Arkitekten med beton i blodet

Anders Høyer Toft bor i Højbjerg med sin kone og to drenge og er blevet et kendt ansigt for sin deltagelse i anden sæson af DRs programserie Made In Denmark. Foto: Tobias H. Niebuhr
Foto: Lars Bo

Arkitekten med beton i blodet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anders Høyer Toft fra Højbjerg opgav i 2013 den trygge tilværelse som arkitekt og kastede sig ud som selvstændig betondesigner. Tirsdag kan han vinde DRs populære tv-program Made In Denmark.

»Velkommen,« siger manden i butikken med en rolig stemme.

Han rejser sig fra det store bord midt i lokalet - et skrivebord med en bordplade i massivt træ og med to kæmpestore betonben. Her er møblerne lavet i beton og håndlavet af butikkens indehaver selv.

Det er herfra lokalerne i Badstuegade, at Anders Høyer Toft sælger sine håndlavede boliggenstande, og den nye butik er et showroom for hans produkter, som er »nordisk arkitektur i miniature skala«, som han selv beskriver dem.

Præcision og nørderi

Lige nu ruller anden sæson af programserien Made In Denmark over skærmen på DR hver tirsdag. Et program om fagnørderi med syv vidt forskellige kunsthåndværkere, der kan sit kram i hver sin fagmetier i henholdsvis ler, silke, messing, horn, træ, sølv og beton.

I hvert program skal en læremester undervise de andre seks i deres håndværk. De seks gæstehåndværkere skal hver uge lave en brugsgenstand i det materiale, de bliver undervist i, inden man i sidste og ottende program, som vises tirsdag aften, skal finde en samlet vinder blandt de præcise og håndnemme perfektionister. Her skal de lave et produkt i deres eget materiale, mens de inkorporerer nogle af de teknikker, de har lært hos de andre kunsthåndværkere.

Med sine grundige hænder, rolige natur og kærligheden til det stilistiske, rene snit i sit håndværk er Anders Høyer Toft blevet et kendt ansigt gennem programmerne om de syv passionerede håndværkere.

Han bliver stoppet i bussen og rost for sit arbejde. Folk genkender ham.

Men at den rolige århusianer en dag skulle stå som kunsthåndværker i en tv-programserie i den bedste sendetid, lå ingenlunde lige for.

Anders Høyer Toft har en Ph.D. i arkitektur, har arbejdet på nogle af byens største tegnestuer og har selv undervist på Arkitektskolen i Aarhus. Men en kærlighed til det kolde og rå materiale, en »æstetisk fascination«, som han selv kalder det, begyndte allerede under studierne at manifestere sig i kroppen på den nu 47-årige Højbjergenser.

»Som arkitekt var jeg vild med 70'ernes brutalisme, hvor man som stilart overdrev, og hvor man kunne sanse rummene. Meget nyt byggeri får det hvide snit med kompositmateriale, der er svært at afkode. Det er det rustikke, robustheden og grovheden, som tiltaler mig ved betonen.«

Han begyndte at lege mere og mere med materialet. Fik produceret en lampe som et led i en opgave på skolen, og da finanskrisen tvang hans egen tegnestue i knæ, tog han chancen og blev betondesigner på fuldtid.

Firmaet Tonton blev stiftet i sommeren 2013, og siden er det gået i små, stabile skridt for Anders Høyer Toft og designvirksomheden, der sælger fade, lysestager, skamler og borde - alt sammen med beton som materielt udgangspunkt.

»Hele tanken om iværksætteri og at vokse som forretning er lidt fjern for mig. Jeg tænker ikke på at få ansatte, men vil gerne lave det hele selv, fordi jeg elsker det, og fordi mine hænder ikke kan lade være med at producere. Så jeg har været noget forsigtig i min opstart, kørt smalhals. Det er gået stille og roligt fremad, og først for nyligt er jeg begyndt at få hjælp til nogle af processerne ude i Aarhus Cementvarefarbrik,« siger Anders Høyer Toft.

Han tog på messer, hvor især hans skammel med betonsæde og træben blev et hurtigt hit. En skammel, der i dag danner logo for Tonton. Via sin tilstedeværelse på designmarkedet Finders Keepers i Aarhus, blev han spottet af en ansat hos produktionsselskabet Mastiff, der laver Made In Denmark til DR. En invitation blev givet videre til den århusianske arkitekt, og så skulle han være med i anden sæson af det populære program.

»Jeg har aldrig været en organisk arkitekt, så jeg vidste med det samme, at jeg ikke ville ornamentere ting i programmerne og køre en rokoko-stil. Jeg er til rene linjer,« siger han med et smil på læberne.

»Det har været sjovt at være med i Made In Denmark. Der har været en rigtig god kemi på holdet. Man er sat sammen med mennesker, man har meget tilfælles med, mennesker som ikke kan lade være, som gerne vil forme i hænderne. Så jeg har holdt kontakten med mange af dem efter optagelserne.«

Programmerne var ikke kun sjove at gå igennem, men rykkede ham også rent professionelt. Også i den uge, hvor han selv var læremester i beton, so blev optaget på Aarhus Cementvarefabrik i Lystrup.

»Man stirrer sig hurtigt blind på muligheder og umuligheder i ens eget materiale, så når en deltager som Marco Friis laver noget, man ikke har set før, så udvider det ens felt og rykker en,« siger Anders Høyer Toft.

Egen butik i midtbyen

1. marts var han klar med egen butik i Badstuegade nummer 11 i midtbyen, så hans håndlavede interiørkreationer ikke kun skal sælges på markeder og via hans webshop.

»Jeg har aldrig haft fysisk butik før, så det er også en ny udfordring. Men alt der er håndlavet i Danmark er dyrt, og hvis man skal have en forhandler-avance oveni, så ville det være svært at få til at løbe rundt, så jeg har åbnet min egen butik, hvor jeg selv sidder, og hvor folk skal kunne sanse og røre det, de køber,« siger han.

At det netop er et robust og mere eller mindre uforgængeligt materiale, der danner ramme og skal om hans tunge kreationer hænger også sammen med hans syn på mode.

For indretning skal ikke være mode, det er ikke moderne tendenser og trends, der bestemmer, hvordan hans produkter ser ud.

»Jeg er stik imod trends. Jeg har en arkitekttilgang til det, hvor tingene gerne må have en holdbarhed og en varighed, og det er nok også derfor, jeg arbejder meget med rene linjer. Jeg er modstander af begreber som 'tidens farve eller materiale'. Jeg håber, at ting bliver tænkt ind i en længere livscyklus. Heldigvis er der mange dygtige håndværkere i Aarhus, som kan være med til at få rykket på holdningen,« siger Anders Høyer Toft.
Anders Høyer Toft bor i Højbjerg med sin kone og to drenge og er blevet et kendt ansigt for sin deltagelse i anden sæson af DRs programserie Made In Denmark. Foto: Tobias H. Niebuhr
Anders Høyer Toft bor i Højbjerg med sin kone og to drenge og er blevet et kendt ansigt for sin deltagelse i anden sæson af DRs programserie Made In Denmark. Foto: Tobias H. Niebuhr
Foto: Lars Bo
Ane Cortzen er vært på det populære tv-program, der tirsdag finder vinderen af sæson 2. Foto: DR.dk
Ane Cortzen er vært på det populære tv-program, der tirsdag finder vinderen af sæson 2. Foto: DR.dk
<p>I aften er der finale i Made in Denmark. Fra Aarhus deltager Anders Høyer Toft, der gør sig i betondesign. Foto: Sille Serup/DR</p>

I aften er der finale i Made in Denmark. Fra Aarhus deltager Anders Høyer Toft, der gør sig i betondesign. Foto: Sille Serup/DR

<p>1. marts åbnede arkitekt og betondesigneren sin egen butik i Badstuegade 11 i midtbyen, hvorfra han sælger sit håndværk.</p>

1. marts åbnede arkitekt og betondesigneren sin egen butik i Badstuegade 11 i midtbyen, hvorfra han sælger sit håndværk.

<p>Anders Høyer Toft underviste de seks andre håndværkere i beton i program fire, hvor deltagerne skulle lave et firkantet fad i beton, inden de i den frie opgave skulle lave en brugsgenstand, der skabte lys.</p>

Anders Høyer Toft underviste de seks andre håndværkere i beton i program fire, hvor deltagerne skulle lave et firkantet fad i beton, inden de i den frie opgave skulle lave en brugsgenstand, der skabte lys.

<p>Anders Høyer Toft vandt  anden sæson af DRs programserie Made In Denmark. Foto: Tobias H. Niebuhr</p>

Anders Høyer Toft vandt  anden sæson af DRs programserie Made In Denmark. Foto: Tobias H. Niebuhr

Arkitekten med beton i blodet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce