Anmeldelse: Eminem gav historisk Roskilde-koncert

Amerikanske Eminem gav en femstjernet koncert onsdag aften på Roskilde. Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Anmeldelse: Eminem gav historisk Roskilde-koncert

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarkshistoriens største publikum fik fornøjelsen af en toptunet rapper, som diskede op med old school-hiphop for de modne og polerede rap-ballader for de yngste fans.

Klokken var ikke 3AM men 22.33, da Eminem for første gang nogensinde indtog en dansk scene.

Aldrig har der været så mange foran Orange Scene. I hvert fald ikke de 20 år, jeg har gæstet festivalen. Alle sideveje og vante ruter ind mod pladsen er klottet til i en grad, så man skal sno sig som en ål for at finde en ledig plads, hvor man kan spotte den 45-årige rapper.

Det er ikke alle, der kan se ham. Men sikkert er det, at de kan høre ham. For rygtet talte sandt: Marshall Bruce Mathers III er stadig frådende, fnysende og formidabelt rappende.

Det kan give bagslag at kalde en sang for "Rap God", men Eminem er noget nær det tætteste en rapgud, Roskilde Festival har præsenteret i årevis.

Derfor ærgrer jeg mig over, at nogle af Eminems i min optik bedste numre er skåret ned til halv længde eller mindre. For at gøre plads til mere end en håndfuld af hans mere poppede sange, hvor blandt andet den glimrende sangerinde Skylar Grey får koncerten til at ændre markant karakter fra det beat-bårne til det mere melodiske.

Fanget i samme rille

Der er forunderligt at betragte, hvordan især de unge teenagepiger omkring mig går helt og aldeles bersærk til numre som "Walk on Water" og "River", hvor Eminem på album blander stemmebånd med Beyoncé og Ed Sheeran.

Det er genialt castet af Eminem, som på den måde slår kløerne i en generation af nye fans. En manøvre han allerede mestrede med Rihanna på "I Love the Way You Lie" fra 2011, som Skylar Grey også stråler på denne aften.

Eminems wingman, rapperen Mr. Porter, gør det også fornemt. Men da han for femte gang beder publikum om at lave noget larm, lyder det som om, at han er fanget i samme rille.

De første gange fungerer det optimalt i forhold til at få publikum med helt op i det røde felt.

En tydeligvis imponeret Eminem konstaterer: "That shit is fucking perfect", da hele pladsen råber deres urinstøvshærgede lunger i laser.

Solen tændes over Orange

Det er et sjovt sammenfald, at to årtiers venten på Eminem kolliderer med 4. juli. Uafhængighedsdagen i USA. Den slags kræver store armbevægelser. Nostalgi. Sange som "Sing for the Moment", hvor strygerne på scenen for alvor kommer til deres ret.

Eminem beder alle om at tage deres mobiler frem, tænde lommelygten og holde den op i luften. Det er magisk at se, hvordan titusinder af mobiler får det til at se ud, som om solen for en stund hænger over Orange Scene.

Et af mine favoritnumre har altid været "Stan", hvor nu forsvundne Dido sang den melankolske intro. En af de store barer, Grand Stand, slukker lyset på seks bogstaver, så titlen "Stan" lyser smukt op. Genialt.

Det er også forrygende, at Eminem dropper balladerne og skyder "My Name Is", "The Real Slim Shady" og "Without Me" af i rap. Man kan mærke støvet lette, da omkring 200.000 ben stamper i jorden i takt.

- This might be the fucking largest crowd we ever had, konstaterer Eminem begejstret.

"Not Afraid" får igen kvinderne omkring mig til at flippe ud af eufori. Jeg holder lidt igen og skyder den sidste rest af energi af på "Lose Yourself". Det ikoniske, selvbiografiske nummer fra filmen "8 Mile", som er så Eminemt rappet, at man taber pusten.

Teksten lyder blandt andet, at man kun får en chance. Et skud. Hvis det er tilfældet, var Roskilde Festival det helt rigtige sted at fyre det af for Eminem.

Om koncerten: Roskilde Festival, onsdag, Orange Scene: Eminem

Anmeldelse: Eminem gav historisk Roskilde-koncert

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce