Anmeldelse: Smertefyldte brevudvekslinger

Filuren og Syddjurs Egnsteater er nu klar med sidste del af serien, »Hjerterum«, der begyndte med »Livets blå tone« i 2014. I 2015 fulgte »Livets blå bølge« (billedet). 8. september er der premiere på »Den blå tid«, som afslutter den historiske kærlighedstrilogi. Foto: Martin Busborg.


Anmeldelse: Smertefyldte brevudvekslinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

»Den Blå Tid« er en barsk og varm fortælling om krig og kærlighed.

Som dramatiker fortsætter Hege Tokle med teaterstykket »Den Blå Tid« den hjertevarmefyldte stil, som hun også skrev de to foregående stykker »Livets Blå Tone« og »Livets Blå Bølge« i.

Alle tre tekster er inspireret af autentiske kærlighedshistorier fra tiden mellem 1830'erne op til og med 2. Verdenskrig. Historier fyldt med tro, håb og kærlighed.

I »Den Blå Tid« følger vi den unge norske modstandsmand Andreas, hans unge kone Alfhild og den gamle kvinde Marlene, som arbejder i den tyske koncentrationslejr Sachenhausen med at censurere de breve, fangerne leverer til forsendelse.

Fra torsk til totur

Allerede fra de første scener er stemningen intens og ladet med både patos og farlighed. På teksten og på Johanne Fossheims og Andreas Ven Langøs spil som det unge norske elskende par mærker vi sitrende kærlighed. Samtalen er omkring aftensmad og torsk.

Men det fremgår tydeligt, at der også er frygt og fare på spil. Alvoren bliver helt konkret, da fokus kort tid efter skifter fra forgrundens kærlighedssvirrende rum til en barsk forhørsscene i baggrunden bag en transparent væg: Andreas sidder med ryggen til og bliver afhørt af nazister.

Derfra ryger han først til arbejdslejren Falstad i Norge og siden til KZ-lejren Sachsenhausen i Tyskland.

Det fine ved forestillingen er, at den både er meget konkret og samtidig ladet med følelsesfulde stemninger. Det gælder på tekstsiden (hvor kærlighedsbrevvekslinger fylder meget, som de også gjorde i de to foregående tekster), i iscenesættelsen og i skuespillet.

Niels Secher har med en brun-grå scenografi sørget for, at spillet let både kan være både hjemme hos den så hastigt efterladte Alfhild, i forskellige koncentrationslejre og på en bondemands loft. Og Errol Maynard forstærker med sine dokumentaristiske sort-hvid animationer oplevelsen af de forfærdelige forhold under 2. Verdenskrig.

Det giver intensitet og livfuldhed til stykket, at Brincker lader brevoplæsningerne vandre mellem personerne, så vi f.eks. begynder med at høre Andreas sige højt, hvad han skriver fra sin hårde KZ-seng, og derpå hører Alfhild læse brevet videre, mens hun sidder hjemme på en stol i scenens baggrund. Det kan også være Dorthe Hansen Carlsen, som med tydelighed og detaljer spiller censurlæseren Malene, som begynder med at læse et brev, som Alfhild eller Andreas så fortsætter. Personernes reaktioner er også tydelige at aflæse kropsligt. Forskrækkelse, lidelse, håb, forventning, glæde og lidelse.

Ydmygelser og afsavn

Lidelse er der meget af. Og den får nuancer og lag i kraft af gentagelser. F.eks. får vi først en beskrivelse af, hvordan nazisterne ydmygede jøderne ved at tvinge dem til krybende på alle fire at samle visne blade på koncentrationslejrens gårdsplads op med munden. Senere bliver det Andreas' tur til at gøre det samme. Det sker, da lejrens brev-censurlæser Malene beordrer ham ned for at samle de kærlighedsbreve op, som hun nægter ham at sende og selv beholder, fordi det er den måde, hvorpå hun tror, at hun kan udholde det savn og den længsel, hun nærer, efter at blive genforenet med den Carl, hun elsker.

At have set de to foregående stykker i trilogien er ingen forudsætning for at få noget ud af »Den Blå Tid«. Men det giver nogle ekstra dimensioner, at vi har mødt en kvinde ved navn Malene før. En kvinde, der - som her - kikker op mod månen, når den er fuld, og sender sin elskede Carl kærlige tanker. Ligesom det virker pirrende, at der i alle tre stykker indgår en spilledåse til opbevaring af kærlighedsbreve. I 2017 bliver trilogien skrevet sammen under titlen »Hjerterum«. Man kan ikke andet end at glæde sig til at opleve, hvordan det fungerer.

Anmeldelse: Smertefyldte brevudvekslinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce