Bo må aflive sine 100 bisoner: - Jeg magter ikke at kæmpe imod

- Jeg har sådan set affundet mig med situationen. Jeg kan nu se frem til en tilværelse med mindre arbejde og mindre kontrol. Og det bliver også dejligt at se, hvad fremtiden byder på, når man ikke har en arbejdsuge på 60 timer, siger Bo Witte-Pedersen, der er nødt til at slagte sine 100 bisonkøer. Arkivfoto

Bo må aflive sine 100 bisoner: - Jeg magter ikke at kæmpe imod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bo Witte-Pedersen vil ikke udfordre myndighedernes krav om at bygge læskure til sin bisonflok. De 100 bisonkøer- og kalve må derfor lade livet.

INDLAND: Han er allerede i gang. Også selv om han egentlig først skal aflevere en plan til myndighederne for aflivningen af sin bison-besætning efter nytår.

Men når det er 100 bisonokser, der skal aflives, slagtes, og kødet sælges, tager det tid:

- Jeg har da været frustreret og trist. Men siden i sommer har jeg vidst, hvor det bar hen, fortæller Bo Witte-Pedersen.

Nu er beslutningen truffet om at aflive besætningen og droppe hvervet som bisonfarmer, og der er ingen vej udenom.

Med en riffel skyder han de tonstunge dyr på marken ved bisonfarmen i Hvam nord for Holstebro, læsser dem op på en trailer og kører dem to ad gangen til Ulfborg, hvor de bliver slagtet og kødet solgt.

- Vi har 20 procent på det hele, siger Bo Witte-Pedersen.

Men det er mere af nød end af glæde. Når han er færdig med at slå besætningen ned, vil han kun have et par enkelte bisonokser tilbage.

- Det er for hyggens skyld. Jeg har en, der er noget så "kælen". Den lystrer lige så godt som en hund, og den kommer, når man kalder, fortæller han.

Men i kommercielt øjemed er det slut.

Bo Witte-Pedersen har forsøgt at sælge besætningen. Men ingen stod lige og manglede 100 bisonokser. Så nu bliver køerne slagtet og kødet solgt. Foto: Johan Gadegaard.
Bo Witte-Pedersen har forsøgt at sælge besætningen. Men ingen stod lige og manglede 100 bisonokser. Så nu bliver køerne slagtet og kødet solgt. Foto: Johan Gadegaard.

Prellede helt af

Selv om bisoner er født under åben himmel og vant til at klare sig i alt slags vejr på den amerikanske prærie, sidestilles de i Danmark med alt andet kvæg.

Derfor skal de også have adgang til læ og ly i vintermånederne - fra december til februar.

Alene prisen på læskure til dyrene ville runde en million kroner.

- Og selv hvis jeg kunne skaffe så mange penge, ville jeg ikke bygge det til dem, fortæller Bo Witte-Pedersen.

Det vil ikke være til gavn for dyrene, mener han. Bo Witte-Pedersen frygter, at dyrene vil begynde at slås om rangorden, hvis de skulle samles.

Men argumenterne prellede af på Fødevarestyrelsen, da den i februar var på besøg.

De indskærpede, at de dengang 140 bisonkøer og kalve skulle kunne søge ly, og truede ham med en politianmeldelse.

- Jeg forstår ikke, hvorfor det kun er mig, der har fået et sådan påbud. Det er helt tosset. Men som reglerne er, så overholder jeg dem ikke, og nu har jeg så valgt at lægge det hele på hylden og koncentrere mig om mine mink. Jeg magter ganske enkelt ikke at kæmpe imod det. Jeg har prøvet at være sygemeldt med stress, og der skal jeg ikke ud igen.

Ikke til USA

Bo Witte-Pedersen har forsøgt at sælge besætningen. Men ingen stod lige og manglede 100 bisonokser.

Der var godt nok et par henvendelser fra USA, men så langt ville Bo Witte-Pedersen ikke have, at dyrene skulle "rejse", og derfor bliver de aflivet.

- Jeg har sådan set affundet mig med situationen. Jeg kan nu se frem til en tilværelse med mindre arbejde og mindre kontrol. Og det bliver også dejligt at se, hvad fremtiden byder på, når man ikke har en arbejdsuge på 60 timer, siger Bo Witte-Pedersen.

Til Landbrugsavisen siger Else Enemark, dyrlæge i Fødevarestyrelsen, at man ikke kan sammenligne dyr i naturen og dyr i fangenskab.

Og slet ikke med bisoner i Nordamerika, som har et stort areal at bevæge sig på.

- 40 graders frost er ikke nødvendigvis så belastende som to plusgrader og slud fra vest, siger hun.

Bo må aflive sine 100 bisoner: - Jeg magter ikke at kæmpe imod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce