Udvidelse på vej til østjyske motorvej: Regeringen præsenterer aftale til 112 milliarder

En ny midtjysk motorvej skal aflaste E45. Foto: Scanpix

Udvidelse på vej til østjyske motorvej: Regeringen præsenterer aftale til 112 milliarder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen og Dansk Folkeparti har onsdag formiddag præsenteret en trafikplan, der skal sikre, at første spadestik til en ny midtjysk motorvej - den såkaldte Hærvejsmotorvej - skal tages i 2023. I alt indeholder planen ny infrastruktur, forbedringer og vedligehold for op mod 70 milliarder kroner.

Hærvejsmotorvejen: Den har været til debat i årtier, og nu er planerne om en hærvejsmotorvej tæt på at blive til virkelighed.

Det står klart onsdag formiddag, hvor regeringen og Dansk Folkeparti har præsenteret deres fælles trafikplan.

- Det er fantastisk. Det her har jeg kæmpet for i årevis. Jeg har været hånet for det, men nu kommer den, Hærvejsmotorvejen, siger transportordfører for Venstre, Kristian Pihl Lorentzen, som har siddet med om bordet ved arbejdet med forliget.

Det er motorvejens sydlige strækningen mellem Haderslev og Give, der står først for. Her er Vejdirektoratet lige nu i gang med en VVM-undersøgelse, der skal grundigt skal afdække, hvilke konsekvenser en ny motorvej vil have for dens omgivelser. Forskellige linjeføringer bliver undersøgt - det gælder eksempelvis både en rute øst og vest om Billund.

På strækningen Give til Hobro er der gang i en mere indledende forundersøgelse. Men ifølge justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der er tidligere borgmester i Viborg Kommune, er også denne del af Hærvejsmotorvejen prioriteret i forliget.

- Vi har så også besluttet, at vi i 2023 skal sætte os sammen og finde pengene til at videreføre strækningen forbi Viborg, siger han og understreger, at han er åben for at få andre partier - også Socialdemokratiet - med på et bredt forlig.

Hærvejsmotorvejen
  • Vejdirektoratet udarbejder i øjeblikket en VVM-undersøgelse af den sydlige strækning fra Give til Haderslev.
  • På den nordlige strækning fra Give til Hobro er en mere indledende forundersøgelse i gang.
  • Undersøgelserne kortlægger muligheder og risici ved forskellige linjeføringer blandt andet med hensyn til natur, boligområder, støj og trafik.
  • Undersøgelserne forventes færdige til sommer.
  • Regeringen og Dansk Folkeparti har som en del af en stor trafikplan netop besluttet at opføre motorvejen.
  • Første spadestik skal ifølge planen tages i 2023.

Projekter for op mod 70 milliarder

Regeringen og Dansk Folkeparti præsenterer foruden Hærvejsmotorvejen en lang række øvrige infrastrukturprojekter som en del af deres forlig.

Det gælder eksempelvis:

- Udvidelser af E45 fra Vejle til Skanderborg, som forventes påbegyndt i 2023.

- Udvidelse af E20/E45 Kolding V - motorvejskryds Kolding, som forventes påbegyndt i 2021.

- Udvidelse af E20 syd om Odense, som forventes påbegyndt i 2023.

- Udvidelse af E45 Aarhus S til Aarhus N, som forventes påbegyndt i 2021.

Jernbaner

Foruden vejprojekter er der også blevet plads til udvidelse af jernbanenettet. Der er blandt andet afsat penge til Billund-Banen, der gennem årene ellers flere gange er blevet udskudt. Ligeledes opgraderes hastigheden på tog mellem Ringsted og Odense, og der kommer en ny jernbanestrækning på Vestfyn.

Forliget er 10-årigt og har en samlet økonomisk ramme på 112,7 milliarder kroner. Heraf er op mod 32 milliarder kroner afsat til nye infrastrukturprojekter, mens resten går til vedligehold, udbygninger og opgraderinger.

Udvidelse på vej til østjyske motorvej: Regeringen præsenterer aftale til 112 milliarder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce