Sundhedsplejersken kom på sin rette hylde

Ingrid Jespersen er glad for at have fået bedre tid til haven efter at være stoppet som sundhedsplejerske. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Sundhedsplejersken kom på sin rette hylde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ingrid Jespersen, der er uddannet i Aarhus, føler, at hun stadig kender alle "sine" børn.

75 Helt fra hun voksede op på en gård ikke langt fra Vestervig i Thy, var Ingrid Jespersen, Assentoft, klar over, at hun i sit voksenliv ville arbejde med børn. Nu fylder den tidligere sundhedsplejerske 75 år fredag 13. juli - hun fik sit drømmejob, og den dag i dag føler hun, at hun kender alle de tusinder af børn, der har haft glæde af hendes udtalte omsorgsgén.

Egentlig mener den beskedne Ingrid Jespersen ikke, at der er noget særligt at fortælle om hende. Der er der nu alligevel, hvilket vil fremgå.

Ingrid Jespersen med pigenavnet Stephansen voksede op på en gård i landsbyen Randrup, tæt ved Vestervig med den berømte kirke, hvor hun både er døbt, konfirmeret og viet. Hun var næstyngst af otte søskende, gik først tre år i skole hjemme i Randrup, derefter frem til og med 4. mellem i Vestervig og sluttelig et år op til realeksamen i Hurup - to gange 10 kilometer cykeltur hver eneste skoledag.

På et tidspunkt kort efter realeksamen blev hendes mor syg og måtte indlægges i København, og det blev den purunge piges opgave at føre hus under sygehusopholdet - vel at mærke for en husstand, der foruden hendes far og bror også omfattede to karle. Så der skulle noget på bordet.

Ung pige i København

Den unge Ingrid Jespersen var fast besluttet på at ville være sygeplejerske, og elevstedet skulle gerne være pænt langt fra hjemmet, Aarhus, f.eks.

Men dengang var det et krav, at en vordende sygeplejerske havde haft plads i huset. Det havde Ingrid Jespersen jo faktisk så rigeligt - men det talte bare ikke. Så hun rykkede til København og ind i et velhaverhjem med en mand, der var ansat ved forsvaret, og en kone, der var designer. Opgaven bestod bl.a. i at passe to børn på fire og syv år, og den unge pige fik frie tøjler - og penge - til at tage dem med rundt i København.

Derefter kunne uddannelsen så begynde i oktober 1962 med eksamen helt præcis 28. februar 1966. Stedet var Aarhus Kommunehospital.

Ingrid Jespersen havde egentlig et ønske om at drage til Norge for at arbejde en tid her - danske sygeplejersker var meget værdsatte - men en mand i skikkelse af den unge lærer Gunnar Jespersen kom "i vejen". De to blev viet i Vestervig Kirke 15. oktober 1966.

Frit valg

Efter et halvt år på Grenaa Sygehus fik Ingrid Jespersen ansættelse ved det daværende Randers Centralsygehus. Faktisk kunne hun vælge og vrage frit mellem afdelingerne, og meget bevidst valgte hun psykiatrisk afdeling, hvor hun arbejdede de følgende 11 år.

Det hører med, at Ingrid Jespersen i løbet af de år fødte alle ægteparrets fire børn.

Den yngste var to år, da Ingrid Jespersen i 1979 tog fat på at videreuddanne sig til sundhedsplejerske i Aarhus.

- Vi levede næsten ikke det år - når børnene var lagt i seng, kunne jeg begynde at forberede mig til næste dag, og kl. 6 kørte jeg fra Assentoft til Aarhus, fortæller Ingrid Jespersen, der tilmed var helt klar over, at det var knald eller fald efter et års studier.

Men Ingrid Jespersen bestod og fik sin første ansættelse som sundhedsplejerske ved den daværende Nørhald Kommune, hvor hun virkede i fem år og havde en god tid.

Da en stilling ved Randers Kommune blev ledig, lagde Ingrid Jespersen alligevel billet ind, blandt andet fordi kommunen havde en dygtig ledende sundhedsplejerske, den senere ældrerådsformand Anne Margrethe Nielsen.

Et godt distrikt

Ingrid Jespersen fik midtbyen som distrikt - hun cyklede i øvrigt altid fra Assentoft og ud til opgaverne - og var meget glad for området, fordi det bød på varierede opgaver. Også kedelige - hun har således været med til at tvangsfjerne børn.

På et tidspunkt blev der gjort en særlig indsats for udsatte og sårbare mødre i hele kommunen, og for at mødrene ikke skulle møde skiftende sundhedsplejersker, fik Ingrid Jespersen den opgave sammen med en enkelt kollega.

En anden særlig opgave lå på Randers Realskole, hvor Ingrid Jespersen hvert år havde en individuel samtale med hver eneste elev. Hun kom fast på skolen hver mandag og torsdag - alene på grund af den opgave har hun været i kontakt med tusinder af børn gennem de mere end 25 år i sundhedsplejen. Og kan stadig kende dem og huske deres bopæl.

- Jeg har haft det som en fisk i vandet, fremhæver Ingrid Jespersen, der stoppede i en alder af 62 år, dels fordi hun var godt og grundigt "brugt", dels fordi en gigtsygdom drillede.

Hun kunne se tilbage på arbejdsomme, men også givende år, hvor hun aldrig oplevede ikke at blive lukket ind - også når spørgsmålet "er du fra kommunen?" lidt frygtsomt blev stillet.

- Jeg kom jo for at hjælpe, som Ingrid Jespersen siger.

Hun og ægtefællen bor i det hus på Birkevej i Assentoft, som de købte i 1973. De fire børn har forøget familien med syv børnebørn.

Undervejs har Ingrid Jespersen været medlem af Essenbæk Menighedsråd og arbejdet i en lokal børneklub. Egentlige hobbyer blev der ikke tid til, når arbejdet skulle varetages. Men interessen for musik og teater har både hun og ægtemanden lagt vægt på at finde tid til. Helt fast er således en ugentlig omgang squaredance i Fritidscentret i Randers.

Sundhedsplejersken kom på sin rette hylde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce