LL Cool J fylder 50 år: Kvinder elsker James

LL Cool J fylder 50 år. Foto: Scanpix

LL Cool J fylder 50 år: Kvinder elsker James

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LL Cool J har med numre som "I Need Love" og "Mamma said knock you out" været en af dem, der har været med til at gøre hip hop til en kunstart i USA. Nu fylder han 50 år.

50 Selv om man er født i socialt belastet miljø i bydelen Queens i New York, kan man godt nå toppen af det amerikanske samfund. Det er rapperen LL Cool J - det sære navn vender vi tilbage til - et levende bevis på. Sidste sommer fik han en af amerikansk kulturlivs fornemste priser, da han i Washington D.C. fik Kennedy Center Honour-prisen for sit livslange bidrag til amerikansk kultur. Prisen er tidligere gået til musikeren Bruce Springsteen, instruktøren George Lucas og det tidligere Beatles-medlem Paul McCartney.

LL Cool J er vokset op under hårde vilkår. Da han var fire år, resulterede et skænderi i, at hans far skød hans mor, som dog kom sig. Faren flygtede til Californien, og senere oplevede han, at en af moderens venner mishandlede ham. Men musikken blev for ham både et tilflugtssted og en måde at komme frem i livet på. Han begyndte at rappe som ni-årig.

"Rap-musik har helt sikkert fået mig til føle mig stærkere", sagde han i december i et interview med dagbladet, The Independent.

Da han var 16 år, forærede hans bedstefar, der var jazzsaxofonist, ham en forstærker og andet udstyr, så han kunne dyrke sin musikinteresse.

"På det tidspunkt var jeg allerede rapper. I vores kvarter voksede børn op med rap. Det var lige som at tale spansk, hvis man voksede op i en spansk familie", har han sagt.

I 1984 debuterede han under kunstnernavnet LL Cool J - han er døbt James Todd Smith - med singlen "I Need a Beat", der solgte 100.000 eksemplarer. Det egentlige gennembrud kom med numre som "I Need Love" og "Mamma said knock you out". Han betegnes som en af pionererne inden for rap, og på videoer optræder han i klassisk rapstil: Træningstøj, sneakers, hættetrøje, strikhue, solbriller og guldkæder i gangsterstørrelse.

I midten af 1990'erne begyndte han også at optræde som skuespiller i tv-serier og film. Han følte, at det gav ham frihed ikke at være låst fast i ét rollefag som rapper. Han dyrker enkelheden i musikken, har han fortalt.

"Jeg ved ikke, om folk forstår, hvor meget intellektuel styrke det kræver at skrive noget, der er simpelt. Lad mig komme med et eksempel: Tolstojs bøger er langt mere komplekse end Fadevor. Men hvad var sværest at skrive? I rap er der en tendens til, at man skriver komplekst, og det er en regel, jeg altid har brudt", sagde han til The Independent.

Og så det mærkelige navn: LL Cool J? Han begyndte at bruge det allerede som 13-årig, og det er en forkortelse for "Ladies Love Cool James" (Kvinder elsker seje James, red.). Da LL Cool J for et par år siden sammen med sin hustru Simone var i Oprah Winfreys talkshow, rystede han grinende lidt på hovedet, da hans kone satte ord på forkortelsen LL Cool J. Da Simone blev spurgt, hvordan de har fået deres ægtskab til at fungere, lød svaret: "Ved at sætte Gud først, indgå kompromisser, respektere hinanden og vælge sine kampe med omhu".

En af de gange, hvor Michelle ikke var villig til kompromis, var efter parrets bryllupsrejse i 1995, hvor musikvideoen til "Doin' It" viste en kvinde, der gjorde samlejebevægelser og slikkede hendes mand på kinden.

"Hvad helvede er det, han gør, tænkte jeg. Jeg vidste godt, at han var et sexsymbol, det var også derfor, jeg giftede mig med ham, men jeg var rasende. Jeg talte ikke til ham i to uger", fortalte Michelle.

LL Cool J fylder 50 år: Kvinder elsker James

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce