Bandekrig på Aarhus Teater: West Side Story 60 år efter

Instruktør Rune David Grue og scenograf Karin Gille fortæller skuespillere, dansere og andre om, hvad der venter med West Side Story. Foto: Michael Svenningsen

Bandekrig på Aarhus Teater: West Side Story 60 år efter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bandekrige er mere aktuelle end nogensinde, selv i Aarhus, og snart kan vi opleve dem i West Side Story på Aarhus Teater.

AARHUS: Det var i 1957, den klassiske musical West Side Story havde premiere på Broadway i New York. Men 60 år efter er den stadig aktuel, ja måske mere end nogensinde i Danmark.

Den handler om storbyens bandekrige, som amerikanerne kendte allerede dengang, og nu har vi dem i Danmark, ja selv i Aarhus.

Så trods sin alder er historien om vestbyen aktuel.

- Tilmed ville komponisten Leonard Bernstein være fyldt 100 år i 2018, ja, der er 1000 gode grunde til at vise West Side Story igen, siger Trine Holm Thomsen, kunstnerisk chef for Aarhus Teater.

West Side Story er for stor til, at Aarhus Teater magter den alene, så den bliver skabt i et samarbejde med Aalborg Teater.

Der er 37 mennesker på scenen, inklusive musikken, og det kunne ses, da Aarhus Teater mandag for første gang havde samlet alle lige fra billetsælgere over skræddere, marketingfolk, dansere, skuespillere og instruktør. 70 i alt, så der var fyldt godt op i Hack Kampmann-salen, og det summede af forventning, da Trine Holm Thomsen bød velkommen.

Århus: Introduktion for skuespillerne til West Side Story. Foto Michael Svenningsen
Tone Reumert er en af danserne. Foto: Michael Svenningsen
West Side Story
  • Musicalen West Side Story spiller først på Aarhus Teater. Her har den premiere 23. marts. Musicalen spiller til 12. maj
  • Derefter spiller den på Aalborg Teater 30. august-13. oktober.
  • Køb billetter på www. aarhusteater.dk og www.aalborgteater.dk

Nogen skal dø

Det stod på det meste af dagen. Med start klokken 12 var der forklaring fra instruktør og scenograf, og senere på dagen blev sangene sunget.

- De er iørefaldende og dybt avanceret musikalske, sagde instruktøren Rune David Grue, da han skulle indvi staben i, hvad han har tænkt sig med stykket.

- Jeg er en musicalsnob, og det her er min yndlingsmusical, der giver mulighed for koreografi i alle afkroge. Det er en stærk historie, stjålet fra Shakespeare, fra 50'ernes New York, og vi laver den i en form, som taler ind i vores tid. Den er ikke bundet til sin tid. Indholdet kan ske i dag. Bandekonflikter har vi kun haft i ti år i Danmark, når vi ser bort fra rockerkrige, men i USA har de haft dem siden slutningen af 1700-tallet, og fra 1950erne er det eksploderet, forklarede Rune David Grue.

- De to bander i musicalen er forskellige men har meget til fælles. De består af folk, som ikke bliver regnet for noget, men finder fællesskab og identitet i banderne, og de kæmper for deres territorier. Ja, i 1980erne var det så crowded med bander, at en af dem kun havde et gadehjørne. I musicalen her næres og styrkes banderne af fjendskab, og volden truer med at eskalere. Tony og Maria, de to hovedroller, længes efter at bryde ud, og da de mødes, bliver deres forelskelse brændstoffet til troen på at skabe et andet liv. Men det er typisk, at nogen skal dø, før konflikterne hører op, siger Rune David Grue.

Århus: Introduktion for skuespillerne til West Side Story. Foto Michael Svenningsen
70 mennesker var samlet i Kampmann-salen, da arbejdet med West Side Story tog sin begyndelse. Foto: Michael Svenningsen

Sharks og Jets

Banderne hedder Sharks og Jets, og det kan være tilfældigt, om medlemmerne havner i den ene eller den anden, forklarede Rune David Grue, mens deltagerne lyttede andægtigt og koncentreret.

Niels Søren Hansen står for musikken, og han fortalte, at med et 12 mands orkester kan man skabe alle de elementer, der skal med. Han er der i begyndelsen, men overlader den musikalske ledelse til Henrik Svenning senere.

Der stod færdige kostumer, skabt i skræddersalen, på giner i Kampmann-salen, og scenograf Karin Gille gennemgik alt det tøj, skuespillere og dansere skal bære, og kulisserne. Der skal kravles på trådvægge i bandemiljøet.

- Men I kan være rolige. Det er sikkert at bevæge sig der, sagde hun.

Der er gadetøj og festtøj, og der er et særpræget gult jakkesæt, som skuespilleren Anders Baggesen skal bære - til morskab for de andre skuespillere.

Og der er lang vej og meget arbejde inden premieren 23. marts.

Bandekrig på Aarhus Teater: West Side Story 60 år efter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce