Perfektionisten der ville være sig selv

35 år efter sin seneste koncertturné i 1979 vendte Kate Bush i 2014 overraskende tilbage med 22 koncerter i London. De blev udsolgt på 15 minutter. Foto: Trevor Leighton/Ritzau Scanpix

Perfektionisten der ville være sig selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kate Bush er i en lang karriere som dronning af artpop forblevet et privat menneske, men hun har også sat nye standarder for iscenesættelse af popmusik.

60 De fleste kender den engelske sangerinde og sangskriver Kate Bush' overjordiske stemme fra "Wuthering Heights". Men Bush har mere i sig end det. Sangerinden, der fylder 60 år mandag 30. juli, er en usædvanligt original kunstner med en helt speciel karriere og langt fra et one-hit-wonder.

Længe før kvinder tillod sig den slags, tog Kate Bush kontrol over karrieren som sin egen producer med eget pladestudie. Senere superstjerner som Björk og Lady Gaga står på hendes skuldre.

Som barn lærte Kate Bush sig at spille klaver, violin og orgel. En ven præsenterede hende for Pink Floyds Dave Gilmour, som sikrede en pladekontrakt til den blot 16-årige. De næste år studerede hun på pladeselskabets opfordring flittigt dans, mimekunst, vokalteknik og sangskrivning. Det eksploderede så, da det 19-årige stjerneskud susede med sine stormfulde højder direkte på singlehitlistens førsteplads som første kvinde nogensinde med en selvskrevet sang. Hendes debutalbum - med sange skrevet, fra hun var 13 år - blev et kæmpe gennembrud.

Hun har siden leveret hits som "Babooshka" og storsælgende album som"Lionheart" og hovedværket "Hounds of Love".

I 1979 tog Kate Bush på sin første turné, et spektakulært show med 17 kostumeskift, dans og komplicerede lysshows. Som den første nogensinde iført trådløs mikrofon, som tillod hendes særlige blanding af dans, teater og koncert. Men også opslidende og økonomisk katastrofal. Turen skulle vise sig at blive Bushs sidste de næste 35 år.

Pladerne blev der også længere imellem, ikke mindst, da hun i 1990'erne blev mor. Albummet "Aerial" i 2005 sendte hende dog igen på den engelske albumhitliste. Og en genindspilning i 2011 af tidligere numre sikrede hende i en alder af 53 år nomineringen som bedste britiske sangerinde.

Og da Kate Bush så endelig i 2014 - efter 35 års pause - stod på scenen igen, var det med hele 22 koncerter i London, som trak folk fra hele Europa. Som anede de, at Kate Bush derefter formentlig lukker endeligt ned for sin i forvejen meget eksklusive karriere som livekunstner.

Perfektionisten der ville være sig selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce