Overblik: Hvad er demens?


Overblik: Hvad er demens?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark ifølge Nationalt Videnscenter for Demens. Men hvad er demens? Du kan her få et overblik over den udbredte sygdom.

1. Mange sygdomme
Arkivfoto: Tommy Kofoed/Ritzau Scanpix

Demens er en betegnelse for symptomer fra mere end 200 sygdomme, som kan være alt fra alkoholisme til Parkinsons. Ifølge Sundhedsstyrelsen er Alzheimers den hyppigste årsag til demens, som mindst halvdelen af alle demente lider af.

Alzheimers sygdom er meget udbredt blandt ældre over 65 år, hvor tre til fire procent bliver ramt af sygdommen. Det er sjældent, at yngre mennesker bliver ramt af Alzheimers.

De mest kendte demensformer er blandt andet Huntingtons sygdom og demens ved Parkinsons. Man regner med, at omkring 350-400 danskere er ramt af Huntingtons, hvor de ramte ofte får problemer med spjættende bevægelser, ændret personlighed eller intellekt. Omkring hver tredje med Parkinsons forventes at have demens.

Den næstmest udbredte demens sygdom kaldes af fagprofessionelle vaskulær demens, men kendes også som blodpropsdemens. Denne form for demens skyldes som oftest blodpropper i hjernen, men kan også opstå efter blandt andet blødning i hjernen og hjertestop, hvor hjernen ikke har fået tilført blod og ilt.

2. Glemsom eller dement

Vi har vel alle prøvet at glemme indkøb, der ikke stod på listen, eller at have et bestemt ord på tungen, men ikke kunne finde det. Der er ikke nogen soleklar skillelinje mellem glemsomhed og demens.

"Men hvis man ikke kan huske navne på nære familiemedlemmer og venner eller slet ikke kan huske, hvad man foretog sig i morges eller i går, kan det være et tegn på, at der er noget i vejen", står der på Nationalt Center for Demens' hjemmeside.

Ved Alzheimers er det ofte den del af hukommelsen, der husker aktuelle nyheder, samtaler, man har haft for nylig, og beskeder, man har fået, som forringes først. Senere i sygdomsforløbet er det tit minder fra gamle dage, der forsvinder, og det bliver sværere at huske børnenes alder og ugedagene.

Vaner og rutiner som at kunne binde et snørebånd bliver oftest ramt sent i sygdomsforløbet.

3. Sproget

Sproget er en af de funktioner, der ofte bliver påvirket i de tidlige stadier af demens. Senere i sygdomsforløbet udvikler de fleste demensramte sprogforstyrrelser, da sprogområderne i venstre hjernehalvdel ofte bliver påvirket af sygdommen.

4. Aggressiv og deprimeret

Aggressivitet og uro er hyppige symptomer hos demente. Blandt mange demente ændres deres personlighed gennem sygdomsforløbet. Og mange personer, der er ramt af demens, får også en depression. Ifølge Videnscenter for Demens kan depression være første tegn på demens. Symptomer som dårlig nattesøvn, manglende lyst til at være sammen med andre og nedsat appetit er almindelige ved både demens og depression, og det kan derfor være nødvendigt at behandle depressionen, før man kan stille en demensdiagnose.

5. Alderdom

Demens er ikke en naturlig del af alderdommen, men risikoen for at blive ramt af demens stiger med alderen. Der er ingen kur mod sygdommen, og der kan gå fra nogle år til årtier, inden en dement dør af sygdommen, oplyser Alzheimerforeningen.

Overblik: Hvad er demens?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce