Muhammed-krisen definerede hans livsbane

Flemming Rose bor i dag i USA. Foto: Michael Drost-Hansen/Scanpix

Muhammed-krisen definerede hans livsbane

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flemming Rose er ytringsfrihedsfundamentalist. I en grad, så han må beskyttes af livvagter og kom på kant med sine chefer i JP/Politikens Hus. Nu bliver han 60 år.

60 Forfatter og journalist Flemming Rose vil for altid være forbundet med de 12 bladtegninger af profeten Muhammed, som Jyllands-Posten bragte i 2005. Offentliggørelsen skabte en international krise, der - godt hjulpet af herboende imamer - bredte sig som en ustoppelig steppebrand i Mellemøsten, og som rystede Fogh-regeringen.

Flemming Rose fylder 60 år søndag 11. marts.

Han var kulturredaktør, da Jyllands-Posten ville afprøve forlydender om, at danske tegnere af frygt for ekstreme muslimer ikke turde illustrere en bog om islams vigtigste profet.

Begivenhederne trækker tråde langt ind i nutiden. Få vestlige medier vover i dag at bringe karikaturer, tegninger eller andet, der kan provokere radikale muslimer. Massakren i 2015 på det franske satiremagasin Charlie Hebdo med 12 myrdede føjede endnu et tragisk kapitel til sagaen om verdslige samfunds konflikter med religiøs fanatisme.

Også Rose har betalt en høj pris, da han måtte underkaste sig konstant beskyttelse af PET's livvagter.

For Flemming Rose er der ikke noget "men", når det gælder ytringsfrihed. Vi skal ikke underlægge os andre menneskers krænkelseskultur, og ingen ideologier eller religioner skal friholdes for kritik, fastholder han. Han er ellers blevet beskyldt for at mene, at særligt muslimer skal tåle "hån, spot og latterliggørelse". Det mener han ikke - tværtimod advokerer Rose for, at alle aktører i et sekulært demokrati må tåle at blive kritiseret og hånet - uagtet at det ikke altid ser kønt ud.

Flemming Rose er social mønsterbryder, som voksede op under fattige kår. Efter russiskstudier blev han tolk i Dansk Flygtningehjælp og derefter korrespondent i Moskva og Washington for Berlingske. Sidenhen var han Moskva-korrespondent for Jyllands-Posten og derefter kulturredaktør og udlandsredaktør på bladet.

Efter Muhammed-krisen fik Rose delvist mundkurv på. De mange dødstrusler og terrorplaner efter Muhammed-krisen havde slidt på nerverne hos de ansatte i JP/Politikens Hus. Roses chefer dikterede, at sikkerheden for de 2000 medarbejdere i Aarhus og København nu var vigtigere end Roses kamp for ytringsfrihed. Konflikterne fik ham til i 2016 at udgive bogen "De besatte", der er et bittert opgør med især JP's tidligere chefredaktør Jørgen Ejbøl, som Rose anklager for censur.

Flemming Rose er i dag seniorforsker ved tænketanken Cato Institute i Washington.

Muhammed-krisen definerede hans livsbane

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce