Rushy Rashid fylder 50 år: Hun har vist vejen for et kærligt opgør

Rushy Rashid fylder 50 år tirsdag 15. maj. Foto: Sara Gangsted/Scanpix

Rushy Rashid fylder 50 år: Hun har vist vejen for et kærligt opgør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rushy Rashid Højbjerg tager debatten, hvor brud-fladerne mødes, og er ikke bange for at smide egen mening på bordet.

50 - Havde jeg gjort oprør, hvis jeg aldrig var blevet introduceret til Rushy Rashids bøger, spørger Geeti Amiri retorisk i sin selvbiografi "Glansbilleder", hvor den unge debattør hudfletter egen opvækst som flygtningebarn, opgør med den patriarkalske kultur og de identitetskonflikter, hun har været fanget i som dansk-afghansk pige. Og så svaret: Sandsynligvis ikke.

For den brede befolkning blev journalist Rushy Rashid Højbjerg, som tirsdag 15. maj fylder 50 år, først og fremmest kendt som den første nyhedsvært med indvandrerbaggrund på dansk tv.

Men for den unge generation af kvinder med minoritetsbaggrund som Geeti Amiri er dansk-pakistanske Rushy Rashid Højbjerg så meget mere: Hun blev det første offentlige vidnesbyrd om, at det er muligt som nydansk muslimsk kvinde at tage et opgør med sine forældres baggrund, finde sig selv i det danske og stadig elske sin familie.

Eller som Bertel Haarder skrev i forordet til genoptrykket af hendes bestsellerbog "Et løft af sløret": "Rushy Rashid har selv truffet smertelige valg. Hun har heldigvis ikke glemt sine forældres kultur. Hendes opgør er et kærligt opgør. Det er derfor, hun er værd at læse".

Debutbogen, hvor Rushy Rashid Højbjerg generøst øser ud af sig selv, beskriver hendes rejse fra Pakistan til Danmark i 1970'erne, udfordringerne ved at føle sig dansk, rejsen tilbage til Pakistan og dernæst erkendelsen af, at hun heller ikke føler sig hjemme der. Efter to mislykkede, arrangerede ægteskaber erkender Rushy Rashid det uforenelige i kulturerne og vælger til sidst at leve på "den danske måde".

Netop det er temaet for hendes anden bog "Bag sløret", der er skrevet sammen med ægtefællen Jens Harder Højbjerg. Sammen fortæller de om deres modsætningsfyldte kærlighedsmøde, som omgivelserne - på begge sider - havde meget svært ved at acceptere, men som Rushy og Jens insisterede på at gennemføre. Med omkostninger en masse for dem begge og kompromiser så store som kameler. Parret blev sammen og har i dag to børn.

Sådan er det med Rushy Rashid Højbjerg: Både privat og som foredragsholder og radiovært på programmet "Rushys Roulette" på Radio 24Syv tager hun debatten, hvor brudfladerne mødes, og er ikke bange for at smide egen mening på bordet.

Det er også derfor, at hun sideløbende med værtsjobbet i radioen har insisteret på at skrive portrætter af bl.a. IS-krigere i Syrien og en homoseksuel etnisk-dansk konvertit. Hendes mål er at forstå, give stemme til og tale med dem, som værdidebatten handler om.

Du Rushy Rashid Højbjerg for nylig i et interview i Berlingske skulle beskrive sig selv med tre ord, lød svaret: "Principfast. Loyal. Livsnyder".

Det tog hende tre årtier med identitetskonflikter og fortvivlelse at få fødderne plantet solidt nok i den danske jord til, at hun turde stå ved egen holdning. I dag - 20 år efter skæbnevalgene - er der ikke længere noget, der kan få hende til at afvige fra den sti.

Rushy Rashid fylder 50 år: Hun har vist vejen for et kærligt opgør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce