De køler luften med solen

BM Gunnar og S
Foto: CLAUS FISKER/Scanpix Denmark

De køler luften med solen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Behovet for airconditionanlæg er stadig stigende, men anlæggene øger udledningen af drivhusgasser, som igen øger opvarmningen og skaber behov for endnu mere aircondition. Den onde spiral vil far og søn nu sætte en stopper for.

Gunnar Minds står og bakser med en wire. Den er kommet i klemme i hejseværket, så han ikke kan løfte vidunderet op af sin beholder. Han får udredet tråden, og sammen med sin søn, Søren Minds, får han hejst den tunge opfindelse op af beholderen og frem i lyset.

Søren og Gunnar står med deres opfindelse, der i bedste fald kan gøre livet billigere og behageligere for millioner af mennesker og samtidig bidrage til kampen mod den globale opvarmning, der menes at kunne få meget alvorlige følger for især befolkninger i lande, der i forvejen døjer med varme og tørke.

Næsten 15 procent af de drivhusgasser, som bidrager til den globale opvarmning, kommer paradoksalt nok fra det stigende antal køleanlæg i verden. Opvarmningen øger behovet for airconditionanlæg, der i kraft af strømforbruget udleder drivhusgasser, som yderligere øger opvarmningen.

Nu vil 74-årige Gunnar Minds og sønnen Søren Minds bryde den onde spiral med det monstrum, de har brugt en årrække på at udvikle i et uanseeligt kælderrum i Horsens. De vil afkøle menneskers bygninger ved hjælp af varmen fra solen. Ideen er at bruge solenergien til at drive airconditionanlæg, og solenergi er der i sagens natur netop mest af i landene med det største behov for aircondition.

»Anlægget reducerer udledningen af drivhusgasser med 95 procent, en familie i de varme lande kan spare 1.000 kroner om måneden i forhold til konventionelle anlæg, og mennesker kommer til at leve i temperaturer, der øger livskvaliteten og effektiviteten. Vi har selv udsigt til at tjene godt på opfindelsen, men det vil glæde mig dybt i sjælen, hvis vi også kan bidrage til bedre liv og mindre miljøbelastning på kloden,« siger Søren Minds, der fortæller, at deres soldrevne airconditionanlæg har været undervejs i seks år.

Læs hele artiklen om far og søns opfindelse i Århus Stiftstidendes Viden-tillæg tirsdag epap11102011

De køler luften med solen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce