Dansk-amerikaner fejrer sine 80 år

Carol Laursen kommer til Aarhus for at fejre sin 80-års fødselsdag. Privatfoto

Dansk-amerikaner fejrer sine 80 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

80 Carol Laursen, USA, tidligere Aarhus, fylder 80 år onsdag 13. juni.

Carol Laursen er født i USA. I sin pure ungdom var hun i gang med en lovende journalistisk karriere ved Newsweek, hvor hun bl.a. arbejdede med research af de sortes forhold både økonomisk, politisk og socialt. I dette arbejde mødte hun Per Worsøe Laursen fra Aarhus.

I 1962 drog han fra Aarhus til USA og engagerede sig i den amerikanske borgerretsbevægelse i sydstaterne. I Martin Luther Kings fodspor blev urolighederne analyseret. Både Carol og Per var stærkt socialt og politisk engageret i deres stofområde. Han blev som "freedom rider" fængslet. En freedom rider er en hvid borgerretsaktivist, der protesterede mod raceadskillelse ved civil ulydighed som f.eks at køre i busser forbeholdt sorte amerikanere. Deres fælles engagement i sociale forhold og raceproblematikken førte dem også sammen i kærlighed - de blev gift og flyttede til Aarhus i 1964.

Det danske sprog blev en stor udfordring. Samtidig med at lære dansk og skulle vænne sig til sit nye land valgte Carol at studere kunsthistorie ved Aarhus Universitet. Men hun brændte for mennesker, og det førte hende videre til psykologuddannelsen, hvor hun blev kandidat i 1980. Hun scorede topkarakter i sin afhandling om tvangsanbringelse af børn.

Med amerikansk blod i årerne startede hun sin egen klinik. Hun praktiserede i en årrække i Fredensgade, hvor hun var en afholdt psykolog med hjertet på rette sted. I 1992 var hun medstifter af psykolog- og kursusvirksomheden Specular, som fortsat eksisterer på bedste vis.

Båndene til USA begyndte at trække. Carol Laursen flyttede i 1996 til sin fødeby, St. Louis, hvor hun etablerede en afdeling af Specular og fortsatte samtidig med at afholde efteruddannelseskurser i Aarhus.

Hendes liv har været præget af store omvæltninger, og for to år siden tog hendes liv igen en stor drejning, da hun valgte at flytte til en forstad til San Francisco, hvor hun i dag bor i nærheden af sin yngste søn og hans familie.

Med sit åbne, vindende væsen fik hun mange venner i Danmark. De kommer og fejrer hendes fødselsdag hos venner på Badevej i Risskov sammen med sønnerne Søren, bosiddende i Odense, og Stefan, der kommer fra San Francisco med sine tre børn.

Dansk-amerikaner fejrer sine 80 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce