Revolutionen er i fuld gang


Revolutionen er i fuld gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Hans Christian Molbech, byrådskandidat i Aarhus for Alternativet
Billede
Kronik. 

Den globale verdensorden baseret på neoliberalisme og uhæmmet kapitalisme fungerer ikke. Systemet skaber ulighed. Utryghed. Social uro. Konflikter. Det smadrer naturen og livet på planeten. Vi bliver nødt til at lave radikale reformer. Lige nu kæmper vi mod overmagten, for systemet hersker totalt på alle niveauer. Men vi bliver nødt til at kæmpe mod det. Finde på nye løsninger. Gå nye veje. Støtte initiativer, der kan pege i en ny og mere bæredygtig retning.

Den gode nyhed er, at der er lys for enden af tunnellen. I disse år ser vi en stigende erkendelse af problemerne indenfor det politiske system, og der er mange positive tegn på, at forandringer er undervejs. Politikere kæmper i stigende grad for at få mere magt væk fra bestyrelseslokaler og ind i det politiske rum. Folkelige protester og modstand i civilsamfundet mobiliserer og skaber resultater. Nye kollektive virksomhedsformer, alternative økonomiske systemer og masser af borgerdrevne initiativer vælter frem i disse år. Vi kommer helt sikkert til at opleve nogle år med enorme kriser, krige, totalitære styreformer, flygtningestrømme og katastrofer. Men der er noget stort på vej.

Vi står midt i et paradigmeskifte

Vi er ved at ane mulighederne for et mere bæredygtig verdenssamfund. Det kræver et paradigmeskifte, men jeg mener, at vi står lige midt i det i disse år. Vi ser i øjeblikket en global krise, hvor nationalisme, kapitalisme og alle de andre ismer, der opstod i 1800-tallet, kæmper deres dødskamp. Vi står midt i et paradigmeskifte, hvor de er en del af det gamle paradigme, som er ved at falde fra hinanden. Vi er nogen, der formulerer os politisk om det, men selv hvis vi ikke gjorde det, ville vi alligevel bevæge os over i det nye paradigme, simpelthen fordi de globale forandringer, særligt skabt af nye teknologiske muligheder, presser os væk fra det gamle paradigme og over i et helt nyt.

De gamle systemer kæmper imod med monopoldannelser, autokratiske ledere og bureaukratier, der kontrollerer og styrer i stedet for at hjælpe og vise tillid til sine borgere. Det er forsvarsmekanismer fra døende systemer. Historien viser os, at alle imperier, monopoler og systemer på et eller andet tidspunkt falder fra hinanden.

Det er her, vi kan gøre en indsats politisk ved at hjælpe med at definere, hvordan vi skal bevæge os ind i det nye paradigme, men skiftet kommer, om folk fra det gamle paradigme vil det eller ej. Paradigmeskiftet er allerede i fuld gang på global skala. Efter planen kommer der en Mars-mission i 2018, og den første kolonisering starter måske allerede i 2022. Den teknologiske udvikling går så latterligt stærkt, at vi slet ikke forstår det. Vi er ved fuldstændig at gentænke, hvad det er at være menneske og bo på planeten, og i det perspektiv virker det meste aktuelle politik håbløst forældet og helt irrelevant i forhold til de meget større diskussioner, vi burde tage.

2025-planer med kernepunkter som topskattelettelser og tryghed for boligejerne, og den evigt fortsatte diskussion af danskhed? Virkelig? Vi har måske en koloni på Mars i 2025 og en planet, der ser fuldstændig radikalt anderledes ud på alle niveauer. Alle systemer er i opbrud. Måske har vi i 2025 slet ikke et økonomisk system, som vi kender det i dag, fordi det er brudt sammen i mellemtiden.

Måske har vi begyndelsen til en verdensstat, hvor alle nationer faktisk arbejder sammen om at løse de enorme globale problemer, fordi de nuværende systemiske kriser simpelthen tvinger os til det. Og så hopper vi stadig med på diskussioner om noget så 1800-tals-romantisk som hvilken nationalitet, du føler dig som, selvom verden og menneskeheden er i fuld gang med at bevæge sig et helt andet sted hen. Nogen siger, at revolutionernes tid er ovre. You ain't seen nothing yet. Revolutionen er i fuld gang!

Vi kommer helt sikkert til at opleve nogle år med enorme kriser, krige, totalitære styreformer, flygtningestrømme og katastrofer. Men der er noget stort på vej

Alle systemer er i opbrud

Menneskeheden står midt i en global og totalt gennemgribende forandring af, hvad det vil sige i det hele taget at være menneske. Det er en bevidsthedsændring og et paradigmeskifte, vi slet ikke kan forstå konsekvenserne af. Det er på alle niveauer. Det er alle systemer, der i øjeblikket er i opbrud. Alle systemer. Den teknologiske udvikling går så sindssygt hurtigt, at alt må gentænkes. De eksisterende samfundsstrukturer, virksomhedsformer, transportformer, økonomiske systemer, ja selv hvordan vi lever, bor og er sammen som mennesker er under opbrud. Menneskeheden og vores liv på planeten ser fuldstændig radikalt anderledes ud om bare 20 år. Vi kan slet ikke forestille os det.

Os der sidder og laver politik og indretter samfundssystemer, gør det lige nu ud fra det gamle paradigme, fordi vi ikke har forladt det endnu. Vi er vokset op med et tankegods og i samfund, der har rødder tilbage i industrialiseringen. Det er enormt svært for os ikke at tænke tanker om fremtidens samfund på en traditionel måde med alt det, vi har med i baggagen. Det er meget svært at bryde ud af et paradigme.

Det er meget svært at lave gennemgribende bevidsthedsændringer. Men det kommer vi til at gøre alle sammen meget snart under alle omstændigheder pga. de globale og altomfattende forandringer, planeten gennemgår lige nu. Både pga. klima og en lang række andre faktorer, men især på grund af teknologiskabte forandringer, der totalt ændrer alting.

En ny samfundsmodel for planeten og menneskeheden

Vi er mange, der mærker at disse forandringer sker, men fordi vi stadig sidder i det gamle paradigme, har vi svært ved helt at gribe dem. Men vi mærker dem. Og vi kan hjælpe menneskeheden med at formulere gode visioner for overgangen til det nye paradigme. Til en radikalt ny måde at leve på planeten. Til en radikalt ny måde at være menneske. Til en radikalt ny måde at lave samfundssystemer.

Om få år giver det måske slet ikke mening at have lande med velfærdssystemer. Måske har vi en fuldstændig anden måde at håndtere global økonomi. Vi aner det ikke, men det er i hvert fald stensikkert, at vi ikke kan lave god politik og indrette samfund ud fra vores forståelse af verden, som den så ud i går.

Vi har med det neoliberalistiske paradigme ikke nået endepunktet for verdens udvikling. Det kan føles sådan i øjeblikket, men når historikerne om 1000 år ser tilbage på denne tidsperiode, vil de måske drage paralleller til Romerrigets fald. Måske vil de sige, at det var nu, menneskeheden stod ved en skillevej, overvandt kriserne og fandt sammen i en ny samfundmodel for planeten og menneskeheden.

Revolutionen er i fuld gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce