Gys og gru på Bispetorvet: Spøgelseshuset er kun for voksne

Det er strengt forbudt at filme eller tage billeder inde i spøgelseshuset, som ser ganske fredeligt ud. Kunstneren bag værket, Dries Verhoven, tog en snak med folk, som kom uvidende forbi. Foto: Flemming Krogh

Gys og gru på Bispetorvet: Spøgelseshuset er kun for voksne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den sorte Pavillion, der er opstillet på Bispetorvet under Aarhus Festuge, udgør spøgelseshuset Phobiarama. Her kan 20 gæster ad gangen opleve gys og gru. Stiftens udsendte fik pulsen op, da han tog turen rundt i huset.

AARHUS: Udefra ser den sorte pavillon på Bispetorvet ganske uskyldig ud. Bortset fra nogle underlige, metalliske lyde, som indimellem slipper ud derfra.

'Phobiarama' står der med lysende bogstaver i den ene ende, hvor op til 20 gæster ad gangen kan gå ind i det som den hollandske kunstner Dries Verhoeven kalder et spøgelseshus.

Men tag ikke fejl, huset rummer noget særligt. Det er langt fra et almindeligt spøgelseshus, som man kender det fra tivoli og andre steder, hvor man snildt kan tage sine børn med.

<b>Henrik Vestergaard fra København</b> tog turen i spøgelseshuset med avisens udsendte. Han var begejstret over oplevelsen. <br>- Det var en fed oplevelse. Meget gennemført og uhyggelig. De brune bjørne virkede især skræmmende med deres klør, lød det fra Henrik Vestergaard, som så lettet ud, da turen var overstået.
Henrik Vestergaard fra København tog turen i spøgelseshuset med avisens udsendte. Han var begejstret over oplevelsen.
- Det var en fed oplevelse. Meget gennemført og uhyggelig. De brune bjørne virkede især skræmmende med deres klør, lød det fra Henrik Vestergaard, som så lettet ud, da turen var overstået.

Åbne sanser

To og to går man ind. Igennem en sort labyrint. Min ledsager, som var en tilfældig gæst, leder an og åbner dør nummer tre. Foran os skimter vi en radiobil med plads til to. Uden rat.

Vi sætter os i bilen med åbne sanser og en smule beklemte, ved udsigten til at skulle køres rundt i huset. Uden at ane hvad turen bringer.

Kort efter begynder bilen at køre fremad ganske langsomt på skinner, som snor sig rundt i huset. Indimellem kan vi se bilen foran i det flimrende lys.

Lyden fra tv-nyheder på forskellige sprog slår temaet an. Om nyheder der skaber frygt for det ukendte, om terrorister som udnytter medierne til at skabe frygt i den vestlige verden. En tung og dyster lyd, som langsomt stiger i styrke, får pulsen til at stige.

En mandshøj bjørn står omkring et hjørne af et af rummene. Den siger ikke noget. Stirrer blot. Flere bjørne dukker frem fra mørket. Det giver et sæt i min medpassager, da en af bjørnene viser sine skarpe klør - helt tæt på hans ansigt.

Smilet stivner

Radiobilen kører videre med os. Hastigheden stiger og skuespillet fortsætter. Indtil det hele sættes i stå. En af bjørnene står ved vores bil.

Langsomt begynder den at tage sit kostume af og en klovn med en stor, rød trutmund dukker frem under bjørnekostumet. Det stivnede smil fra klovnen giver kuldegysninger til de dystre toner.

Bilen sætter i gang. Farten øges, samtidig med at musikken stiger i intensitet. Der er klovne overalt nu. De kigger frem alle steder. Tæt på.

Det er svært ikke at føle en smule ubehag ved de sære skikkelser. Og det er netop pointen ved forestillingen at skabe en form for ubehag. At konfrontere os med vores frygt. Med de forestillinger, vi danner os om mennesker, som vi tror vil os noget ondt.

Hvordan resten af turen gik, skal ikke afsløres her. Det må man selv opleve, men forestillingen er bestemt relevant i disse tider.

Men sørg for at bestille billet i god tid, da der kun er plads til tyve gæster ad gangen.

Gys og gru på Bispetorvet: Spøgelseshuset er kun for voksne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.