Aarhus-krimier går over grænsen


Aarhus-krimier går over grænsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Inger Gammelgaard Madsen sælger sine romaner som aldrig før. Otte på otte år.

Dukkebarnet er blevet til Puppenschmerz og Drab efter begæring til Mord auf Verlangen.

Nogle af den århusianske kriminalforfatter Inger Gammelgaard Madsens bøger er nu blevet oversat til tysk, og mere følger uden tvivl.

»Mine tre første romaner er udkommet på tysk, og den fjerde er på vej,« siger forfatteren.

På otte år har hun udsendt otte krimier i en serie med kriminalassistenten Rolando Benito som hovedperson.

Det hårde slid ser ud til at give bonus nu. Hendes bøger sælger bedre end nogensinde.

Desuden har hun ikke alene fået aftale om oversættelsen til tysk med Forlaget Lindhardt og Ringhof. Der er også interesse fra både Norge og England om tilladelse til at oversætte bøgerne til engelsk.

»Det har Lindhardt og Ringhof sagt ja til, blot de beholder de tysktalende lande,« siger den 55-årige århusianske succes-forfatter.

Hun begyndte i det små hos forlaget Darklights på Møn og skabte i 2010 sit eget forlag, Farfalla, der nu står bag udgivelserne.

Det har skabt pæne indtægter, så hun nu er ude af sin gæld, både til at skabe forlaget og til sin lejlighed på Skejbygårdsvej i Risskov.

Hun kan også glæde sig over, at Danmarks store krimiforfatter Jussi Adler-Olsen har fremhævet hende sammen med seks andre på Bogmessen i Forum som en af dem, der har bevist deres kvalitet, men ikke nået et bredt publikum. Den situation var han selv i engang.

Det øgede kendskab til hende skyldes ikke mindst to ting:

Mange af bøgerne bliver solgt på nettet, og Dansk Supermarked har taget hende til sig og sælger bøgerne i Bilka og Føtex.

Det sidste giver promovering i en grad, som hun ikke selv har haft råd til.

»Aldrig tidligere har jeg solgt så mange bøger som i år,« siger hun med glæde i stemmen.

Mange boghandlere sagde nej tak til at købe bøgerne, når hendes sælger var ude. De ville ikke være med, fordi hun var hos Dansk Supermarked.

»Alligevel bliver der solgt en hel del af dem i boghandlerne, formentlig fordi læserne efterspørger dem,« siger hun.

I begyndelsen udkom bøgerne i årets anden halvdel, men nu gør hun dem klar til krimimessen i Horsens. Og netop dér præsenterede hun 21. marts nummer otte i serien med titlen Dommer og bøddel ved en reception i Føtex-standen.

Inger Gammelgaard Madsen fanger tendenser i tiden og bruger dem i romanerne, og hun researcher grundigt, før hun sætter ordene på computeren.

I Dommer og bøddel findes tre drenge hængt i Tulips nedlagte slagteri i Brabrand. Formodningen er, at det er selvmord i en bølge, som har hærget Aarhus i længere tid, men her er noget mistænkeligt. En af drengene er ramt af et projektil, og det sættes i forbindelse med skuddet, som en betjent fra Østjyllands Politi affyrede mod tyve, som flygtede fra en sportsbutik i den indre by.

Samtidig er en fange lige løsladt fra Statsfængslet Østjylland. Han har noget at hævne, og rusen bringer ham i kontakt med en underverden, der overskygger alt, hvad han tidligere har oplevet. Og så er spørgsmålet: Hvem er dommer og hvem bøddel?

Bogen er allerede røget ind på tredjepladsen på Dansk Supermarkeds Bestseller Top 10-liste, kun overgået af kendte navne som Julie Hastrup med Farlig Fortid og Camilla Läckberg med Løvetæmmeren.

Inger Gammelgaard Madsen, der er vokset op på sine forældres gartneri i Galten og uddannet grafisk designer, står selv for næsten alt i sin produktion.

Ud over at skrive designer hun bøgernes omslag, og hun klarer selv administration og økonomi i forlaget.

De elektroniske bøger, som sælges til ganske lave priser, betyder meget.

»De giver mig månedslønnen,« siger hun. Hertil kommer så de fysiske bøger og lydbøger. Fordi hun selv ejer forlaget, ser hun afregningen straks og skal ikke som tidligere vente på en årsopgørelse fra et forlag.

Og skal vi så vente den niende bog på ni år i 2016?

»Ja, den er jeg i gang med og vil have den klar til krimimessen i Horsens,« siger Inger Gammelgaard Madsen.

Hun har allerede givet den en titel, og omslaget er designet.

»Den skal hedde Blodregn og handle om de mange bådflygtninge, der kommer til den italienske ø Lampedusa. Det kan sammenlignes med Saharas røde sand, som blæser ind over Europa og lander som regn - det kaldes blodregn, og det kan godt sammenlignes med flygtningene, hvor ikke alle når levende til det forjættede Europa. Men jeg får også flettet donorbørn og deres søgen efter deres biologiske ophav ind i fortællingen, da jeg også synes, det er et spændende tema, for er det altid godt at kende sine biologiske forældre?« siger hun.

Der er en lille krølle på historien.

»Dansk Supermarked fik ideen til en konkurrence på krimimessen. Vinderen kunne få sit navn i bogen og vælge, om det skulle være som skurk eller helt. Jeg har skrevet omkring 40 sider, og nu er jeg på stand by, indtil jeg finder ud af, hvor navnet og personen skal flettes ind i romanen,« siger Inger Gammelgaard Madsen.

Aarhus-krimier går over grænsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce