Efter forslag om afskaffelse af pesticidafgift: S kræver klart svar fra minister

Simon Kollerup (S) (tv.) kræver klart svar på regeringen og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensens (V) holdning til forslag fra Hans Christian Schmidt (V), der vil befri landbruget for skatter og afgifter. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Efter forslag om afskaffelse af pesticidafgift: S kræver klart svar fra minister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folketingsmedlem og tidligere minister Hans Christian Schmidts (V) forslag om at afskaffe pesticidafgifter og landbrugets jordskatter får nu Socialdemokratiet til at stille miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) en byge af spørgsmål. Forslaget sætter spørgsmålstegn ved regeringens grønne profil, mener S.

Landbrug: Det stiller store spørgsmål ved regeringens miljøpolitik, at en af de mest toneangivende V-politikere foreslår, at landbruget får en stor afgifts- og skattelettelse.

Avisen Danmark kunne i tirsdagsavisen fortælle, at tidligere miljøminister og fødevareminister Hans Christian Schmidt (V) foreslår, at landbrugets jordskatter og pesticidafgifter afskaffes. Og det får nu Socialdemokratiets landbrugsordfører, Simon Kollerup, og miljøordfører Christian Rabjerg Madsen til at stille en byge af spørgsmål til miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

- Jeg synes, at Hans Christian Schmidt og andre toneangivende kræfter i Venstre og omkring landbruget sætter store spørgsmålstegn ved den grønne linje, som Jakob Ellemann-Jensen har forsøgt at lægge, siger Simon Kollerup.

Han kræver derfor sammen med partifællen Christian Rabjerg Madsen svar på, om Jakob Ellemann-Jensen er enig i Hans Christian Schmidts forslag.

- Der er blevet sendt et markant signal til vælgerne om, at Venstre pludselig er blevet et grønt parti. Derfor er den her uenighed i Venstre central for regeringens politik. Og derfor får ministeren de her spørgsmål, siger Simon Kollerup.

Sagen kort
  • Mangeårigt folketingsmedlem og tidligere minister Hans Christian Schmidt (V) foreslår, at man afskaffer landbrugets jordskatter og pesticidafgifter.
  • Det skal hjælpe landmænd med at overleve i en tid, hvor flere landmænd er presset økonomisk,
  • Danske landmænd betaler i dag afgifter på godkendte sprøjtemidler på baggrund af, hvor meget sprøjtemidlet belaster natur, sundhed og grundvand.
  • Landbruget betaler desuden jordskatter. I forbindelse med tørken vurderede Landbrug og Fødevarer, at det vil kunne spare landmænd for 400 millioner kroner årligt, hvis jordskatterne afskaffes.

Mangler klare svar

Miljø- og fødevareministeren har ikke ønsket at kommentere forslaget over for Avisen Danmark. Men til Jyllands-Posten har han udtalt, at tiden og den politiske sammensætning på Christiansborg ikke er til at lette jordskatten, og at pesticidafgiften afspejler en miljøbelastning. Men det svar er ikke klart nok, mener Simon Kollerup.

- Jeg synes, at svarene blæser i vinden. Der bliver ikke svaret klart på, om Venstre vil slække på miljøregulering, og hvad der skal ske med pesticidafgiften. Der er så mange usikkerheder, som landbruget og vi har brug for at få afklaring på, siger han.

Hans Christian Schmidt har gjort det klart, at han kun vil afskaffe pesticidafgiften, hvis det viser sig, at det ikke vil belaste miljøet yderligere.

Eksminister afviser uenighed

Den udmelding tror Simon Kollerup dog ikke på. Og det får Hans Christian Schmidt til at betragte spørgsmålene som spil for galleriet før et folketingsvalg.

- Jeg tænker, at der snart er valg. Jeg sagde netop, at det ikke måtte føre til et øget forbrug af pesticider. Hvis man skal følge deres logik, skal man altså gå ind for høje afgifter for at være miljørigtig, siger den tidligere minister.

Men den udmelding er ude af trit med virkeligheden, mener Christian Rabjerg Madsen.

- Han taler imod bedre vidende. Hans egen minister har lavet en analyse af, om pesticidafgiften virker. Og den konkluderede, at det gjorde den, siger miljøordføreren, der allerede onsdag afkræver de første svar fra ministeren i sagen.

Efter forslag om afskaffelse af pesticidafgift: S kræver klart svar fra minister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce