåndværkeren, for det indrammer egentlig meget godt, hvad grundprincipperne i virksomheden er, mener malermesteren selv.

Han er nemlig af den overbevisning, at man høster det, man sår, og derfor arbejder Jeppe Borup Sønderkjær nu blandt andet målrettet hen imod at gøre Karmahåndværkeren til en social-økonomisk virksomhed, der eksempelvis tager fleksjobbere og andre, der har brug for en hjælpende hånd til at finde sig til rette på arbejdsmarkedet, ind.

- Min helt store målsætning er at skabe en arbejdsplads, der kan rumme mennesker, som har haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, og som derfor har brug for vejledning, ansvar og frihed til at opdage, hvor talentfulde de i virkeligheden er. Enten gør jeg det gennem et samarbejde med kommunen, eller også gør jeg det selv på det frie marked, siger Jeppe Borup Sønderkjær.

- Der skal være ordnede forhold for de ansatte, så vi kan levere en nærværende service: Ikke så meget huhej-og-derudad. Der skal være tid til at tale med kunden og til at have det rart. Og så skal vi stå i vores overalls og lave morgengymnastik og have åbne regnskaber og bonusordninger, siger han.

Udover målsætningen om at blive en social-økonomisk virksomhed donerer Jeppe Borup Sønderkjær også allerede en betydelig del af virksomhedens overskud til organisationen Børns Vilkår. Det går nemlig godt i tråd med Karmahåndværkerens mantra.

- For mig er det egentlig meget banalt: Ingen børn, ingen fremtid. Jeg vil gerne være med til at give børn med vanskelige livsvilkår mulighed for at blive gode samfundsborgere på lige fod med andre børn. Det er en del af hele karmaaspektet. Man høster det, man sår, og derfor vil jeg gerne give noget igen den vej også, siger han.

Rammer PH-lampen

Karmahåndværkeren og idéerne og principperne bag er ikke for alle. Det ved Jeppe Borup Sønderkjær godt, og derfor er han meget bevidst om, at han ikke kan ramme alle typer kunder.

- Jeg ved godt, at jeg skiller vandene. Nogle synes, det, jeg har gang i, er fedt, men der er helt klart også nogle, der synes, jeg er latterlig, siger han.

- Jeg rammer jo nok primært PH-lampen, de kulturradikale. De kunder, jeg har haft indtil videre, har i hvert fald ligget i den kreative ende af skalaen. Bare for at give et eksempel, så sad den kunde, jeg sidst var ude ved, og spillede guitar og sang italienske folkesange, mens jeg arbejdede. Det tegner vist et meget godt billede af de folk, jeg oftest havner hos, siger Jeppe Borup Sønderkjær og slår op i et grin.

Karmahåndværkeren har i skrivende stund ni måneder på bagen og er derfor fortsat en enmandsvirksomhed, men ordrebogen bliver stille og rolig fyldt ud, og den alternative malermester er derfor ikke i tvivl om, at han nok skal nå helt i mål med sin social-økonomiske karmavirksomhed. Han vil i hvert fald give det alt, hvad han har, for at det lykkes.

- I stedet for at have et eller andet kynisk mål, der går ud på, at jeg bare skal frem og tjene en masse penge for alt i verden, så vil jeg hellere lægge al min energi i de gode intentioner og gå efter at indfri dem i det omfang, det kan lade sig gøre. Jeg har nu selv fået den hverdag, jeg altid har kunnet tænke mig, så nu handler det bare om at arbejde videre for, at jeg også kan få andre med, siger han.

Nystartet malervirksomhed: Hellere herlig hverdag end økonomisk vækst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce