Hver femte dør inden den palliative indsats når frem

Alt for mange lidende mennesker dør, inden de får mulighed for pallliativ pleje og lindring, mener Anette Hygum, der er palliativ overlæge ved Vejle Sygehus. Hun mener dog ikke, at mennesker skal hjælpes med at begå selvmord, som den fynske læge Svend Lings er tiltalt for ved retten i dag.

Hver femte dør inden den palliative indsats når frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Palliativ formand, Anette Hygum, slår alarm: Alt for få læger arbejder med at pleje døende patienter, og de er for dårligt uddannede. Hjælp til selvmord må aldrig være den eneste mulighed for lidende mennesker, mener hun.

Retssag: Mandag begynder retssagen mod den pensionerede fynske overlæge, Svend Lings. Han er tiltalt for at have assisteret ved selvmord og selvmordsforsøg. Men når lidende mennesker kontakter Svend Lings for at få hjælp til at slutte livet, så er der noget helt galt, mener Anette Hygum.

Hun er formand for Dansk Selskab for Palliativ Medicin, og hun arbejder selv med pleje og lindring til døende som overlæge i Palliativt Team ved Vejle Sygehus.

- Ingen mennesker bør opleve at sidde alene med deres lidelser uden at have andre muligheder end at ringe til Svend Lings. Der mangler politisk fokus og prioritering af det palliative område, siger overlægen.

Anette Hygum mener, at svaret på lidelser og desperation er en specialiseret palliativ indsats. Og at der er et stort udækket behov for netop den hjælp, pleje og lindring i den allersidste fase af livet. Konsekvensen er, at for mange dør uden at få den sidste varme hånd fra velfærdssamfundet, inden livet slutter.

Dør uden at få hjælp

- Der kan nogle gange gå mere end to uger, inden den palliative indsats når ud til patienterne. Tid er en vigtig faktor, og i værste fald når de at dø inden, siger Anette Hygum.

Faktisk dør 20 procent af de patienter, der henvises, inden de kommer i kontakt med det palliative team, det hospice eller den anden tværfaglige palliativ indsats, som de ellers er henvist til. Det fremgår af de nyeste tal fra Dansk Palliativ Database - i en årsrapport fra 2017.

I nogle tilfælde henvises patienterne for sent til den lindrende behandling, i andre tilfælde kan plejen og lindringen simpelthen ikke nå frem til patienten, fordi der mangler palliative læger, mener Anette Hygum:

- Der er ledige stillinger, som ikke kan besættes. Cirka 100 læger arbejder med specialiseret palliativ medicin, men der er brug for 150, vurderer hun.

Værst i udkantsområder

Manglen på den sidste pleje rammer geografisk skævt, og det er i de mere tyndt befolkede områder, det er sværest at få hjælpen i tide.

- Det er dels fordi, det i det hele taget er svært at tiltrække læger i yderområderne. Men det spiller også ind, at der er lange afstande, så vi kommer til at bruge mere tid på landevejene, siger Anette Hygum.

Hun peger på, at der både er et uddannelses- og et rekrutteringsproblem inden for palliativ medicin.

- Kun hver fjerde af de læger, der arbejder inden for området, er uddannet som fagspecialister i palliativ medicin. Der findes kun én fælles nordisk uddannelse i palliativ medicin, og den optager kun otte danske læger hvert andet år. Der var ved sidste optagelse 30 kvalificerede danske ansøgere, siger Anette Hygum.

Stod det til Anette Hygum, skulle der oprettes et speciale i palliativ medicin. I dag er det en efteruddannelse, som skal bygges ovenpå et andet speciale.

Hver femte dør inden den palliative indsats når frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce