19-årige Laurids spiller nazi-officer i Musikhuset: Jeg gøs, da jeg tog nazi-uniformen på

Der står Adolf Hitler på ærmet, og der er nazi-symboler på kasketten. Foto: Axel Schütt

19-årige Laurids spiller nazi-officer i Musikhuset: Jeg gøs, da jeg tog nazi-uniformen på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

19-årig gymnasieelev er tæt på virkelighedens gru i sin rolle i den gribende opera "Passageren" om en kvinde, der møder sin fangevogter fra koncentrationslejren i Auschwitz.

AARHUS: Det var grænseoverskridende, og det gav et gys i Laurids Juul Langballe, da han første gang skulle have sit kostume på til "Passageren".

Det er en tysk SS-uniform fra Anden Verdenskrig - en virkelig en af slagsen hentet hjem fra London. Og i øvrigt lavet af det kendte firma Hugo Boss, der arbejdede sammen med nazisterne.

Det gøs yderligere i den 19-årige gymnasieelev fra Hjortshøj, da han i stykket skulle sparke en person til døde.

- Jeg fik myrekryb, og alt blev så virkelighedsnært for mig, siger Laurids Juul Langballe.

Han er med i Den Jyske Operas forestilling "Passageren", som handler om en polsk kvinde, der under krigen var i tysk koncentrationslejr. Nogle år efter, da hun som passager var på rejse med et stort skib, mødte hun en kvinde, som viste sig at have været fangevogter i kz-lejren i Auschwitz netop dér, hvor Zofia Posmysz var interneret, og de genkender hinanden. Og her fortsætter historien.

"Passageren"
  • Operaen "Passageren" er baseret på Zofia Posmysz' selvbiografiske roman, der skildrer hendes oplevelser som fange i koncentrationslejren i Auschwitz.
  • Skandinavisk premiere ved Den Jyske Opera.
  • Opføres i Musikhuset Aarhus 22., 24. 26. og 28. august.
  • Introduktion til forestillingen lørdag 11. august kl. 13-14 på Caféscenen i Musikhuset Aarhus. Gratis.
  • Udstillinger om Zofia Posmysz' liv kan ses til 28. august i foyeren i Musikhuset Aarhus og på Kvindemuseet Aarhus.
  • Se mere på www.jyske-opera.dk. Billet på www.musikhusetaarhus.dk
Laurids Juul Langballe i den ægte nazi-uniform, der er hentet i England og oprindelig fremstillet af firmaet Hugo Boss. Foto: Axel Schütt
Laurids Juul Langballe i den ægte nazi-uniform, der er hentet i England og oprindelig fremstillet af firmaet Hugo Boss. Foto: Axel Schütt

Med i talentprogram

Laurids Juul Langballe, der går i 3. G på Egå Gymnasiums musiklinje, er med i Den Jyske Operas tre-årige talentprogram TalentU sammen med 17 andre - oprindeligt var de 28, men nogle er blevet for gamle.

Efter et år på Klejtrup Musikefterskole søgte han ind på talentprogrammet sammen med de to, han boede på værelse med på efterskolen.

Han har ikke lagt konkrete planer for fremtiden, så om den bliver i musikkens verden, ved han ikke.

- Men det har været fedt at udforske den og få inspiration til de muligheder, den giver, siger han, der spiller flere instrumenter, blandt andet trommer og trompet.

Besøgte Auschwitz

Virkeligheden var Laurids Juul Langballe meget tæt på denne sommer, da han på en rejse sammen med to venner besøgte koncentrationslejren i Auschwitz.

- Vi så gaskamrene, og det var ubehageligt og voldsomt at opleve de kradsemærker, som fangerne havde sat på væggene i forsøg på at komme væk, forklarer han.

Vi mødes under prøverne til Den Jyske Operas udgave af "Passageren", der har premiere onsdag 22. august i Musikhuset Aarhus, men allerede lørdag 11. august kan operaen opleves delvist på Musikhusets Store scene. Fra klokken 13 og en time frem er der introduktion og et forløb som en smagsprøve på forestillingen.

Lene Juul Langballe, producent på forestillingen, introducerer den på lørdag, før skuespillerne går på scenen i en halv time. Hun står også for TalentU-programmet hos Den Jyske Opera.

I forestillingen spiller Laurids Juul Langballe både SS'er og matros.

- Nogle gange synger jeg med i koret, andre gange står jeg blot på scenen, forklarer han, der er en blandt 60 medvirkende.

- Når mine venner spørger, om det er sjovt at være med, bliver jeg lidt ambivalent, for det er både interessant og spændende, siger Laurids Juul Langballe.

Hør journalist Hans Petersen fortælle om historien her

TalentU søger nye deltagere

TalentU-projektet, som han er med på, løber i tre år.

Lene Juul Langballe, som er mor til Laurids, står for det. Hun har bud efter nye deltagere, og der er optagelsesprøve 4. september i operaens lokaler i Frichsparken.

- Vi har brug for syv nye og ser gerne, at nogle drenge melder sig, for flest piger deltager lige nu, siger Lene Juul Langballe.

- De unge bliver trænet i at synge, spille og bruge deres krop og får et godt indblik i, hvad der foregår på og bag scenen, siger lederen.

19-årige Laurids spiller nazi-officer i Musikhuset: Jeg gøs, da jeg tog nazi-uniformen på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce