Årets store julefilm slår et slag for ligestillingen

Julemanden Julius ser helst, at datteren ikke bryder med normerne blandt julemændene på Grønland. PR-foto

Årets store julefilm slår et slag for ligestillingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Normalt er julemanden kendetegnet ved en rund mave og et stort, hvidt skæg, men i filmen "Julemandens datter" sættes den forestilling på prøve, når julemandens datter vil have lov til at gå i julemandsklassen mod alle traditioner.

Der er mere på spil end blot julehyggen i årets store julefilm. "Julemandens datter" lægger sig i slipstrømmen af film med stærke pigeroller, som højlydt og med store armbevægelser går imod et konservativt system, hvor "plejer" er det rådende princip. Således også for pigen Lucia, der spilles af den 12-årige spillefilmsdebutant Ella Testa Kusk. Lucia bor i Grønland med sin far, julemanden Julius spillet af Martin Buch, og mor, Claudia spillet af Mia Lyhne. Lucia er elev på den internationale julemandsskole, og hun vil gerne være julemand. Det er dog kun drenge, der får lov til at gå i julemandsklassen. Hendes julemandsfar synes, at Lucia skal følge traditionerne og blive julemandskone som sin mor. Den stædige Lucia får dog tilkæmpet sig én chance for at vise, at hun egner sig til at blive julemandselev. Hun skal opfylde drengen Alberts største juleønske, der er, at hans far bliver fri fra den mystiske sygdom, der har ramt ham. Det viser sig dog hurtigt, at der er mørke kræfter på spil.

Ella Kusk fandt sin vej til hovedrollen gennem et opslag på Facebook, og efter en grundig castingproces, fandt hun vej gennem nåleøjet og blev filmens julemandsdatter. Den debuterende skuespiller har arbejdet tæt sammen med Martin Buch, som mange vil kende fra sine karakterer i "Rytteriet" og roller i spillefilm som "Swinger" og "Tordenskiold". Det var ikke uden reservationer, at han sagde ja til rollen som julemand.

- Jeg var bange for at blive alt for nuttet. Eller at se lidt bøvet ud. Det kan godt være, jeg ser lidt bøvet ud. De gav mig lov til at forme karakteren, siger Martin Buch.

Spørgsmålet er, om det lykkedes ham.

- Både og, siger Ella Kusk og smiler til Martin Buch.

- Han har jo ikke et helt hvidt, falsk skæg på, og han gik heller ikke i traditionelt julemandstøj, fortsætter hun.

Rollen som julemand er egentlig ikke fremmed for Martin Buch. Han har i mange år været familiens udklædte julemand, men efter han selv fik børn, har han forsøgt at afsætte rollen, så de ikke skulle genkende ham. Martin Buch er far til to børn på fem og syv år, og sidste jul var det lige på grænsen.

- Den lille kan stadig lokkes til at tro på det, men det kneb med den store. De tror nok på julemanden, men de tror ikke på, at jeg er julemanden, når jeg kommer anstigende. De tror dog fuldt og fast på, at vi har en nisse i kælderen, der kommer med gaver. Den ser de jo heller ikke. Vi har lavet en dør, som den bor bag, siger han.

"Julemandens datter"
Filmen har premiere 8. november.Store dele af holdet bag filmen stod også bag "Julemandens datter" fra 2015 og julekalenderne "Ludvig & Julemanden" samt "Tvillingerne & Julemanden".

Filmen er instrueret af Christian Dyekjær efter manuskript af Uffe Rørbæk.

Rolleliste:

Julius: Martin Buch

Claudia: Mia Lyhne

Lucia: Ella Testa Kusk

Albert: Peter Sejer Winther

Lars (Alberts far): Anders Brink Madsen

Lisbeth (Alberts mor): Julie Agnete Vang

Gorm: Nicolaj Kopernikus

Rektor: Ulf Pilgaard

Litteramus: Kristian Halken

Krampus: Mette Horn
Ella Kusk har sin spillefilmsdebut i rollen som Lucia. PR-foto
Ella Kusk har sin spillefilmsdebut i rollen som Lucia. PR-foto

Konservativ julefar

Martin Buchs julemand har en snert af hipster over sig med den ternede skjorte og det naturlige, hjemmegroede skæg, som godt nok er gråsprængt, men langtfra det kridhvide skæg, man oftest forbinder julemanden med. Julemanden Julius er i Martin Buchs skikkelse en sød, hyggelig, men også hyklerisk mand. Julius vil gerne have, at tingene forbliver, som de plejer at være, og han er ikke ivrig efter, at datteren Lucia skal bryde ud af samfundets rammer.

- Den julemand, jeg spiller, er en god mand på bunden, men han er måske ikke så selvbevidst. Han bliver faktisk også lidt hidsig nogle gange. Han bliver udfordret af sin datter, og han synes, det er mærkeligt. Der er ingen grund til at lave noget om, når det har fungeret fint hidtil. Det indeholder også et element af anseelse, når datteren begynder at skrappe op om, at hun vil være julemand. Men han er en god mand, fordi han på et tidspunkt indser, at Lucia har fat i den lange ende, siger Martin Buch.

Det skorter ikke på rosende ord, når Martin Buch fortæller om sin filmdatters præstation. "Julemandens datter" er primært filmet i Viborg, og den syv uger lange optageperiode gav skuespillerne rigeligt med tid til at pjatte mellem optagelserne.

- Ella er mere tjekket end os voksne. Hun kan sine ting til fingerspidserne. Inden vi begyndte på optagelserne, kunne du jo nærmest hele manuskriptet. Det kan de voksne altså ikke. Det er de for dovne til, siger han til Ella Kusk.

- Det var sjovt at arbejde sammen med Martin. Jeg vidste ikke, hvem du var. Jeg kendte godt Mia (Lyhne, red.) og mange af de andre skuespillere. Min far havde sagt, at du var en sjov mand, og så mødte jeg dig og tænkte nej, det er han ikke. Men da vi kom i gang, fandt jeg ud af, at du er sjov, siger Ella Kusk.

Martin Buch griner.

- Vi lavede lidt for meget gas, tror jeg også, at nogle synes, svarer han.

Så blev der skældt ud.

Mia Lyhne er den sidste brik i den lille julemandsfamilie med familieoverhovedet Julius, Martin Buch, og datteren Lucia, der spilles af 12-årige Ella Kusk. PR-foto
Mia Lyhne er den sidste brik i den lille julemandsfamilie med familieoverhovedet Julius, Martin Buch, og datteren Lucia, der spilles af 12-årige Ella Kusk. PR-foto

Køn skal ikke gøre forskel

Historien om den stærke pige, der holder på sit og kæmper for at få lov til at gøre det, der normalt er forbeholdt drengene, passede Ella Kusk godt.

- Jeg synes, det er en vildt god historie. Jeg havde ikke tænkt over, at der var ret stor forskel på kønnene, før jeg kom med i filmen. Budskabet om, at piger kan blive det samme som drenge og omvendt, er vigtigt, siger Ella Kusk.

At filmen havde mere på hjerte tiltalte også Martin Buch.

- Jeg kan godt lide sjov bare for sjovs skyld, men jeg kan også lide, at der er en dybere idé med det. Gak er sjovt, og det laver jeg meget af, men i "Rytteriet" forsøger vi også at få en dybde ind. Humor rykker mest, der hvor der er en mening med galskaben. Filmen har en fin tematik. Der er så mange begrænsninger indkodet i livet, der styrer, hvad man kan. Det gælder også køn. Hvorfor skulle vi ikke have en juledame, spørger Marin Buch.

Ella Kusk har taget kønstemaet op i skolen, hvor det i dag er en selvfølgelighed, at pigerne skal være med til fodbold, hvis de vil det.

- Jeg er glad for, at jeg ikke levede i gamle dage, hvor det var så opdelt, at jeg ikke kunne få lov til at have sløjd. Det er en god idé at få temaet ind i skolerne. Jeg synes også det er et godt budskab til børn. De skal sættes ind i det så hurtigt som muligt. Nu lever vi i 2018, og jeg synes, at alle skal lære, at køn ikke betyder noget, siger Ella Kusk.

Hun beskriver karakteren Lucia som en stædig og modig pige, der kæmper for det, der er vigtigt for hende.

- Lucia siger, hvad hun mener, men hun kæmper også for noget godt. Hun kæmper ikke bare for at få mere slik. Jeg synes, at hun er en god person.

Har du lært noget af at dykke ned i Lucia som karakter?

- Det synes jeg. På nogle punkter minder hun om mig, og på andre gør hun det overhovedet ikke. Fordi hun er så stædig, har jeg lært, at man nogle gange skal holde fast i det, man mener. Jeg er ikke en meget genert person, men jeg er mere tilbageholdende, end hun er. Jeg er mere stille og rolig. Lucia er meget frembrusende, og hun siger tingene, som de er, hvor jeg måske ville holde mig lidt tilbage, siger Ella Kusk.

Lucia er julemanden Julius' datter, og hun vil ikke finde sig i, at hun ikke får lov til at gå i julemandsskole som alle drengene. PR-foto
Lucia er julemanden Julius' datter, og hun vil ikke finde sig i, at hun ikke får lov til at gå i julemandsskole som alle drengene. PR-foto

Årets store julefilm slår et slag for ligestillingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce