Præsten er ikke bange for det uoverskuelige univers

Præsten Anna Mejlhede fylder 50 år. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

Præsten er ikke bange for det uoverskuelige univers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sognepræst Anna Mejlhede har både været på "piratjagt" og ansat i det private erhvervsliv. Nu nyder Holmens Kirke i København godt af hendes sprudlende humør.

50 Nogle mennesker kan stoppe enhver samtale med nej-hatten trukket godt ned om ørerne. Præsten Anna Mejlhede kan det modsatte - sætte fremdrift, perspektiv og nye sider på selv den mest halvfærdige, lille, uigennemtænkte tanke. Sogne- og orlogspræsten ved Holmens Kirke i København må være en sand gave at have med tre måneder på et skib.

Og det er noget af det, stillingen ved netop Holmens Kirke indbefatter: Anna Mejlhede, der fylder 50 år fredag 7. december, har været udsendt med Søværnet på to internationale operationer på henholdsvis støtteskibet Esbern Snare og fregatten Iver Huitfeldt. Operationerne Ocean Shield ved Somalias kyst - populært kaldet "piratjagt" - betyder, at man er til havs tre måneder ad gangen, og Anna Mejlhede, som kan kunsten altid at se et lys i mørket, mener, at man kan lære en del af at være sammen på så lidt plads i døgndrift. Både om ensomhed og savn, men frem for alt om fællesskab.

Hun er student fra Sankt Annæ Gymnasium i 1987 og blev uddannet teolog fra Københavns Universitet i 1995. Hun blev ordineret i Ribe Domkirke i 1996, hvorefter hun fik fast embede i Sædder og Ingelstrup kirker indtil 2002. Derefter fulgte en periode i det private erhvervsliv som projektleder i konsulenthuset AS/3. Siden 2010 har hun altså været tilknyttet Holmens Kirke.

Sammen med astrofysiker Anja C. Andersen har hun skrevet bogen "Livet er et mirakel". Blandingen af tro og videnskab kan sagtens lade sig gøre, for som Anna Mejlhede siger, taler de to fra hver sin side om det at være menneske i et uoverskueligt univers. Og netop uoverskueligheden har hun beskæftiget sig med på skrift tidligere - i 2006 udgav hun sammen med skuespiller Nastja Arcel bogen "Kys dit kaos - livet er alligevel noget rod". En gennemgående tråd i Anna Mejlhedes virke ser ud til at være tilgivelse. Af sig selv og af andre.

Der måtte jo komme nogle bøger på et tidspunkt, for hun havde oprindeligt en plan om at læse litteraturvidenskab og blive forfatter, for som hun siger: "Almindelige menneskers store livsspørgsmål kommer bedst til udtryk i litteraturen".

Kaj Munk og Martin A. Hansen er de forfattere, hun er vendt tilbage til igen og igen. Desuden er hun datter af en børnebogsforfatter - Kirsten Mejlhede - og flyverofficer Hans Aage Krog og er opvokset i Måløv som efternøler i en flok af fire søskende.

I dag er hun gift med kommandørkaptajn Lars Holbæk og er mor til Rebekka på 19 år fra et tidligere ægteskab. Og når hun ikke er i sit hus i Nyboder, er hun i familiesommerhuset på Læsø, hvor måneskinnet er specielt smukt, og det er så stjerneklart, at man kan kigge ud i det uoverskuelige univers.

Anna Mejlhede har fungeret som boganmelder på Berlingske, og hun skriver desuden klummer til Femina samt er paneldeltager på tv-programmet "News & Co", og i det hele taget har hun ikke været bange for at træde uden for de rammer, en præst normalt bevæger sig i. Hun er ikke frygtløs, men dog alligevel. Der skal for eksempel lidt til for, at en præst tør skrive en bog om, at kærligheden nogle gange ikke kan overleve, til døden os skiller.

Bogen "Alt forladt - når kærligheden går sin vej", som udkom i 2015, indeholder igen noget af det, Anna Mejlhede gerne vil prædike: Tilgivelse. For ved at tilgive andre sætter du dig selv fri til at komme videre i livet.

Fødselsdagen fejres i hjemmet i Nyboder med familien.

Anna Mejlhede
Efternøler ud af fire søskende.

Moderen var børnebogsforfatter, og faderen var flyverofficer.

Anna Mejlhede blev uddannet teolog i 1995 og har både fungeret som præst og som projektleder i det private erhvervsliv.

Hun skriver klummer i ugebladet Femina, er jævnlig paneldeltager i "News & Co." og har skrevet en del bøger.

Hun har en datter på 19 år og er gift med kommandørkaptajn Lars Holbæk.

Præsten er ikke bange for det uoverskuelige univers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce