En engelsk pioner på den danske dansescene

Randi Patterson fotograferet, da hun var aktiv danser. Foto: Peter Elmholt/Ritzau Scanpix

En engelsk pioner på den danske dansescene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Randi Patterson, der er grundlægger af Dansk Danseteater, har været en enestående banebryder for den moderne dans i Danmark. Søndag 2. september fylder hun 70 år.

70 Hun er både blevet kaldt Danmarks ukronede dronning af moderne dans og den ny dans' ypperstepræstinde. Og helt med rette. For Randi Patterson har med sine mange initiativer, sin ukuelige energi og vedholdende entusiasme haft en helt uvurderlig betydning for den moderne dans i Danmark. Søndag 2. september fylder hun 70 år.

Det er takket være Randi Patterson, at den moderne dans for alvor blev sparket i gang herhjemme. Opvokset og uddannet i både England og Norge kom Randi Patterson i 1971 som 23-årig til København. Allerede året efter etablerede hun den første og banebrydende moderne danske dansegruppe, Living Movement, hvor hun selv var danser og koreograf.

I 1980 samlede hun danserne Anette Abildgaard, Mikala Barnekow og Ingrid Buchholtz til sit Patterson Project. Og året efter stiftede de fire seje pionerkvinder Nyt Dansk Danseteater, hvor Randi Patterson var både kunstnerisk leder, koreograf og danser frem til 1987. Hermed havde hun søsat det kompagni, der fortsat er den moderne dans' flagskib herhjemme, nu kaldet Dansk Danseteater.

På den første forestilling i Saltlageret i 1982, der ganske enkelt havde overskriften Nyt Dansk Danseteater, slog Patterson koreografisk igennem med værkerne "Skrøbeligt Daggry" og "Fire sange". Men det store, brede gennembrud for både Randi Patterson og kompagniet blev "En Gudedrøm" på Bellevue Teatret i 1984 koreograferet sammen med Warren Spears til libretto af Villy Sørensen, scenografi af Bjørn Nørgård og musik af Anders Koppel.

Netop et tæt samarbejde med komponister, musikere og billedkunstnere har været karakteristisk for Randi Pattersons lange række af værker, også efter at hun i 1987 søgte nye udfordringer som freelancer med sit ad hoc-kompagni, Randi Patterson Company. Blandt andet skabte hun i 1996 det succesrige værk "Pink Lady" sammen med billedhuggeren Kirsten Justesen og Global Guaranty Orchestra.

Allerede i værker som "Mandala" fra 1983 og "Tariquat" fra 1985 sporede man Randi Pattersons interesse for andre landes kulturer, ritualer og mytologi. Gennem en årrække opholdt hun sig periodevis i Østen og arbejdede med interkulturelle projekter. Blandt andet har hun beskæftiget sig med forskellige projekter i Nepal, hvor hun har trænet forældreløse børn i Kathmandu i dans, sang og musik.

Med sin handlekraft og sine gode talegaver har Randi Patterson gennem årene også haft stor betydning for samlingen af det danske dansemiljø. Hun var aktiv i etableringen af Dansens Hus i 1985, Dansescenen i 1991 og foreningen De Danske Dansekompagnier, 3DK, i 1993. Og da Skolen for Moderne Dans blev etableret i 1992, sad hun i forberedelseskomitéen.

På grund af sygdom har Randi Patterson det sidste par år boet på plejehjemmet Rosenborgcentret i Københavns centrum. Men sammen med sin tidligere dansekollega Thomas Sandberg tager hun fortsat med glæde ud og ser, hvad der rører sig både på den moderne dansescene og i ballettens verden.

Randi Patterson
Født i Liverpool, England, 1948.

Opvokset i Liverpool og Tromsø i Norge.

Uddannet fra Balletinstituttet i Oslo og London School of Contemporary Dance.

Starter dansegruppen Living Movement i København 1972.

I 1981 medstifter af Nyt Dansk Danseteater, i dag kaldet Dansk Danseteater, og leder af kompagniet frem til 1987.

Har koreograferet omkring 50 værker.

Fik tildelt ridderkorset af Dannebrogordenen i 2007.

En engelsk pioner på den danske dansescene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce