Drabsmanden fra Bärbel: Jeg fortryder ingenting

Andrej Lapin står foran sine malerier. Han finder ro i kunsten, og faktisk var det, mens han sad i fængsel i Danmark, at han opdagede sin passion for at male. Privatfoto

Drabsmanden fra Bärbel: Jeg fortryder ingenting

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For 25 år siden var Andrej Lapin midtpunkt i en af de mest makabre og mystiske mordgåder i dansk kriminalhistorie, da han blev anklaget for at have begået et femdobbelt mord om bord på skibet M/S Bärbel. JydskeVestkysten har interviewet ham, og der er sket meget siden de dramatiske sensommerdage ud for Esbjerg i 1993. I dag lever han et stille liv i Rusland. Som redningsdykker, fritidskunstner og familiefar. Og selv om fortiden spøger, fortryder han ikke sine handlinger.

Andrej Lapin griner med sin rungende basstemme. Sådan et grin, der næsten kan forveksles med et brøl. Han er ved at fortælle en historie om sin 12-årige datter, som han savner, fordi han ikke har set hende i flere uger. Han er ellers ikke et menneske, der viser følelser, fortæller han. Men lige nu gør han altså netop det. Andrej Lapin lever et normalt liv, der veksler mellem familie og arbejde, passion og pligt. Ligesom de fleste af os andre. Men Andrej Lapin bærer på en historie.

Det er 25 år siden, russiske Andrej Lapin blev hvirvlet ind i en af dansk kriminalhistories mest blodige og gådefulde sager. Den 18. august 1993 fandt nogle fiskere ham, i Vesterhavet ud for Esbjerg, alene om bord på en redningsflåde med en dyne, seks dåser ferskner, nogle colaer og en taske med 60.000 D-mark.

Forud var der gået et forløb, der af mange stadig opfattes som et mysterium. Andrej Lapin havde arbejdet som sømand på det tyske skib M/S Bärbel, og efter han kom i land stod det hurtigt klart for politiet, at resten af den seks mand store besætning var forsvundet.

Lapin blev sigtet for femdobbelt drab efter politiet politiets fund af tekniske beviser og på baggrund af russerens skiftende forklaringer. Men Lapin endte med at tilstå, at han i nødværge havde dræbt to af sine sømandskollegaer med en økse.

Han nægtede drabet på de øvrige tre. De var blevet dræbt af hans to kollegaer, sagde han. Han smed de fem lig over bord, satte ild til skibet og sprang så i en redningsflåde i forsøget på at undslippe sin skæbne. Men politiet holdt fast i sigtelsen, og i 1994 indledtes sagen mod Lapin. Her blev han frifundet på grund af manglende beviser og kun dømt for at sætte ild til skibet.

Et chok for både det danske politi og den danske befolkning, der ellers havde udråbt ham som morder. I dag opfattes sagen stadig som et mysterium af politiet, der efterfølgende stod ved sigtelsen af den dengang 28-årige russer.

JydskeVestkysten har interviewet Andrej Lapin og talt med ham om livet 25 år efter begivenhederne om bord på M/S Bärbel. Om at være en fredelig familiefar med en skræmmende fortid. Om hans passion for kunst og om at blive anerkendt af Vladimir Putin. Og så har vi talt med ham om, hvordan det føles at slå ihjel.

M/S Bärbel
M/S Bärbel var en tyskejet coaster, der i 1993 dannede rammen om et af danmarkshistoriens største mordmysterier.

1993
 • 9. august: Den russiske sømand Andrej Lapin får hyre på Bärbel.
 • 10. august: Bärbel sejler mod London med en ladning raps.
 • 15. august: Bärbels kaptajn taler med sin kone tidligt om morgenen og melder "alt vel om bord". Mellem klokken 8.00 og 8.50 bliver besætningsmedlemmerne slået ihjel en efter en.
 • 18. august: Danske fiskere finder m/s Bärbel drivende i Nordsøen. Andrej Lapin findes i en redningsflåde og flyves til Esbjerg.
 • 19. august: Lapin sigtes for femdobbelt drab og ildspåsættelse.
 • 27.august: Lapin tilstår to drab i selvforsvar.
 • 29. august: Myndighederne i Niedersachsen anmoder om udlevering.
 • 14. september: Liget af kaptajn Telkmann findes af hollandske fiskere.
 • 13. december: Lapin overgives til tysk politi.

1994
 • 5. september: Sagen indledes ved landsretten i Osnabrück i delstaten Niedersachsen. Tiltalen mod Lapin lyder på femdobbelt drab. Anklageren kræver livsvarigt fængsel.

1995
 • 3. februar: Andrej Lapin frifindes på grund af manglende bevis. Han idømmes en betinget dom for ildspåsættelse.

1996
 • 30. juli: Den højeste tyske retsinstans, Bundesgerichthof i Karlsruhe, afviser at tage sagen op på ny.

De døde
 • Den myrdede besætning bestod, udover kaptajnen, Heinrich Telkmann, af: Maskinist Mikhail Mikhailov, matros Vladislav Bogdan, førstestyrmand Viktor Varenko og kok Anatolij Smolijak. Deres lig er aldrig fundet.


Forfatter Jens Henrik Jensen udgave i 2004 romanen "Økseskibet", der er en fiktiv fortælling, der tager udgangspunkt i begivenhederne på Bärbel.
Andrej Lapin i sin dekorerede uniform. Han har mere end 250 redninger som dykker ved det russiske redningskorps i Arktis. For 25 år siden slog han to mennesker ihjel på skibet M/S Bärbel. I dag lever han et fredeligt liv i Rusland. Privatfoto
Andrej Lapin i sin dekorerede uniform. Han har mere end 250 redninger som dykker ved det russiske redningskorps i Arktis. For 25 år siden slog han to mennesker ihjel på skibet M/S Bärbel. I dag lever han et fredeligt liv i Rusland. Privatfoto

At give noget tilbage

Det er over en måned siden, Andrej Lapin har været hjemme i sin lejlighed i Kaliningrad, og det er over en måned siden, han har set sine to børn. Og han kommer først tilbage igen i oktober. Det er arbejdet, der hiver i ham, fortæller han bag skærmen i en knitrende Skype-forbindelse om bord på et skib, der lige nu sejler rundt på Barentshavet et sted.

Han arbejder som redningsdykker for den russiske stat. Han er en af dem, der rykker ud, hvis der sker noget alvorligt et sted ude på havet. På en måde er det paradoksalt, når man ser på hans fortid. Det kan han godt selv se. Men livet ville, at han skulle blive ved med at arbejde til søs.

Efter retssagen var overstået, fortsatte Lapin med at arbejde som sømand, og han endte endda som kaptajn på et skib. Men selv om han havde fået rettens ord for, at han var uskyldig, var der noget i ham, der ønskede at give noget tilbage til havet.

- Jeg handlede som jeg gjorde dengang. Og jeg slog to mennesker ihjel. Det får et menneske til at tænke sig om og prøve at gøre noget godt med livet. Så derfor besluttede jeg mig for, at jeg ville få et job, hvor jeg kunne hjælpe folk til søs, siger han. Så han blev redningsdykker for den russiske stat. Og i dag har han mere end 250 redninger bag sig og en række anerkendelser fra Ruslands præsident Vladimir Putin.

Andrej Lapin
53 år gammel og bor i Kaliningrad. Har to børn. En pige på 12 år og en dreng på 10 år.

Var i 1993 indblandet i en af de mest opsigtsvækkende mordsager i danmarkshistorien, hvor han blev anklaget for at have dræbt fem sømænd på skibet M/S Bärbel. Han endte med at tilstå drabet på to af sine sømandskollegaer.

Arbejder i dag som redningsdykker ved den russiske stat. Han er lige nu udsendt til Arktis ved Arctic Rescue Center i Murmansk. Han har mere end 250 redninger på sit cv.

Maler meget i sin fritid og sælger også sin kunst. Den kan man se noget af på hans hjemmeside: www.lapinart.ru.
Andrej Lapin i sin dekorerede uniform. Han har mere end 250 redninger som dykker ved det russiske redningskorps i Arktis. For 25 år siden slog han to mennesker ihjel på skibet M/S Bärbel. I dag lever han et fredeligt liv i Rusland. Privatfoto
Andrej Lapin i sin dekorerede uniform. Han har mere end 250 redninger som dykker ved det russiske redningskorps i Arktis. For 25 år siden slog han to mennesker ihjel på skibet M/S Bärbel. I dag lever han et fredeligt liv i Rusland. Privatfoto

"Det er ikke sjovt at slå ihjel"

Andrej Lapin holder fast i sin forklaring om, hvad der skete om bord på M/S Bärbel dengang for 25 år siden. I den danske befolkning, den danske presse og selv i det danske politi havde man ellers ikke meget til overs for frifindelsen af ham. JydskeVestkysten skrev blandt andet "Nu har vi vores massemorder". Men Lapin gik fri, og det er han selvfølgelig glad for. Og for ham er sagen et overstået kapitel.

Han er ked af, at folk dengang var så hurtige til at dømme ham, men han siger, at han jo ved, hvad der skete. Han er uskyldig. Eller han dræbte to mænd i selvforsvar. Og det må han leve med.

- Det er jo ikke sjovt at være nødt til at slå ihjel, og jeg havde helst været det foruden. Jeg har jo ondt af familierne til dem, jeg dræbte. Men jeg fortryder det ikke. For hvis jeg ikke havde slået de to ihjel, så havde jeg ikke siddet her i dag, siger Andrej Lapin.

I dag har han købt en pistol med gummikugler til. For hvis han bliver nødt til at forsvare sig, så slår han i det mindste ikke nogen ihjel.

- Jeg ønsker ikke for nogen, at de skal se et andet menneske dø. At de skal slå et andet menneske ihjel. Det er en underlig kold fornemmelse.

Ikke sundt at hænge sig i fortiden

Bärbel er et spøgelse, der stadig sidder i Andrej Lapin. Og når det en sjælden gang kommer frem i ham, prøver han at tænke på de gode ting i livet. Hans to børn, livet til søs, og det faktum, at han har reddet mange menneskeliv henover de seneste år.

Og så har han en passion, der gør ham glad. Andrej Lapin er med egne ord den dygtigste kunstner i det russiske redningskorps. Og faktisk startede passionen, mens han sad varetægtsfængslet i Danmark.

- Det er noget jeg gør for sjov. Det giver mig ro og gør mig glad. Og da jeg sad i fængsel, fik jeg pludselig meget tid. Og så begyndte jeg at gøre alvor af det. Når jeg ser smukke ting, har jeg lyst til at male dem, siger han.

Det var ellers en slem tid, da han sad i fængsel. Han var jo anklaget for noget, som han vidste, han ikke havde gjort. Og i de dage frygtede han, at han resten af sit liv måtte leve med et stempel som morder. Men i Rusland er der ingen, der husker sagen, og det er godt, siger han. Men han har selv sagt det til de mennesker, der betyder noget i hans liv. Også hans søn og datter hjemme i Kaliningrad.

- Det er vigtigt at spille med åbne kort. Jeg har jo ikke gjort noget galt. Jeg forsvarede mig selv og så må jeg leve med konsekvenserne af det. Men jeg har ikke lyst til at gemme for meget på min fortid. Det er ikke sundt.

Og så kigger Andrej Lapin på sin telefon. Den ringer, og det er hans søn derhjemme. Den er han nødt til at tage. Det er vigtigt at holde kontakten, for hans børn er det vigtigste i hans liv. Han er en mand med en usædvanlig fortid, men i dag er han bare familiefar, siger han. Og han prøver at glemme og leve et normalt liv. Og så kan han godt leve med, at han i Danmark bliver husket som øksemorderen fra Bärbel. For Andrej Lapin ved jo, hvad der skete.

Drabsmanden fra Bärbel: Jeg fortryder ingenting

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce