Efter talmagi: Overbelægningen er steget på 10 ud af 15 afdelinger

Foto: Morten Stricker/Scanpix

Efter talmagi: Overbelægningen er steget på 10 ud af 15 afdelinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sundhed

Halvandet år efter ambitiøs politisk aftale, der skulle få patienter væk fra sygehusgangene og nedbringe overbelægningen, er problemet blevet værre på 10 ud af 15 medicinske afdelinger, viser stikprøve. Sundhedsminister er kaldt i samråd onsdag efter afsløringer om sminkede overbelægningstal.

I februar 2016 indgik daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) en aftale med de øvrige blå partier om en akutpakke til 415 millioner kroner, som skulle få patienterne væk fra gangene og nedbringe overbelægningen på landets medicinske afdelinger "her og nu", som Løhde dengang formulerede det i en pressemeddelelse.

Men halvandet år efter aftalen faldt på plads og millionerne begyndte at rulle ud i sundhedssystemet, er de positive effekter af pakken stærkt begrænsede, viser en stikprøve på 15 medicinske sygehusafdelinger fordelt i hele landet, som avisen Danmark har foretaget.

På 10 ud af 15 medicinske afdelinger er antallet af dage med overbelægning steget fra 2016 til 2017.

Således var der på den medicinske afdeling på Regionshospital Randers i gennemsnit 14 dage med overbelægning hver måned i 2016. I 2017 er gennemsnittet steget til 14,44 dage, viser en gennemgang af tallene.

Udviklingen kommer ikke bag på Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger.

- Overbelægning er kendt over hele landet på mange afdelinger. Det er ikke kun et vinterfænomen, det er noget, vi ser hele året rundt. Den effekt, som man havde ambitioner om at opnå med akutpakken, er ikke mærkbar i virkeligheden, siger hun.

Så der ligger stadig patienter på gangene?

- Ja.

Farlig overbelægning
Undersøgelser viser, at overbelægning øger risikoen for fejl og dødsfald. Speciallæge Flemming Madsen offentliggjorde i 2014 et stort studie udarbejdet på baggrund af 2,6 millioner indlæggelser på danske medicinske afdelinger.

Undersøgelsen viste, at hvis der er høj belægningsgrad på en afdeling, det vil sige en belægning på 110 procent eller mere, er der ni procent flere, der dør på hospitalet, end når der er en belægning på under 80 procent.

I februar 2016 indgik regeringen en aftale med støttepartierne om en akutpakke til 415 millioner kroner, der "indeholder initiativer, der allerede på kort sigt kan reducere problemer med overbelægning og patienter på gangene", som det blev formuleret i udmøntningsplanen. Ifølge planen blev der i 2016 brugt 220 millioner kroner og 80 millioner kroner i 2017. 

 

 

Minister i samråd

I sidste uge fortalte vi, at embedsmænd i Sophie Løhdes administration i foråret 2016 - umiddelbart efter aftalen om akutpakken - justerede på definitionen for overbelægning. En justering, der fik tallene for overbelægning til at styrtdykke ved et trylleslag uden at Folketinget eller offentligheden blev orienteret om den centrale ændring i udregningen. Tværtimod har først Sophie Løhde og siden afløseren på sundhedsministerposten, Ellen Trane Nørby (V), i flere tilfælde viderebragt sminkede tal til Folketinget. Først i september i år blev justeringen rullet tilbage. Men også her valgte Sundhedsministeriet at tie om den ændrede udregningsmodel.

Onsdag klokken 12.00 skal sundhedsminister Ellen Trane Nørby i et hasteindkaldt samråd derfor forklare, hvorfor hendes administration i halvandet år har videregivet forkerte oplysninger om overbelægningen på landets sygehuse.

Sagen har fået blandt andre Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, til at kalde embedsfolkenes justering for "talmanipulation".

- Det lugter af bevidst manipulation for at mindske udgifterne til indfrielse af de politiske løfter om reelt at gøre noget ved overbelægningsproblemet, sagde Kjeld Møller Pedersen til avisen fredag 10. november.

Den del af sagen ønsker Grete Christensen, formand for landets sygeplejersker, ikke at kommentere. Hun vil gerne forholde sig til virkeligheden på sygehusene.

- Og det er ikke vores oplevelse, at den er i bedring. Vi har spurgt sygeplejerskerne i 2017 om hvordan de oplever overbelægningen, og syv ud af 10 svarer, at de ofte har overbelægning, så det er ikke deres oplevelse efter akutpakken blev vedtaget og efter der kom et politisk fokus, at det er blevet rettet væsentligt ind. Det er slet ikke indtrykket, siger Grete Christensen.

Efter talmagi: Overbelægningen er steget på 10 ud af 15 afdelinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.