Færre studerende kommer til at følge deres passion

Det minder mest af alt om en spareøvelse, der ødelægger passionen for de studerende, når universitetsudvalget ønsker at skære i antallet af universitetsuddannelser, mener Katrine Lind, bestyrelsesmedlem i Syddanske Studerende. Arkivfoto: Scanpix/Mads Joakim Rimer Rasmussen/arkiv

Færre studerende kommer til at følge deres passion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det risikerer at gå ud over både faglighed og studieglæde, hvis antallet af uddannelsesretninger bliver reduceret, vurderer studenterråd på flere universiteter.

Uddannelser: Hvis en række universitetsuddannelser bliver sammenlagt, kan det skade fagligheden på uddannelserne betydeligt.

Det mener studenterrådene på flere af landets universiteter.

Udmeldingen kommer, efter et udvalg nedsat af regeringen mandag fremlagde 37 anbefalinger til, hvordan universitetsuddannelserne forbedres.

Efter knap et års arbejde har udvalget blandt andet vurderet, at antallet af universitetsuddannelser har vokset sig for stort. Udbuddet skal på skrump.

Men det kan være farligt at slanke området, mener Katrine Lind, bestyrelsesmedlem i Syddanske Studerende, der er studenterrådet på Syddansk Universitet.

- Det bliver en samlebåndstanke om, at alle skal være erhvervsøkonomer eller læse statskundskab. Man mister bredde og mange forskningskompetencer, og det bliver sværere for studerende at følge deres passion, siger hun.

Det bliver en samlebåndstanke om, at alle skal være erhvervsøkonomer eller læse statskundskab.
Katrine Lind, Syddanske Studerende
Udvalgets vej til gode uddannelser
Regeringens Universitetsudvalg om bedre universitetsuddannelser blev nedsat i april 2017.

Udvalget har set på fire temaer:

1. Uddannelseskvalitet og høje krav til de studerende.

2. Fleksible og hurtige veje til et godt job, der imødekommer samfundets behov.

3. Teknologi som værktøj til styrket kvalitet og relevans.

4. Relevant og overskueligt uddannelsesudbud.

Det har ført til 37 forslag. Heriblandt at antal studiepladser tilpasses efterspørgslen fra erhvervslivet, samt at afskaffe reglen om at studerende kan få en karakterbonus ved at søge ind på en videregående uddannelse inden for to år efter gymnasiet.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Større overskuelighed

Ifølge Katrine Lind minder anbefalingerne mest af alt om en spareøvelse.

Det er dog ikke målet med forslaget. I anbefalingen lægger udvalget vægt på, at hensigten "ikke er at begrænse den faglige spændvidde blandt dimittenderne, men at skabe større overskuelighed og færre udbud af fagligt meget nært beslægtede uddannelser".

Mens der i Frankrig er omkring 50 forskellige bacheloruddannelser, nåede det tal i 2017 op på 386 i Danmark. Derfor skal der foretages et "tværgående eftersyn" og en udrensning i antallet af uddannelser.

At skære nogle af de mange valgmuligheder væk vil ikke kun gavne de studerende, mener Kim Graugaard, der er viceadministrerende direktør i Dansk Industri og med i universitetsudvalget.

Ifølge ham gør det nuværende antal uddannelser det uoverskueligt for erhvervslivet som aftagere af de uddannede kandidater.

Udvalget har ikke oplyst, hvor mange uddannelser der skal sammenlægges eller fjernes.

Vigtigt eftersyn

Ifølge Emil Outzen, formand for Studenterrådet ved Aarhus Universitet, er der flere studier, der sagtens kan have en samlet opstart.

Det skal dog ske med stor omtanke, fordi universitetet tidligere har oplevet, at uddannelsesretninger eller undervisningstimer mister faglighed, fordi de skal favne for meget, forklarer Emil Outzen.

- Som vi hører det fra lokale studerende, kommer man ikke i mål med det, som de forskellige studieretninger vil frem til. Vi frygter at få flere af den slags cases, siger han.

Selv om de studerende er bekymrede for forslagenes effekt, er det vigtigt, at systemet får et eftersyn, mener Socialdemokratiet og regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti.

- Jeg kan godt have den fornemmelse, at når man står uden for uddannelsessystemet, så er det rigtigt svært at overskue, hvad man får med alle de forskellige titler, som man kan komme ud med, siger Jens Henrik Thulesen Dahl, uddannelses- og forskningsordfører i Dansk Folkeparti.

Ved præsentationen mandag fortalte uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), at anbefalingerne tages med i arbejdet med et kommende udspil, der skal "modernisere hele det danske uddannelsessystem".

/ritzau/

Færre studerende kommer til at følge deres passion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce