Tardini vekslede visioner til film

Ib Tardini har i sine 40 år i branchen modtaget et væld af priser. Her modtager han - sammen med Per Fly - Nordisk Råds Filmpris for Drabet, der var den sidste film i Flys klassetrilogi. Foto: Kristian Brasen/Ritzau Scanpix

Tardini vekslede visioner til film

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Han var et af de fire ben, som dansk dogmefilm blev rejst på. I dag ser han kun filmbranchen fra sin sofa. Ib Tardini fylder 70 år fredag 7. september.

70 Producer og progressiv kraft i det danske film- og medielandskab. En af dansk films helt store herrer, Ib Tardini, runder 70 år fredag 7. september.

Det italiensk-klingende navn er ikke helt så kendt som de mennesker, han har produceret film for, som tæller Bille August, Lars von Trier og Per Fly.

I sine unge år i 1960'erne sejlede Tardini på skoleskibet Georg Stage. Inden han trådte ind på den danske filmscene i 1970'erne, tog han en uddannelse som elektriker. Med Tardinis indtog fik dansk film en markant nyskabende kraft. Han var således bag kameraet på den bølge af ungdomsfilm, der kom ud i 1970'erne. Film som "La' os være" og "Se min smukke navle".

I foråret 2018 rapporterede Politiken om gennemgående seksuelle overgreb på mindreårige skuespillere begået af instruktørerne Lasse Nielsen og Ernst Johansen under indspilningerne af flere af disse ikoniske ungdomsfilm. Selv om Tardini var produktionsleder på flere af filmene, har han udtalt at han ikke føler, at han havde ansvar for de ulykkelige hændelser.

Op igennem 1980'erne var han med til at skabe flere klassiske skildringer af ungdomslivets prøvelser såsom "Zappa" og "Kundskabens træ". I samme periode trådte han ud af filmbranchen og blev en af de skabende kræfter bag Kanal 2. Det store lærred trak dog hurtigt Tardini til sig igen, og i 1992 blev han tilknyttet Zentropa, som han sammen med Peter Aalbæk Jensen, Lars von Trier og Vibeke Windeløw gjorde til det markante selskab, det er i dag.

Ud over at agere sparringspartner og mentor for flere instruktører i Zentropas fold, var han producer på Per Flys internationale succestrilogi om Danmarks klassesystem - startende med "Bænken" i år 2000.

Efter mere end 40 år bag kameraerne og en kort tørn som leder af producerlinjen på Den Danske Filmskole gik Ib Tardini på pension i 2014.

Tardini vekslede visioner til film

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce