Anmeldelse: Mediekunst i børnehøjde

Installationsfoto, Interactive Playground, Kunsthal Aarhus. Foto: Jens Møller/Kunsthal Aarhus

 


Anmeldelse: Mediekunst i børnehøjde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Interactive Playground er et vellykket kunst-eksperimentarium for det yngre publikum.

Det er et af den slags initiativer man oftest må se langt efter i kunstverdenen, for normalt er kunsten lavet af voksne, til voksne, og formidling målrettet børn ender typisk som noget sekundært.

Sådan er det heldigvis ikke på Kunsthal Aarhus seneste udstilling. Her er værkerne måske nok skabt af voksne, men udstillingens formål er specifikt at skabe en pædagogisk ramme, hvori børn kan udvikle en basal kunstforståelse - og det kan man som voksen også lære noget af!

Hele kroppen aktiveres

Udstillingen får lov til at brede sig ud i det meste af bygningen. I underetagen kan man - ud over en biograf med polske animationsfilm fra 50'erne og 60'erne - opleve en række interaktive værker, der især beskæftiger sig med det at sanse.

Kunsthallens caféområde er omdannet til et kreativt værksted, hvor børnene selv kan tegne og bygge. Et udførligt formidlingskatalog indbyder børnene til at reflektere over hvad de har oplevet, og der gøres i det hele taget meget for at aktivere børnene, så udstillingen ikke blot opleves passivt.

Et vigtigt element i Interactive Playground er desuden etableringen af et frivilligt "guidekorps", der kan formidle udstillingen til både familier og skoleklasser.

Kunst på mange niveauer

Noget af det befriende ved Interactive Playground er, at værkerne ikke postulerer at være mere end de er. Når børnehavebørn begejstret tumler igennem "RGB"s farvede plexiglaskuber, er virkemidler og sanseoplevelse jo grundlæggende de samme, som den man forsøger at pakke ind i kunstlet fagsprog, når man går sig en tur i Olafur Eliassons "Your Rainbow Panorama" på taget af Aros.

Måske er det meget sundt at vi voksne også bliver mindet om, at kunstens fascinationskraft ikke behøver at udspringe af noget voldsomt komplekst eller utilgængeligt. Det vigtigste er derimod at vi engagerer os i værket, og ikke blot kigger på med korslagte arme.

En social kunstoplevelse

Interactive Playground henvender sig ifølge Kunsthallen til de 5-12-årige. Det er et vidt spænd, og selvom værkerne er forskellige, og kan forstås på forskellige abstraktionsniveauer, er det nok lidt sværere at aktivere de ældste. På samme måder kræver andre værker instruktion, som måske kan være vanskelig for de mindste at forstå. Men for aldersgruppen 6-10 år er udstillingen formentlig et kunsteksperimentarium med masser af gods i!

Alt i alt er Interactive Playground en fremragende og forfriskende oplevelse for hele familien, der minder os om, at gode kunstoplevelser oftest er en social og interaktiv oplevelse.

FAKTA

Wro Art Center: "Interactive Playground"
19 august - 23 oktober 2016
Kunsthal Aarhus
J.M.Mørks Gade 13
8000 Aarhus C

Anmeldelse: Mediekunst i børnehøjde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce