Forfatteren bag den politiske verdens Dracula fylder 70 år

Forfatteren Michael Dobbs var bange for at miste politiske venner, da han havde skrevet "House of Cards". Men det gjorde han ikke. De fleste var mere ivrige efter at vide, om de selv havde inspireret til nogle af de intriger, han skrev om. Foto: Adrian Dennis/Ritzau Scanpix

Forfatteren bag den politiske verdens Dracula fylder 70 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den britiske succesforfatter Michael Dobbs, der har skrevet "House of Cards", fylder 70 år onsdag 14. november. Han har selv arbejdet med politik i mange år.

70 Politisk fiktion er død. Intet kan slå det, der foregår i den virkelige politiske verden lige nu. Så det er slut på min karriere.

Sådan skriver den britiske politiker og forfatter Michael Dobbs på sin hjemmeside. Og Dobbs, der onsdag 14. november fylder 70 år, burde vide det. Han er succesforfatteren bag Netflix-serien "House of Cards", der netop har haft premiere på sin sjette og sidste sæson med politiske komplotter på højeste niveau.

Michael Dobbs blev involveret i politik i midten af 1970'erne og blev nogle år senere rådgiver for Margaret Thatcher, da hun var leder af oppositionen. Dobbs fulgte med hende ind i Downing Street, og i 1984 overlevede han IRA's bombeangreb mod Thatcher og det konservative parti i Brighton.

Hans arbejde for den britiske regering var Netflix-seriens kyniske amerikanske præsident Frank Underwood værdigt. I hvert fald et stykke hen ad vejen. Dobbs skulle blandt andet opfange rygter, der cirkulerede blandt journalister, før de blev til historier i medierne.

- Mit job var at sikre, at det ikke kom i vejen for det politiske, har han fortalt til Wall Street Journal.

Den rolle, der blandt andet indebar at overbringe dårlige nyheder til ministre, gav ham øgenavnet "dræberen med babyfjæset".

Michael Dobbs røg dog i unåde og helt ud efter et opgør med Thatcher, der følte sig underløbet ved valget i 1987, hvor hun ellers vandt sin tredje sejr i træk. Og nærmest ved et tilfælde gik han nogle uger senere i gang med bogen "House of Cards", hvor han inspireret af sin egen insiderviden skrev fiktion om en brutal politisk verden.

- Jeg begyndte at skrive bogen ved siden af en swimmingpool. Jeg havde ingen anelse om, at det ville forandre mit liv så fuldstændigt, siger han på sit website.

"House of Cards" udkom i 1989, og i 1990 blev den til en BBC-serie af samme navn om den samvittighedsløse Francis Urquart og alle hans intriger. Hovedpersonens navn var i 2013 ændret til Francis Underwood i Netflix-udgaven, der nu har udødeliggjort Dobbs' forfatterskab.

Den tidligere britiske premierminister John Major har sagt, at Michael Dobbs har gjort for hans arbejde, hvad Dracula har gjort for babysitning.

- Jeg tog det som en kompliment, har den berømte forfatter senere fortalt.

Dobbs har også slugt den danske tv-serie "Borgen", som Adam Price var manuskriptforfatter på. I 2013 indledte de to konger af politiske intriger et samarbejde, der efter planen skulle ende i en fælles politisk tv-serie på BBC. Britiske The Times skrev sidste år, at samarbejdet fortsat var i gang, så måske er hans karriere alligevel ikke helt slut endnu.

Michael Dobbs er også stadig en del af den politiske verden. Han blev i 2010 udnævnt til baron og medlem af det britiske overhus.

Forfatteren bag den politiske verdens Dracula fylder 70 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce