Børn badede i koldt vand og spiste gammel mad

Socialtilsyn Midt kritiserer blandt andet LangeMetteGaards ejer, Bente Tranberg, for at have sparet på varme, mad og personale, men også for at have taget sig for godt betalt - i både husleje, kørselsgodtgørelse og takster. De anbringende kommuner har ikke fået den kvalitet, de har betalt for, slår tilsynet fast. Arkivfoto

Børn badede i koldt vand og spiste gammel mad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialtilsyn Midt har lukket LangeMetteGaard efter problemer med trivslen og tonen over for de anbragte børn og unge og en række bekymrende forhold på stedet.

Holstebro: LangeMetteGaard står tomt og har gjort det siden januar, hvor Socialtilsyn Midt lukkede det sociale opholdssted i Naur.

Når tilsynet har valgt den mest drastiske sanktion - i stedet for et skærpet tilsyn - så skyldes det, at "kvaliteten på mange afgørende parametre er for lav, at ledelsen ikke er kompetent og ansvarlig, og at tilsynet ikke forventer, at opholdsstedet kan og vil rette op på de bekymrende forhold."

Af den 64 sider lange tilsynsrapport fremgår det, at der var problemer med børnenes trivsel. Personalet havde en hård tone og ikke-anerkendende tilgang over for børnene. Blev børnene råbt ad - eller slået, som det skete for én af de unge i skolen - fik de at vide, at det var deres egen skyld, fordi de provokerede. Børnene blev tvunget til at gå til fritidsaktiviteter og blev stort set aldrig kørt, men skulle cykle til Holstebro både for at komme i skole og til fritidsaktiviteter. Tilsynet vurderer, at mængden af pligter, aktiviteter og cykeltransport var højere end på sammenlignelige døgninstitutioner og højere end for børn og unge i samfundet generelt. De unge har fortalt tilsynet, "at de hellere ville udsættes for fysisk magt fremfor at gennemleve det psykiske pres, de blev udsat for."

Tilsynet retter også skarp kritik af bemandingen, maden og varmen. Et defekt fyr betød, at de unge badede i koldt vand og gik rundt med jakker indenfor. Børnene havde heller ikke indflydelse på deres kost og oplevede at få serveret gammelt mad og kun meget lidt kød - 400 gram kød skulle række til 12 personer. Børnene - selv unge over 15 år - måtte ikke selv øse maden op på tallerkenerne. Det gjorde personalet, ifølge lederen af hensyn til hygiejnen. Tilsynet fandt flere gange mad i køleskabet og i fryseren uden datomærkninger og mad købt på sidste holdbarhedsdato og frosset ned.

Ansøgning om nyt opholdssted

LangeMetteGaard har anket tilsynets afgørelse fra juni 2018 og har i sit høringssvar til Ankestyrelsen erkendt, "at der er sket fejl i arbejdet med børn og unge på stedet, og at ledelsens indsats i en periode ikke har været tilstrækkelig." Lederen har endvidere forklaret, at kosten er baseret på veganske principper, ligesom hun i modsætning til tilsynet mener, at den handleplan, som blev sat i værk i 2017, har rettet op på manglerne. Blandt andet har personalet været på kursus.

Til Dagbladet siger ejeren af LangeMetteGård, Bente Tranberg:

- Jeg har haft mulighed for at kommentere rapporten i Ankestyrelsen. Men grundet min tavshedspligt har jeg ikke yderligere kommentarer.

Ankestyrelsen har stadfæstet socialtilsynets afgørelse 11. oktober, og de sidste børn forlod LangeMetteGaard for halvanden til to måneder siden.

Socialtilsyn Midt har modtaget en ansøgning om godkendelse af en ny døgninstitution på samme adresse - Solsikkegården Aps, stiftet 4. december 2018 af en tidligere medarbejder på LangeMetteGaard, Thomas Merrild Brogaard. Bygningerne er fortsat ejet af Bente Tranberg og hendes ægtefælle.

Til avisen oplyser Thomas Merrild Brogaard, at han også har kig på alternative placeringer.

Børn badede i koldt vand og spiste gammel mad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce