Han gør antikken levende

Ole Thomsen

Han gør antikken levende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Docent, dr. phil. Ole Thomsen, Skolevangs Alle 53, Risskov, fylder torsdag 31. marts 70 år.

Docent, dr. phil. Ole Thomsen, Skolevangs Alle 53, Risskov, fylder torsdag 31. marts 70 år.

Fra 1971 til 2008 var Ole Thomsen ansat ved Aarhus Universitet som underviser og forsker i klassisk filologi. Ved klassisk filologi forstås studiet af sprog, litteratur og tænkning i oldtidens Grækenland og Rom, men også betydningen af alt dette antikke for os, der lever nu.

Ole Thomsens disputats »Komediens kraft. En bog om en genre« (1986) handler ikke kun om den antikke komedie, men om komedien og det komiske til alle tider. Ole Thomsen har oversat græske og romerske komedier, og få ting »tænder« ham mere end det at oversætte til levende dansk. I alle sine 75 semestre ved Aarhus Universitet har han elsket at være lærer; bl.a. har han haft 2-300 af landets præster til nytestamentlig græsk, og i en årrække underviste han også i moderne græsk.

Han siger: Antikken er ikke ret længe siden. Og vi skal ikke skamme os over, at vi skylder grækerne og romerne så meget. Tværtimod.

Ole Thomsen gik på pension i 2008 for at blive forfatter på heltid. Samme år udsendte han en bog om og med romersk litteratur: »Veje til Rom«; om den skrev anmelderne, at den er »et festfyrværkeri«, og at dens danske sprog er »dansende«.

Ole Thomsen er født i Tved på Mols; om denne lille by, som har en overordentlig rig overlevering, både skriftlig og fotografisk, udsendte han i 2011 det smukt illustrerede værk »Det lune land. Om liv på Mols«, som ligeledes blev vel modtaget. Han har afsluttet en bog om oversættelse: »Ordret og fri«, og desuden et værk om Holbergs menneskesyn, som er antaget til udgivelse af forlaget Vandkunsten. Ole Thomsen arbejder for tiden på et projekt bestilt af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, nemlig en oversættelse fra latin af Holbergs festlige, dybsindige selvbiografi.

Siden 1979 har Ole Thomsen boet i Risskov med udsigt til sit hjemsogn på den anden side af Aarhusbugten. Han holder af sin villa (anno 1907), sin brogede have, sine gode naboer og sit lille hønsehold. Han er glad for jugendstilen og mener generelt ikke, at nostalgi er noget at skamme sig over.

Han glæder sig over, at mange af hans tidligere studerende er blevet hans venner. Og han søger ved hjælp af rejser og andre former for kontakt at holde en livline til Grækenland, hvis skæbne naturligvis foruroliger ham. Han har skrevet en lille bog om humanisme, som i første omgang vil blive uddelt til gæsterne ved hans fødselsdagsfest, der vil blive holdt til sommer.

Han gør antikken levende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce