Billedkunstner fylder 75 år: Hende den nøgne fra Børsen

Billedkunstneren Lene Adler Petersen fylder 75 år søndag 13. januar. Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix

Billedkunstner fylder 75 år: Hende den nøgne fra Børsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billedkunstneren Lene Adler Petersens navn dukker fortsat frem med mellemrum. Men mest kendt er hun for happenings for næsten 50 år siden. Nu fylder hun 75 år.

75 Så sent som i december fik den alsidige billed- og aktionskunstner Lene Adler Petersen udgivet to forsvundne lydværker på vinyl. Og i marts 2017 viste Galleri Tom Christoffersen udstillingen "Persona" med blandt andet en række moderne portrætter, der havde været fem år undervejs. Udstillingen fik stor ros. Malerkollegaen Jesper Christiansen kaldte den blandt andet et "must see".

Ellers har der de seneste år været ret stille omkring Lene Adler Petersen, der søndag 13. januar fylder 75 år. Men navnet vækker genkendelse.

Lene Adler Petersen skrev sig ind i historien tilbage i maj 1969, da hun gik nøgen med et hvidt kors foran sig gennem Børsen som "Den kvindelige Kristus". Happeningen var planlagt sammen med partneren og den senere ægtefælle, billedhuggeren Bjørn Nørgaard, og billederne af de sortklædte mænd i kapitalens højborg og den nøgne kvinde gik verden rundt.

Året efter var kunstnerparret igen på forsiderne med aktionen "Hesteslagtningen", der foregik på en mark i Odsherred i forbindelse med udstillingen "Tabernakel" på kunstmuseet Louisiana.

I 1970'erne var Lene Adler Petersen desuden aktiv i den spirende kvindebevægelse.

Et af Adler Petersens hovedværker er "Kvindetegnet" fra 1974, der består af hele 484 collager i et format lidt større end A5, der alle har kvindetegnet i forskellige udformninger. I 2010 viste Staten Museum for Kunst en særudstilling med collagerne med motiver klippet fra aviser, ugeblade, tegneserier, reklamer og kataloger.

Lene Adler Petersen er uddannet på Det Jyske Kunstakademi 1964 til 1966 og Det Kgl. Danske Kunstakademi 1968 til 1969. Hun har været medlem af Kunstnersammenslutningen Kammeraterne siden 1995. Adler Petersen fik i 1996 Eckersberg Medaillen.

Billedkunstner fylder 75 år: Hende den nøgne fra Børsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce