Kronik: Kirkens Korshær 100 år: - Vi går fremtiden i møde med fortiden i hu


Kronik: Kirkens Korshær 100 år: - Vi går fremtiden i møde med fortiden i hu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Af Niels Bjørnø, korshærsleder i Aarhus
Claudia Levetzow
Kronik. 

"Der er ikke andre steder i Aarhus for sådan én som mig." "Her bliver jeg altid mødt med et smil." (citater fra varmestuerne)

Kirkens Korshær har siden 1918 engageret sig i Aarhus' ensomme, hjemløse og nødlidende. Det bedste ville være, om vi blev overflødiggjort i løbet af de kommende 100 år. Kan man forestille sig et scenarie om by- og samfundsudvikling, der ikke efterlader mennesker i rendestenen, eller endsige et fællesskab, hvor ingen efterlades ensomme og alene? Historisk fortælling og menneskelig erfaring levner ikke meget håb, men det er immervæk fortsat Kirkens Korshærs vision for arbejdet i Aarhus at; "Intet menneske må efterlades alene i nød og fattigdom". Det har det været i 100 år, og det vil det også være i de kommende 100 år!

Vi lever i en brydningstid. Sådan opleves det ofte, når snuden er solidt plantet i nuet. Men mon ikke de fleste kan fornemme strømninger af et velfærdssamfund i retræte og en sammenhængskraft under pres i Danmark. Det varsler hårde tider for de mennesker, som har svært ved at honorere tilværelsens hastighed og krav. I Kirkens Korshær møder vi hver dag mennesker, der er faldet igennem samfundets, familiens, vennernes og eget sikkerhedsnet. Vi møder dem med varme, nærvær, omsorg og respekt i en næstekærlig ånd. Vi kalder det for korshærsånden, og med den møder vi mennesker, som de er, og uden krav om forandring. Det vil vi blive ved med. Også i de næste 100 år.

Vi ved godt, at det ikke altid er nok. Vi ved godt, at næstekærlig omsorg og hjertevarme ikke nødvendigvis fører til job og uddannelse eller genetablering af venskaber og familierelationer. Det fører heller ikke nødvendigvis til mindre misbrug eller kurerer psykiske sårbarheder. Som allerede Martin Luther erkendte; 'man kan ikke bygge samfund på tro og næstekærlighed'. Men næstekærligheden er en vigtig begyndelse og en god og menneskelig platform at starte på. En nødvendig platform.

Vores trængte velfærdssamfund suppleres oftere end tidligere af gode og frivillige kræfter fra civilsamfundet. Det er godt og vigtigt. Sådan skal det være, og sådan har det heldigvis altid været. Tidligere var det endda omvendt, da vi endnu ikke havde opbygget en velfungerende velfærdssamfund i Danmark. Men måske er vi ved at nå dertil, at civilsamfundet stille og roligt begynder at overtage nogle af de basale opgaver, som retteligt burde forblive i det offentlige velfærdssystem.

"Jeg siger, vær påpasselig med alle foretagender, der kræver nye klæder" (Henry David Thoreau)

I Kirkens Korshær vil vi gerne være med til at tænke nyt. Vi vil gerne udvikle, samskabe og være innovative på alle fronter, men vi sætter en ære i at tænke os om, før vi gør det - og mens vi gør det. Ingen kommer til at se Kirkens Korshær i Aarhus som 'first movers' på alverdens smarte disruption- og innovationstiltag. Vi vil til gengæld gerne udvikle os i samklang med vores grundværdier og næstekærlige korshærsånd, i et tempo hvor sjæl og krop kan følge med.

Vi står fast på vores værdier og på vores ånd, samtidig med at vi udvikler os professionelt, til gavn for os selv og byens allermest udsatte. Det er vi ret sikre på, at vi kommer længst med.

I Kirkens Korshær i Aarhus vil vi også gerne være med til at løfte i flok. Der er mangfoldige grunde til, at mennesker bliver ramt af misbrug, hjemløshed og social udsathed, ligesom der er mangfoldige muligheder for at lindre, afhjælpe og støtte til mestring af et bedre liv. Der findes ikke én medicin eller én indsats, der løser alle problemer. Ofte er problemerne blevet så svære og komplekse, at vi er nødt til at løfte i flok og blive gode til at hjælpe hinanden på kryds og tværs for at få noget til at lykkes.

Velfærdssamfundets faggrupper og civilsamfundets aktører skal spille sammen med de mennesker, der har brug for hjælp og støtte, for at vi når hele vejen rundt om hvert enkelt menneskes behov for hjælp og støtte til mestring af eget liv.

Søren Kierkegaard siger: "For i sandhed at kunne hjælpe en anden må jeg forstå mere end han, men dog vel først og fremmest forstå det, han forstår". Begge dele er lige vigtigt, og vi kan hver især noget forskelligt. Lad os i de næste 100 år blive gode til at gøre det sammen.

I den sammenhæng er det menneskelige fællesskab uvurderligt. Meget vigtigere, end vi som samfund har villet erkende i de senere år. I gamle dage lagde man stor vægt på fællesskabet og nærede det dagligt, men meget er gået tabt i individualismens tidsånd. Der findes færre fællesskaber uden for arbejdsmarkedet, og mange mennesker står i udenforskab, på kanten af samfundet. Nogle finder alternative fællesskaber blandt hjemløse, misbrugere og udsatte.

Vi skal som samfund blive bedre til at fokusere på fællesskaber i de løsninger, vi skaber. Det nytter ikke at behandle for misbrug, når ensomheden trænger sig på, så snart et menneske er fri af stofferne eller alkoholen. Ensomheden byder os at søge mod fællesskabet, og hvis fællesskabet kredser om stoffer og alkohol, er tilbagefald næsten uundgåelige. Hjælp til mestring af eget liv bør foregå i fællesskaber sammen med individuel behandling. Fællesskabet er værnet mod ensomheden og vejen til (gen)oplevelsen af menneskeligt værd. Vi er nødt til at kredse om fællesskaber og nære dem dagligt - også når vi er på vej ud af misbrug, sygdom eller udsathed.

Kirkens Korshær i Aarhus har fungeret i fællesskabets tjeneste i 100 år. Det vil vi også gøre i de kommende 100 år. Kirkens Korshær i Aarhus fejrer 100-års jubilæum samme år som Aarhus er Europæisk Frivillighovedstad. Det er vi glade for. Vi er skabt af frivillige, og frivillige kræfter er stadig et grundfundament for butiksarbejdet og det sociale arbejde over hele landet.

Vi vil sammen med Aarhus bruge jubilæumsåret og titlen som frivillighovedstad til at gennemtænke og afprøve nye måder at arbejde sammen på. Måske er lige netop et år i frivillighedens tegn det perfekte afsæt og den perfekte ramme for at eksperimentere med nye samarbejdsformer. Selvfølgelig samtidig med at vi står fast på vores grundværdier, både som Kirkens Korshær og som dansk velfærdssamfund. Begge dele er for velfungerende, for værdifulde og for vigtige til ikke at skulle bestå. Også om 100 år.

Vi har ikke en plan for de kommende 100 år. Der er mange vigtige ting at tage fat på, men at Aarhus i skrivende stund er danmarksmester i hjemløshed blandt unge er helt uacceptabelt, og det vil Kirkens Korshær gøre sit til, at vi som by håndterer i fremtiden. Vi har omtrent samme antal unge hjemløse som i København, der er tre-fire gange større. Det skal vi have gjort noget ved, og det gør vi.

Sammen med byens øvrige aktører på hjemløseområdet etablerer vi her i 2018 et nyt natsted for unge hjemløse på Sydhavnen i Aarhus, så de får mulighed for at få hjælp og støtte til at finde tilbage til livet, uden misbrug og hjemløshed. Der bliver plads til ti overnattende unge under 30 år. Samtidig er Aarhus i gang med en fælles øvelse i samarbejde, hvor der tegnes en masterplan for hjemløse, der gerne skal føre til, at byens hjemløse og udsatte hjælpes bedst muligt. I Kirkens Korshær har vi vores fokus på de allermest udsatte hjemløse, der ofte både er ramt af misbrug, ensomhed og psykisk sårbarhed. Vi vil gerne sammen med Aarhus skabe gode forhold for dem alle.

Tak til Aarhus for de første 100 år - vi glæder os til 100 år mere i Smilets By.

Kronik: Kirkens Korshær 100 år: - Vi går fremtiden i møde med fortiden i hu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce