Cockneydrukkenbolten reddet af kærlighed

Den engelske skuespiller Michael Caine fylder 85 år onsdag 14. marts. Foto: Filippo Monteforte/Scanpix

Cockneydrukkenbolten reddet af kærlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Michael Caine fylder 85 år onsdag 14. marts. Men hans flid på det hvide lærred er ikke visnet. Trods en stribe af dårlige film er der er også mange perler i hans lange karriere.

85 Enhver, der har været bare en smule i biografen i de seneste 60 år, er rendt ind i en film med Michael Caine. Den engelske skuespiller med den underspillede charme og den fede cockneyaccent fylder 85 år onsdag 14. marts, men han er fortsat aktiv. Som han har været det altid. Langt over 100 film har han medvirket i.

Hans uomtvistelige talent for karakterroller er øjensynlig uden udløbsdato. Alligevel har han ikke altid været lige kritisk med valget af roller. Han har ingen problemer med at indrømme, at adskillige af hans film har han lavet for pengenes skyld. Og om sin medvirken i "Dødens Gab 4 - Hævnen" fra 1987, der var mere gyselig end gyser, sagde han lige ud:

- Jeg har aldrig set filmen, men den var på alle måder frygtelig. Jeg har til gengæld set det hus, jeg byggede, og det er fantastisk.

Det ændrer dog ikke ved, at han også har leveret utallige fremragende præstationer, siden han for alvor brød igennem som arbejderklasse-casanovaen "Alfie" i 1966. Hovedrollen i "Lærenemme Rita" (1983) udløste både en Golden Globe og en Bafta, mens Woody Allens "Hannah Og Hendes Søstre" (1986) og "Æblemostreglementet" (1999) gav hver sin Oscar.

Sammen med en anden legende, Jack Nicholson, har han været nomineret til mindst en Oscar i hvert årti fra 1960'erne til 2000'erne.

De seneste mange år har han blandt andet medvirket i en lang række af Christopher Nolans mesterværker, såsom science fiction-dramaet "Inception", Oscar-braget "Interstellar" og tre Batman-film.

Han har selv beskrevet, hvordan han som yngre var ved at drikke sig ihjel ved at bunde en flaske vodka hver dag. Redningen kom i form af hans anden kone, Shakira Baksh, som han blev gift med i 1973.

Ud over hans mange roller har han også flere gange markeret sig politisk. Han flyttede til USA i 1979, da Labour hævede skatteprocenten for de højest lønnede. Men han vendte tilbage og stemte på Tony Blair, da han mente, at de konservative havde siddet længe nok. Han gjorde sig bemærket ved at stemme ja til Brexit. Han forklaring var, at han "hellere ville være et fattigt overhoved end en rig tjener".

Han blev adlet i 2000 med ret til at kalde sig Sir Michael Caine.

/ritzau

Cockneydrukkenbolten reddet af kærlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce