Cyprioter på kulturel udveksling i Østjylland

De to cypriotiske kunstnere Nicolas Iordanou (tv) og Sylvia Nicolaides (th) er i Danmark for at samarbejde med blandt andet kok Jakob Vinkler og musiker Lil Lacy om 2017-projekter. Den kulturelle udveksling er inspirerende for begge parter. - For mig er det vigtigste ved kulturhovedstadsåret, at det kan være en katalysator for mødet mellem nye mennesker og projekter. Forhåbentlig kan 2017 på længere sigt bidrage til en bedre infrastruktur for kultur, siger Jakob Vinkler. Foto: Kirstine Sckerl

Cyprioter på kulturel udveksling i Østjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En gruppe cypriotiske kunstnere er i disse uger Østjylland for samarbejde med danske kunstnere omkring projekter under Aarhus 2017. De ser kulturhovedstadsåret som en enestående chance for at løfte kulturmiljøet i deres hjemby Pafos.

EBELTOFT: Som for at give Sylvia Nicolaides og Nicolas Iordanou en bonusoplevelse har det danske vintervejr trodset klimaforandringerne og vist sig fra sin snefulde side lige siden de to cypriotere ankom til Ebeltoft i begyndelsen af februar.

- Det er en dejlig fornemmelse med alt den sne, siger Sylvia Nicolaides smilende og kigger ud på den smalle gade udenfor restaurant Smag i Ebeltoft, hvor brostenene er forsvundet under et lag hvidt pulver.

Indenfor i varmen har hun sammen sin kollega Nicolas Iordanou og de danske samarbejdspartnere musikeren Lil Lacy og kok Jakob Vinkler, indehaver af Smag, slået sig ned omkring et kreativt pyntet bord midt i lokalet.

De to cypriotere er sammen med en tredje kollega fra Kimonos Artcenter i Pafos inviteret til Ebeltoft som led i en udveksling mellem de to europæiske kulturhovedstæder.

Under besøget skal de i forbindelse med en årlig Artweek på Den Europæiske Filmhøjskole blandt andet undervise i kunsten at skabe fake news, et tema som efter valget af Donald Trump kun er blevet endnu mere aktuelt.

- Vi vil give de studerende en lejlighed til at reflektere over, hvad der er falske og ægte nyheder, og hvorfor de opstår, forklarer Syliva Nicolaides, der arbejder med film, mens Nicolas Iordanou er fotograf.

Fisk og cirkus

Men de skal også skabe scenografien til et af Jakob Vinklers 2017-projekter; Fish-á-Deli Circus. Et omrejsende madcirkus, der serverer nye fiskearter på tallerkenerne og "udforsker rummet omkring måltiderne i en ti retters forestilling", som Jakob Vinkler beskriver sin gentænkning af cirkus.

Projektet kombinerer teater og mad, mens de to cypriotiske kunstnere skal skabe et arketypisk cirkusunivers anno 1900 med stærk mand og skægget dame.

- Vi laver videokunst som bliver projiceret op på teltdugen. Vi er i gang med at optage stopmotionfilm med et par skuespillere på filmhøjskolen, som skal vises under måltidet for at skabe en magisk cirkusatmosfære med et touch af noget grotesk, forklarer Sylvia Nicolaides.

Gode vibrationer

De to cypriotiske kunstnere er en del af Kimonos Artcenter, som de etablerede med Charalambos Margaritis og Yiannis Sakellis for to år siden.

- Vi er nye, men vi har store drømme. Vi ville skabe et sted, som vi syntes manglede i Pafos. Et sted hvor andre kunstnere kan komme, hvor man kan udveksle ideer og lære af hinanden, siger Sylvia Nicolaides og fortsætter:

- Vi tilbyder ofte foredrag for borgerne i Pafos, og de er altid gratis. Når vi har udenlandske kunstnere på besøg gennem vores residence-program, inviterer vi dem altid til at samarbejde med de lokale kunstnere, så de også får noget ud af det.

De fire stiftere har høje kunstneriske ambitioner. Sidste år lancerede de Paphos International Film Festival (PIFF), som de selv har stablet på benene. Den vender tilbage i år, udenfor 2017 programmet, og er den første af sin slags i byen. Det er gratis for indbyggerne i Pafos at deltage, og de har mulighed for at være med i forskellige workshops.

Vibrationerne mellem de to cypriotere og deres danske værter er gode. De mødte hinanden under et besøg i Pafos, hvor en gruppe danske iværksættere var inviteret til Cypern af Aarhus 2017.

- Det var kærlighed ved første blik, fortæller Sylvia Nicolaides, mens de andre med store smil nikker tilkendegivende.

- Vi forlod hinanden i Pafos med en tanke om, at vi måtte lave noget sammen igen, siger Nicolas Iordanou.

Siden har de blandt andet samarbejdet om en dokumentarfilm med Lil Lacy og hende kollega Soma, der sammen har en eksperimenterende cello duo.

- Vi følte os forbundet gennem vores kunst og den måde, hvorpå vi går til vores kunstneriske arbejde. Det var magisk, siger Lil Lacy, der har stået for at søge penge hos Aarhus 2017, så de to cypriotiske kunstnere kunne komme til Danmark af tre omgange i løbet af kulturhovedstadsåret.

Et skud i bøssen

Pafos er en af de mindste kulturhovedstæder nogensinde med et budget på kun 60 mio. kroner. I kølvandet på den økonomiske krise i Grækenland var støtten til kulturen det første som blev barberet voldsomt ned. Derfor betyder det meget for Sylvia Nicolaides og hendes kolleger, at Pafos er blevet kulturhovedstad. De ser det som en enestående chance for at give kulturlivet i byen en tiltrængt vitaminindsprøjtning.

- For os som kunstnere er bekymringen, hvad der kommer til at ske efter 2017. Vi vil forblive positive og blive ved med at lave netværk med dem, vi møder i løbet af året. Samarbejder som dette vil give nye muligheder. Vi laver allerede nu projekter, som ligger ud over kulturhovedstadsåret, så det er et tegn på, at der også vil være liv efter 2017, fortæller Sylvia Nicolaides, der er taknemmelig for at Pafos har fået denne mulighed.

Hun fortæller, at det blandt andet har medvirket til at byens eneste teater er i gang med en gennemgribende modernisering. Det samme er en gammel biograf i byen.

Men da Pafos nok kun bliver kulturhovedstad denne ene gang, føler de to cypriotere også, at der hviler et tungt ansvar på deres skuldre. De har kun det ene skud i bøssen til at løfte kulturlivet i Pafos.

- Allerede nu tænker mange kunstnere frem på 2018 for at bevare momentum. Danmark er som et andet univers, end det vi oplever i det sydlige Europa. Det er meget hårdere at få ting til at flytte sig, end det er her i Norden, fordi samfundsstrukturerne ikke er der. Vi er meget glade for, at Pafos er blevet valgt som kulturhovedstad i 2017. Men det er både en velsignelse og en forbandelse, for vi er den generation, som bliver nødt til at få det her til at lykkes, forklarer Niolas Iordanou.

De usynlige

Hjemme i Pafos bidrager de to kunstnere til kulturhovedstadsåret med projektet "Alien Trail" - en fotoudstilling om flygtninge og immigranter på Cypern.

- Flygtninge, immigranter og cypriotere har ingen interaktion. De lever i to forskellige universer. Vi kalder dem de usynlige mennesker, og vores formål med dette projekt er at gøre dem synlige, fortæller Nicolas Iordanou, der laver "Alien Trail" sammen med tre andre fotografer fra Frankrig, Cypern og Belgien (Antoine d'Agata, Nikos Economopoulos og Bieke Depoorter, red.).

Projektets anden del står Sylvia Nicolaides for. Hun vil samle en gruppe cypriotiske børn som sammen med en gruppe større flygtningebørn bliver udstyret med kamera. Efter en workshop i basis teknikker kommer de selv hver især til at lave en lille dokumentarfilm om deres liv.

- Ideen er, at de skal vise deres liv, i stedet for at forklare det, fordi der ofte er sprogbarrierer, siger Sylvia Nicolaides og fortæller, at der bliver lavet en dokumentar om projektet, hvor børnenes film vil indgå. Den vil blive vist i december 2018.

2. marts går turen igen tilbage til Cypern.

- Rejsen til Danmark har været til stor inspiration. Vi tager hjem med hjerterne fulde og vil gøre vores til at dele det, vi har lært. Målet med det hele er at gøre vores by til et bedre sted, siger Sylvia Nicolaides.

Den Europæiske Filmhøjskole er åben for gæster i dag søndag. Udstillingen vil kunne ses fra kl. 11.30, mens de falske dokumentar- og animationsfilm vises kl. 21.

Cyprioter på kulturel udveksling i Østjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce